Κ. Σκρέκας: Σε 10 λεπτά η ίδρυση επιχείρησης για 12 επιπλέον νομικές μορφές

Κ. Σκρέκας: Σε 10 λεπτά η ίδρυση επιχείρησης για 12 επιπλέον νομικές μορφές

«Εντός των επομένων μηνών και σε μόλις δέκα λεπτά με κόστος από 15 έως 18 ευρώ, ένας επιχειρηματίας θα μπορεί να κάνει σύσταση εταιρείας με μοναδικό εργαλείο τον προσωπικό του υπολογιστή», επισημαίνει το υπουργείο Ανάπτυξης

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μέσα σε ελάχιστο χρόνο που δεν θα ξεπερνά τα δέκα λεπτά, από σχεδόν ένα μήνα που απαιτείται σήμερα, θα μπορούν να ιδρύονται επιχειρήσεις επιπλέον δώδεκα διαφορετικών νομικών μορφών», αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, «εντός των επομένων μηνών και σε μόλις δέκα λεπτά με κόστος από 15 έως 18 ευρώ, ένας επιχειρηματίας θα μπορεί να κάνει σύσταση εταιρείας με μοναδικό εργαλείο τον προσωπικό του υπολογιστή».

Ειδικότερα, όλες οι νομικές μορφές θα μπορούν να συστήνονται με πρότυπο καταστατικό και με πρόσθετο περιεχόμενο, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να συντάσσουν και να υποβάλλουν το καταστατικό της εταιρείας τους.

Αναλυτικά, οι 12 νομικές μορφές οι οποίες εντάσσονται:

– Ετερόρρυθμη εταιρεία κατά μετοχές (από 01/05/2024)

– Κοινοπραξία (από 01/05/2024)

– Αστική Εταιρεία (από 01/05/2024)

– Αστικός Συνεταιρισμός (από 01/07/2024)

– Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών (από 01/07/2024)

– Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας (από 01/07/2024)

– Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (από 01/10/2024)

– Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (από 01/10/2024)

– Συνεταιρισμός Εργαζομένων (από 01/10/2024)

– Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία (από 01/12/2024)

– Ευρωπαϊκός Ομιλος Οικονομικού Σκοπού (από 01/12/2024)

– Ευρωπαϊκή Εταιρεία (από 01/12/2024)

Υπενθυμίζεται πως, μέχρι τώρα, ένας νέος επιχειρηματίας χρειαζόταν πολύτιμο χρόνο, που μπορούσε να υπερβεί και τον έναν μήνα, καθώς έπρεπε να επισκεφτεί τουλάχιστον τρεις διαφορετικές υπηρεσίες (Υπηρεσία ΓΕΜΗ Επιμελητηρίου, αρμόδια ΔΟΥ και ΕΦΚΑ).

Κ. Σκρέκας: «Προάγεται και διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα»

Σε δήλωσή του ο κ. Σκρέκας τονίζει πως «συνεχίζουμε να δουλεύουμε καθημερινά για να σπάσουμε τα δεσμά της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί επαγγελματίες και πολίτες».

Οπως αναφέρει, «το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον που οικοδομεί η κυβέρνηση είναι έμπρακτο. Η δυνατότητα ηλεκτρονικής σύστασης εταιρείας επεκτείνεται και σε ακόμα 12 νομικές μορφές. Απλουστεύονται χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, προάγεται και διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα, ιδίως των νέων».

«Η απλοποίηση, τυποποίηση και ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών αντιμετωπίζουν τη γραφειοκρατία στη ρίζα της. Η κυβέρνησή μας αλλάζει την Ελλάδα και το αποδεικνύει καθημερινά», αναφέρει καταληκτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT