Λιμάνι Ηγουμενίτσας: Υπογράφηκε η σύμβαση πώλησης του 67% έναντι 84,17 εκατ. ευρώ

Λιμάνι Ηγουμενίτσας: Υπογράφηκε η σύμβαση πώλησης του 67% έναντι 84,17 εκατ. ευρώ

Η κοινοπραξία των εταιρειών Grimaldi Euromed SpA - Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ και Επενδυτική Κατασκευαστική Εμπορική και Βιομηχανική ΑΕ απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώνεται, με την υπογραφή της σύμβασης, η διαδικασία πώλησης και μεταβίβασης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στην κοινοπραξία των εταιρειών Grimaldi Euromed SpA – Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ και Επενδυτική Κατασκευαστική Εμπορική και Βιομηχανική ΑΕ, έναντι 84,17 εκατ. ευρώ.

Σε ομιλία του κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την ημέρα «πολύ σημαντική, όχι μόνο για την Ηγουμενίτσα, αλλά για ολόκληρη την Ηπειρο», τονίζοντας πως «η μεταβίβαση της διαχείρισης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας σε έναν μεγάλο ναυτιλιακό κολοσσό σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη τόσο για την εθνική όσο και για την τοπική οικονομία».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε πως «η μετάβαση από κάποιους κρατικούς οργανισμούς σε λιμάνια, τα οποία λειτουργούν σαν σύγχρονες επιχειρήσεις, παράγει οφέλη σε σχέση με αυτά που εισπράττει το κράτος, σε ανάπτυξη και σε θέσεις εργασίας».

Σημειώνεται πως η συμφωνία αποβλέπει στην αναβάθμιση του τρίτου μεγαλύτερου λιμένα της Ελλάδας και στην καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει ως πύλη της χώρας στην Αδριατική και τη Μεσόγειο.

Η κυριότητα όλων των υποδομών του λιμανιού Ηγουμενίτσας παραμένει στο Δημόσιο, καθώς η πώληση αφορά μόνο στις μετοχές του οργανισμού διαχείρισης, στον οποίο το κράτος παραμένει στρατηγικός εταίρος του ιδιώτη επενδυτή, διατηρώντας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ συμμετοχή της τάξης του 33%.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ελληνικό Δημόσιο θα λαμβάνει επίσης ετήσιο αντάλλαγμα παραχώρησης ίσο με το 3,5% επί των εσόδων της ΟΛΗΓ ΑΕ.

Το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω ποσού θα αποδίδεται στους δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών και κατ’ αυτόν τον τρόπο τα απτά οικονομικά οφέλη θα διοχετεύονται στην τοπική κοινωνία.

Οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας θα ωφεληθούν επίσης από την παραχώρηση 6.000 στρεμμάτων παραλιακού μετώπου, που διαχειρίζεται έως σήμερα ο ΟΛΗΓ, στους παράκτιους Δήμους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT