Η Sphynx αφήνει την Ελβετία για την Ελλάδα

Η Sphynx αφήνει την Ελβετία για την Ελλάδα

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας μεταφέρει την έδρα της στη χώρα μας - Αναμένει επενδύσεις από το «Φαιστός» και όμιλο τεχνολογίας

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι δυνατόν μια εταιρεία να επιλέξει να μεταφέρει την έδρα της από την Ελβετία στην Ελλάδα; Η απάντηση, παρότι δεν είναι αυτονόητη, είναι καταφατική και αποδεικνύει πως όταν υπάρχει ένα, έστω μερικώς ευνοϊκό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τα κατάλληλα κίνητρα, η χώρα μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Sphynx Technology Solutions, εταιρεία που ειδικεύεται στην παροχή λύσεων κατά των κυβερνοεπιθέσεων, με ιδρυτή τον Γιώργο Σπανουδάκη, καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου, συνέστησε στη χώρα μας εταιρεία συμμετοχών, εντάσσοντας σε αυτήν τις δραστηριότητές της σε Ελβετία, Κύπρο και Ευρώπη. Η Ελλάδα θα αποτελέσει το νέο ορμητήριό της όχι μόνο για την ενίσχυση της παρουσίας της στη χώρα μας, αλλά κυρίως για τη διεθνή ανάπτυξή της. «Η επιλογή της Ελλάδας έγινε με γνώμονα τις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου της κυβερνοασφάλειας σε επίπεδο όχι μόνο παροχής λύσεων αλλά και εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση κυβερνοεγκλημάτων, όπου το κενό είναι μεγάλο», εξηγεί ο κ. Σπανουδάκης.

H Sphynx ιδρύθηκε το 2017 στην Ελβετία και προσφέρει, μέσω προηγμένων υπολογιστικών εργαλείων που έχει δημιουργήσει, υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Τα εργαλεία αυτά, όπως σημειώνει στην «Κ» ο κ. Σπανουδάκης, επιτρέπουν την πραγματοποίηση εξονυχιστικού και διαρκούς διαγωνιστικού ελέγχου με στόχο τον εντοπισμό και την απενεργοποίηση των τρωτών σημείων μιας επιχείρησης, αυτών, δηλαδή, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κερκόπορτα για τους κυβερνοεγκληματίες. Επιτρέπουν επίσης, την εκτίμηση του κόστους που θα μπορούσε να προκαλέσει σε μια επιχείρηση ενδεχόμενο χτύπημα χάκερ. Εκτός από τη διάγνωση και αντιμετώπιση των κενών ασφαλείας, μέσω μιας προηγμένης τεχνολογικά πλατφόρμας της Sphynx, καθίσταται δυνατός ο έλεγχος και της ασφάλειας των ιδιωτικών ή δημόσιων δικτύων πέμπτης γενιάς (5G). Τέτοιου είδους δίκτυα, που επιτρέπουν, για παράδειγμα, την αποτελεσματικότερη οργάνωση βαρδιών του προσωπικού και διαχείρισης στόλων, αρχίζουν να δημιουργούν, αρχικά σε πιλοτικό στάδιο, επιχειρήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μέσω προηγμένων υπολογιστικών εργαλείων, προσφέρει λύσεις κατά των κυβερνοεπιθέσεων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Στα σχέδια της εταιρείας βρίσκεται και η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και πιστοποιήσεων στην κυβερνοασφάλεια, τομέα που παρουσιάζει ιδιαίτερα σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης, εάν ληφθούν υπόψη τα υψηλά επίπεδα ψηφιακού αναλφαβητισμού στους κόλπους των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως και η γενικότερη έλλειψη ειδικών κυβερνοασφάλειας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρείας, κατά τον κ. Σπανουδάκη, είναι ότι η εκπαίδευση θα έχει στον πυρήνα της την προσομοίωση περιστατικών κυβερνοασφάλειας.

Κοινό παρονομαστή της δραστηριότητας της Sphynx αποτελεί η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των κυβερνοεπιθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παλαιότερη έρευνα συμβουλευτικής εταιρείας τοποθετούσε την αξία της αγοράς κυβερνοασφάλειας, παγκοσμίως, στο αστρονομικό ποσό των 2 τρισ. δολαρίων.

Με τα δεδομένα αυτά, η Sphynx, όπως πληροφορείται η «Κ», αναμένεται να αποκτήσει σύντομα στρατηγικούς επενδυτές. Πρόκειται, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, για μεγάλο τεχνολογικό όμιλο και για το Tαμείο «Φαιστός», που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ κι έχει ως αντικείμενο την επένδυση σε εταιρείες που αναπτύσσουν εφαρμογές βασισμένες σε 5G. Το μέγεθος της επένδυσης του Ταμείου στις πολλά υποσχόμενες εταιρείες που επιλέγει, ύστερα από ενδελεχή due diligence να τοποθετηθεί, κυμαίνεται συνήθως από 5 έως 7 εκατ. ευρώ, ποσό που, σε πολλές περιπτώσεις, είναι χαμηλότερο, επειδή είναι σε συνάρτηση με το μέγεθος των εταιρειών.

Η Sphynx διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ και στην Ελλάδα έχει αναλάβει, ήδη, την υλοποίηση τεσσάρων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ενωση projects. Αναμένεται να ολοκληρώσει τη φετινή χρονιά με ρυθμό ανάπτυξης 26% και κύκλο εργασιών της τάξεως των 2,6 εκατ. ευρώ από 1,9 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το 2024, ο τζίρος προβλέπεται να ξεπεράσει σημαντικά τα 3 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να δρομολογεί νέες προσλήψεις που θα οδηγήσουν στον διπλασιασμό των υψηλής εξειδίκευσης εργαζομένων της, οι οποίοι θα διαμορφωθούν συνολικά σε 70.

Επί μακρόν, η Sphynx δραστηριοποιούνταν ως υπεργολάβος, παρέχοντας τις δικές της λύσεις, ως επί το πλείστον, σε ευρωπαϊκά ερευνητικά ή εμπορικά προγράμματα. Τα κεφάλαια και η τεχνογνωσία που αναμένεται να αποκτήσει, μετά την αναμενόμενη ολοκλήρωση του deal με το «Φαιστός» και τον συνεπενδυτή του, θα της επιτρέψουν να μεγεθυνθεί και να διαθέσει αυτόνομα τα προϊόντα της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή