Επένδυση 42 εκατ. της ONEX Tech σε τεχνολογίες για ιχθυοκαλλιέργειες

Επένδυση 42 εκατ. της ONEX Tech σε τεχνολογίες για ιχθυοκαλλιέργειες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκτροφή ψαριών σε ανοιχτή θάλασσα, αξιοποιώντας τεχνολογία της γνωστής από τα αμυντικά συστήματα αμερικανικής βιομηχανίας Lockheed Martin, πρόκειται να επενδύσει η Onex Technologies Inc. Στόχος της εταιρείας είναι τον Σεπτέμβριο να δημιουργήσει την πρώτη «εκτροφή» μαγιάτικου με 15 κλωβούς στα διεθνή ύδατα στην περιοχή της Βόρειας Κρήτης, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι έως τότε θα έχει εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πρόκειται για επένδυση ύψους 42 εκατ. ευρώ η οποία αναμένεται να δημιουργήσει 100 νέες θέσεις εργασίας για υψηλά ειδικευμένο προσωπικό. Το 90% της παραγωγής θα εξάγεται σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Από το 2015 θα ξεκινήσει και η εκτροφή φαγκριού, ενώ στόχος της εταιρείας, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Onex Technologies κ. Πάνος Ξενοκώστας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, είναι μετά τα πρώτα τρία χρόνια να γίνουν και άλλες επενδύσεις στην περιοχή της Μεσογείου για την εκτροφή επιπλέον ειδών. Σε ορίζοντα δεκαετίας και χωρίς να γίνουν επιπλέον επενδύσεις η εταιρεία αναμένει ότι οι πωλήσεις της θα ανέλθουν σε 645 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος για τη λήψη των αδειοδοτήσεων, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η τοπική κοινωνία της Κρήτης έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα, ενώ προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία θα κατατεθεί στις αρχές Μαΐου αίτημα για υπαγωγή της επένδυσης στο fast track (καθεστώς ταχείας αδειοδότησης). Την επένδυση θα «τρέξει» θυγατρική εταιρεία της Onex Technologies που θα ιδρυθεί στην Ελλάδα με έδρα την Αθήνα υπό την επωνυμία Nermonia με πλήρως καθετοποιημένη λειτουργία η οποία θα φτάνει μέχρι και το στάδιο της χονδρικής πώλησης. Η Onex Technologies ιδρύθηκε το 2013 και έχει έδρα τη Νέα Υόρκη.

Τι καινοτόμο κομίζει η νέα τεχνολογία που θα εφαρμόσει η Onex σε συνεργασία με τη Lockheed; Τα ψάρια εκτρέφονται σε περιφερόμενους από τα θαλάσσια ρεύματα κλωβούς και όχι σε σταθερές εγκαταστάσεις. Οι κλωβοί ελέγχονται από απόσταση με τη βοήθεια της τηλεματικής, ενώ σε αυτούς υπάρχουν αισθητήρες για την προσαρμογή της λειτουργίας τους αναλόγως των μετεωρολογικών συνθηκών και κάμερες μέσω των οποίων παρακολουθείται η υγεία των ψαριών. «Είπαμε όχι στο υφιστάμενο μοντέλο των ιχθυοκαλλιεργειών που οδηγεί νομοτελειακά σε νέες πτωχεύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ξενοκώστας. Οι δύο εταιρείες πάντως υπόσχονται ότι τα προϊόντα τους θα είναι υψηλής ποιότητας, χωρίς ίχνη ψευδαργύρου και αυξητικές ορμόνες, με στόχο να μην έχουν καμία διαφορά από τα αντίστοιχα είδη της ελεύθερης αλιείας. Η ίδια τεχνολογία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Χαβάη ύστερα από συνεργασία της Lockheed με την Kampachi Farms of Hawaii και την Ενωση Σόγιας του Ιλινόι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή