«Πράσινο» φως για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

«Πράσινο» φως για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Την επόμενη τριετία, άνω των 300 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στο project της αναγέννησης των ελληνικών ναυπηγείων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόφαση επικύρωσης του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Την απόφαση γνωστοποίησε ο όμιλος ONEX, επίσημος ιδιοκτήτης πλέον των ναυπηγείων, σημειώνοντας πως τον περασμένο Νοέμβριο είχε καταθέσει προς επικύρωση το σχετικό σχέδιο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, υπέρ της συμφωνίας εξυγίανσης – μεταβίβασης «είχαν ταχθεί εξ αρχής οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων, τραπεζικά ιδρύματα, το ελληνικό δημόσιο, ενώ είχε ιδιαίτερη στήριξη από την ελληνική κυβέρνηση, με καθοριστική τη συμβολή του τότε υπουργού Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη».

Η απόφαση, όπως αναφέρει ο όμιλος, σηματοδοτεί και επισήμως την αλλαγή σελίδας για τα πολύπαθα ελληνικά ναυπηγεία και τη δυναμική επανεκκίνηση της εγχώριας ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει με πάνω από 20 εκατ. ευρώ να έχουν επενδυθεί από την ΟΝΕΧ, πριν καν εκδοθεί η δικαστική απόφαση.

Με την τελική επικύρωση της απόφασης εξυγίανσης, ομολογιακό δάνειο ύψους 125 εκατ. δολαρίων, προερχόμενο από την αμερικανική Επενδυτική Τράπεζα, DFC, θα δοθεί στην ΟΝΕΧ.

Ιδιαίτερα σημαντικό και ενδεικτικό του μεγέθους του εγχειρήματος είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά η DFC προχωρά σε χρηματοδότηση εντός των ελληνικών, αλλά και ευρωπαϊκών συνόρων.

Αυτά τα κεφάλαια έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη μεγάλη σειρά επενδύσεων και εκσυγχρονισμού υποδομών, στις οποίες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας, είχε προχωρήσει ξεκινώντας το 2019 από τα Ναυπηγεία της Σύρου.

Υπολογίζεται ότι την επόμενη τριετία, άνω των 300 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στο project της αναγέννησης των ελληνικών ναυπηγείων, μετατρέποντας τη χώρα μας σε ναυπηγικό hub για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και επαναπροσδιορίζοντας την παραγωγική δυναμική της στην άμυνα, στην ενέργεια και στη ναυτιλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή