Στο στόχαστρο ξένων funds ναυτιλία, ακίνητα, τράπεζες, ενέργεια

Στο στόχαστρο ξένων funds ναυτιλία, ακίνητα, τράπεζες, ενέργεια

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνονται και πάλι οι επαφές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων με Ελληνες επιχειρηματίες, όπως και το ενδιαφέρον για ελληνικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Για τον σκοπό αυτό, ξένοι επενδυτικοί κύκλοι βρέθηκαν και αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, είχαν επαφές, έκαναν συζητήσεις και όλα δείχνουν ότι κυοφορούνται επενδύσεις.

Μεταξύ αυτών, συνεργάτες του Oaktree Capital, του Baupost Group, αλλά και στελέχη της Siguler Guff & Co., που έχει συστήσει στοχευμένο ευρωπαϊκό fund με την Cerberus Capital Management, με κεφάλαια άνω του ενός δισ., και την Capstan Capital Partners LLP. Στο επίκεντρο των επαφών αυτών βρίσκονται τόσο η ναυτιλία και τα ακίνητα όσο και οι τράπεζες και η ενεργειακή αγορά. Στις κινήσεις που κυοφορούνται περιλαμβάνεται και ενδεχόμενη νέα επένδυση από κρατικών συμφερόντων σχήμα του Κατάρ σε άλλη ελληνική ενεργειακή επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται πως η Qatar Petroleum έχει αποκτήσει το 25% της Ηρων ΙΙ ενώ παράλληλα εξετάζεται και ενδεχόμενο συμμετοχής άλλου ομίλου, επίσης από το Κατάρ, σε κάποιο από τα project τερματικών σταθμών αεριοποίησης φυσικού αέριου που σχεδιάζονται στη Β. Ελλάδα. Αλλες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης προσθέτουν στα αραβικών συμφερόντων επενδυτικά πλάνα και αυτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για εξαγορά ποσοστού μετοχών σε εταιρεία ή εταιρείες από τους κλάδους της ενέργειας, των κατασκευών και του τουρισμού.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό private equity Baupost Group, με υπό διαχείριση κεφάλαια περί τα 27 δισ. δολάρια, έχει, σύμφωνα με εξαιρετικά ενημερωμένες πηγές, ενεργοποιήσει τους εν Ελλάδι συνεργάτες του προς αναζήτηση νέων επενδυτικών στόχων, μεταξύ των οποίων η αγορά ακινήτων και η ναυτιλία. Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη από καιρό τοποθετηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς και στον ΟΠΑΠ.

Επέκταση των επενδύσεών τους στην Ελλάδα δρομολογούν και τα Oaktree Capital και Third Point, αλλά και μικρότερα funds όπως το Dromeus Capital, ενώ επενδυτές που έχουν ενεργοποιηθεί στις τράπεζες φέρεται τώρα να σχεδιάζουν και «τρίτες» κινήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, επαφές έγιναν τις προηγούμενες ημέρες και από funds όπως τα Paulson & Co. και Fidelity, που βρέθηκαν στην Αθήνα μαζί με αρκετούς άλλους επενδυτικούς ομίλους στο πλαίσιο προγραμματισμένων παρουσιάσεων που πραγματοποίησαν οι ελληνικές τράπεζες και οι οποίες διοργανώθηκαν από την Goldman Sachs. Τα δύο συγκεκριμένα επενδυτικά κεφάλαια εμφανίζονται, το πρώτο να αναζητεί είσοδο στην αγορά ακινήτων, ενδεχομένως και μέσω εισηγμένου οχήματος, το δε δεύτερο επέκταση του χαρτοφυλακίου του σε ελληνικά τουριστικά ακίνητα.

Ενδιαφέρον και για ομόλογα

Και ενώ η κινητικότητα αυτή κλιμακώνεται, περιλαμβάνοντας και δεκάδες άλλα ξένα σχήματα, συνεχίζεται το ενδιαφέρον και για την αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Ετσι το θεωρητικό κόστος δανεισμού του Δημοσίου έχει περιέλθει σε χαμηλό σχεδόν 4 ετών, με τη δεκαετία, όπως αποτυπώνεται στον σύνθετο δείκτη του Bloomberg, στα επίπεδα του 7,4% στα μέσα της εβδομάδας. Το δε ομόλογο που λήγει τον Φεβρουάριο του 2023 εμφάνισε επιτόκιο κάτω από το 5,95% και τιμή στο 73,3 σεντς ανά ευρώ ονομαστικής αξίας του όταν την 1η Ιουνίου του 2012 βρισκόταν μόλις στο 13,6.

Για την ιστορία, η υπεραξία για το συγκεκριμένο ομόλογο του 2023 (ISIN GR0128010676) από τον Ιούνιο του 2012 έως σήμερα είναι της τάξεως του 440%. Αυτές οι αποδόσεις αποτέλεσαν τη «μαγιά» για τις περαιτέρω τοποθετήσεις των ξένων funds στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή