Με ξένα κεφάλαια λειτουργούσαν 15 στις 100 επιχειρήσεις το 2013

Με ξένα κεφάλαια λειτουργούσαν 15 στις 100 επιχειρήσεις το 2013

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι 15 στις 100 επιχειρήσεις της χώρας, έφτασαν το 2013 στο σημείο να λειτουργούν με ξένα κεφάλαια –κυρίως δάνεια των τραπεζών- τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερα από αυτά που είχαν τοποθετήσει οι ιδιοκτήτες τους για να διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία περίπου 11.500 ισολογισμών που συνέταξαν μεγάλες επιχειρήσεις (ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ) για να αποτυπώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα της περυσινής χρονιάς.

H ICAP «μέτρησε» τον δείκτη «ξένα προς ίδια κεφάλαια» για όλες τις επιχειρήσεις για τις οποίες διαθέτει (και έχει επεξεργαστεί) ισολογισμό μέχρι στιγμής. Πρόκειται συνολικά για 11.413 επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων με άθροισμα εσόδων άνω των 132 δισ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις επίσης άνω των 130 δισ. Τα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά σε μια περίοδο που η συζήτηση για την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων, τη συνένωση εταιρειών αλλά και την εντονότερη ίδια συμμετοχή των επιχειρηματιών στην προσπάθεια να διασωθούν επιχειρήσεις βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Ο δείκτης των ξένων προς τα ίδια κεφάλαια (δηλαδή του συνόλου των υποχρεώσεων της επιχείρησης προς τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί από τους μετόχους) υπερβαίνει το 10 σε 836 επί συνόλου 11.413 επιχειρήσεων. Αλλες 882 εταιρείες έχουν δείκτη ξένων προς ίδια κεφάλαια που κυμαίνεται από 5-10. Ετσι, προκύπτει ότι το 15% των εταιρειών του δείγματος έχει τουλάχιστον πενταπλάσια ίδια κεφάλαια. Η αναλογία είναι καλύτερη στον κλάδο των κατασκευών και στον τουρισμό όπως επίσης και στη βιομηχανία. Αγγίζει το 20% στο εμπόριο αν και στον συγκεκριμένο κλάδο επιχειρηματικής δραστηριότητας, «δικαιολογούνται» υψηλότερες σχέσεις των ξένων κεφαλαίων προς τα ίδια.

Σχέση χαμηλότερη της μονάδας (που σημαίνει ότι τα κεφάλαια που έχουν επενδύσει οι μέτοχοι είναι περισσότερα από αυτά που έχουν συγκεντρώσει από τρίτους) εντοπίζεται στο 46,88% των εταιρειών του δείγματος με τον τουρισμό, τις υπηρεσίες και τις κατασκευές να κινούνται και πάλι καλύτερα του μέσου όρου και το εμπόριο χειρότερα. Στην ενδιάμεση κατηγορία (με τον δείκτη των ξένων προς τα ίδια κεφάλαια να κυμαίνεται από 1 έως 5) βρίσκονται συνολικά 4.345 επιχειρήσεις ή το 38% του δείγματος.

Για το 15% των εταιρειών που έχουν τόσο κακή σχέση κεφαλαίων, τίθεται ξεκάθαρα θέμα επιβίωσης αν και για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων λαμβάνονται υπόψη και άλλοι δείκτες όπως η μεικτή κερδοφορία, η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων κ.ά. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες βαρύνονται με πολλούς τόκους σε ετήσια βάση (κάτι που έχει αντίκτυπο και στην τιμολογιακή τους πολιτική) και δυσκολεύονται ιδιαίτερα να αντιμετωπίσουν ζημίες, φαινόμενο εξαιρετικά συνηθισμένο τα τελευταία τέσσερα χρόνια για όλους τους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Αυτό το 15% των επιχειρήσεων, εκτιμάται ότι θα καθίσει πολύ σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες –σε αρκετές περιπτώσεις έχει ήδη συμβεί– προκειμένου να βρεθεί λύση αναδιάρθρωσης. Από αυτές τις 1.718 επιχειρήσεις του δείγματος, θα προκύψουν πολλές αποφάσεις για επιχειρηματικούς γάμους με στόχο τη συμπίεση του λειτουργικού κόστους.

Θα προκύψουν επίσης και αποφάσεις για αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, καθώς θα αποδειχτεί στην πράξη ότι με ξένα κεφάλαια πενταπλάσια ή και 10πλάσια από τα ίδια αλλά και το κόστος των ξένων κεφαλαίων να υπερβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και το 7-8%, η επιβίωση δεν είναι εύκολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή