Ποιοι επενδύουν τώρα σε τραπεζικές μετοχές

Ποιοι επενδύουν τώρα σε τραπεζικές μετοχές

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικός αριθμός αγοραστών τραπεζικών μετοχών παρατηρείται το τελευταίο τρίμηνο. Πολλές μάλιστα από τις μεγάλες εντολές αγοράς έχουν τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων λίγων εβδομάδων, οπότε και έχουν αρχίσει να διαφαίνονται ενδείξεις επίτευξης κάποιας συμφωνίας της Αθήνας με τους εταίρους της.

Οι περισσότερες από αυτές τις κινήσεις περνούν βέβαια κάτω από το ραντάρ του 5%, το οποίο αν «παραβούν», υποχρεούνται να ενημερώνουν για τις θέσεις τους το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.). Πολλές από αυτές τις κινήσεις ωστόσο δεν ξεφεύγουν από τα τερματικά του Bloomberg, τουλάχιστον όταν αυτές δημοσιοποιούνται από τους εντολείς σε διάφορες πλατφόρμες στο εξωτερικό, ειδικά όταν διατηρούν μεγάλες θέσεις.

Χαρακτηριστικές είναι, για παράδειγμα, οι κινήσεις των Vanguard Group και Global X Management, που το τελευταίο δίμηνο έχουν αγοράσει σημαντικό αριθμό τίτλων της Eurobank, της Τραπέζης Πειραιώς, της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας. Πολύ μεγάλο αριθμό μετοχών της Alpha Bank έχει αγοράσει στα τέλη Μαρτίου και η Allianz SE, σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία του Bloomberg.

Οχι βέβαια ότι δεν σημειώνονται και μειώσεις θέσεων. Αυτή την επιλογή αναφέρεται πως έκανε η BlackRock, που εξακολουθεί να διατηρεί πάντως σημαντικές τοποθετήσεις, αλλά και η Hartford Investment Management.

Αντιθέτως, σταθερά στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha παραμένει το κρατικό ταμείο της Νορβηγίας, Norges Bank Investment Management και με μικρότερες θέσεις οι Lyxor Asset Management, Bank of Nova Scotia, Dimensional Fund Advisors, JP Morgan Chase και California Public EMP. Στη Eurobank μεταξύ των αγοραστών του τελευταίου διαστήματος εμφανίζονται η Ivy Investment Management και η Prudential Financial Inc., με πρόσθετα ποσοστά του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης να έχουν αποκτηθεί στα τέλη Μαρτίου. Το ίδιο ισχύει και για την Counsel Group of Companies. Αντιθέτως, πωλήσεις έχει πραγματοποιήσει η FMR LLC (Fidelity Management & Research), που διατηρεί όμως ακόμη σημαντική θέση. Στη Eurobank σταθερά μεγάλοι βασικοί μέτοχοι, σύμφωνα και με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΧΑΕ στις αρχές της εβδομάδας, παραμένουν η Fairfax Financial Holding Limited με ποσοστό 20,03% και η Mackenzie Financial Corporation Companies με 5,84%, ενώ η The Capital Group έχει μειώσει τη θέση της, εδώ και καιρό, στο 8,65% από 20,224%.

Στην Εθνική Τράπεζα στις πρώτες θέσεις των ξένων μεγάλων μετόχων βρίσκονται οι Norges Bank Investment Management, BlackRock, Franklin Resources (που μάλιστα αύξησε σημαντικά τη θέση της στα τέλη του πρώτου τριμήνου), η Vanguard Group που επίσης εμφανίζεται να αγοράζει, όπως και η FMR LLC και η Schroders PLC.

Στην Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τα δικαιώματα ψήφου όπως καταγράφονται στην εβδομαδιαία αναφορά της λειτουργού του Χ.Α., ο John Paulson ελέγχει το 6,62% (με βάση τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων ψήφου πλην αυτών του ΤΧΣ) και η Wellington Management Group το 5,13%. Η The Capital Group έχει και εδώ περιορίσει τη θέση της σύμφωνα με το Bloomberg κατά 50% περίπου. Η Capital Group of Companies διαθέτει επίσης με βάση τα στοιχεία της ΕΧΑΕ στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε το 4,75% της Frigoglass (από 9,1% προηγουμένως) και το 5,019% της Jumbo.

Το συμπέρασμα; Πολλά από τα ξένα funds επιλέγουν να τοποθετηθούν περιμένοντας εξελίξεις. Οπως προαναφέρθηκε, το πιθανότερο είναι ότι προσβλέπουν σε κάποιας μορφής συμφωνία, η οποία θα απελευθερώσει τις «κρυμμένες δυνάμεις» του Χρηματιστηρίου. Ιδωμεν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή