Προς συνολική αντιμετώπιση των οφειλών επιχειρήσεων σε τράπεζες και Δημόσιο

Προς συνολική αντιμετώπιση των οφειλών επιχειρήσεων σε τράπεζες και Δημόσιο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει συνολικά το θέμα των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις προς τις τράπεζες αλλά και προς φορείς του Δημοσίου (εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία), επιβεβαίωσε μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας. Η πρόταση που δημοσιοποίησε η «Κ» προβλέπει ακόμη και «κούρεμα» οφειλών στη βάση μιας εξωδικαστικής αντιμετώπισης των χρεών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο και βασίζεται στη μελέτη που πραγματοποιεί η KPMG, η οποία έχει προσληφθεί ως σύμβουλος από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι η αντιμετώπιση του θέματος προϋποθέτει τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων που θεωρούνται βιώσιμες και με μέριμνα να μη δημιουργηθούν συνθήκες άνισου ανταγωνισμού. Αποφεύγοντας να αναφερθεί σε «κούρεμα» δανείων ή οφειλών, έκανε λόγο για κινήσεις με «χειρουργική προσοχή», λαμβάνοντας υπόψη ότι «δεν μπορεί να έχουμε σε ομηρία έναν τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων, χωρίς καμία να εκκαθαρίζεται και από την άλλη, χωρίς καμία να κρίνεται βιώσιμη για να δημιουργήσει απασχόληση, όταν έχουμε ενάμισι εκατομμύριο ανέργους». Οπως εξήγησε, «στόχος είναι να βοηθηθούν οι επιχειρηματίες που είτε για εξωγενείς παράγοντες είτε γιατί τα επιτόκια ανέβηκαν ξαφνικά, είτε επειδή η αγορά στέρεψε, βρέθηκαν σε μεγάλη δυσκολία». Ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για μια διαδικασία που μπορεί να είναι πιο πολύπλοκη από μια «περικοπή» και η οποία μπορεί να περιλαμβάνει λύσεις όπως «η παράταση, η ενίσχυση του επιτοκίου ή η χρήση κεφαλαίων από το νέο ΕΣΠΑ».

Ο κ. Δένδιας συνέδεσε το θέμα της διαχείρισης των επισφαλειών που έχουν οι επιχειρήσεις προς τις τράπεζες με τη διαφύλαξη των καταθέσεων, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα». Επανέλαβε ότι οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί από τον Ελληνα φορολογούμενο, γεγονός που καθιστά τα κεφάλαια που έχουν χρησιμοποιηθεί περιουσιακό στοιχείο της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Ανάπτυξης παρέπεμψε σε αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν έως το φθινόπωρο, προκειμένου να βοηθηθεί η προσπάθεια κοινωνικής ανάκαμψης της χώρας.

Σημειώνεται ότι, όπως αποκάλυψε η Οικονομική «Κ», η λογική της οριζόντιας λύσης με τη μορφή ενός ενιαίου «κουρέματος» με εξωδικαστική συμφωνία όλων των πιστωτών, προκειμένου να αποφεύγονται οι χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες, προτείνεται από την KPMG ως αναγκαία λύση για τη διάσωση μιας επιχείρησης που έχει βιώσιμα χαρακτηριστικά. Στόχος είναι να αποφευχθούν όλα τα χρονοβόρα στάδια μιας δικαστικής διαδικασίας, που οδηγούν σε πολύμηνες ή ακόμη και πολυετείς καθυστερήσεις, υπονομεύοντας οποιαδήποτε προσπάθεια για την ανόρθωση μιας επιχείρησης, που μπορεί να περιλαμβάνει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς ακινήτων κ.ά. Αναγκαίος όρος, ειδικά στην περίπτωση που για τη διάσωση της επιχείρησης αποφασίζεται «κούρεμα» οφειλών, είναι η συμφωνία να συνοδεύεται από ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό σχέδιο που θα διασφαλίζει την αποπληρωμή του υπολοίπου του χρέους τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή