Το σχέδιο της ΕΤΕ για την πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής

Το σχέδιο της ΕΤΕ για την πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tρεις εναλλακτικές δυνατότητες προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου της ΕΤΕ για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η πρώτη είναι η πώληση του 100% της εταιρείας, είτε μέχρι τις 31/12/2015 είτε μέχρι τις 31/12/2016. Εναλλακτικά δίνεται η δυνατότητα στην ΕΤΕ αν δεν πετύχει ικανοποιητικό τίμημα να κρατήσει μέχρι το 30% της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά και να μεταβιβάσει τη διάθεση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, μέσω του δικτύου της τράπεζας (bankassurance), στον αγοραστή της εταιρείας. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο η πώληση να γίνει είτε εξ ολοκλήρου είτε τμηματικά, με τον διαχωρισμό δηλαδή του κλάδου ζωής ή του κλάδου γενικών ασφαλίσεων, που σήμερα λειτουργούν υπό ενιαία νομική μορφή.

Η Εθνική Ασφαλιστική είναι η μεγαλύτερη θυγατρική του ομίλου της ΕΤΕ, στην οποία διαθέτει το 100% των μετοχών. Η πώληση της εταιρείας είναι βασικός όρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Ιουλίου του 2014. Εκτός από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, προβλέπει τη μείωση συμμετοχής του ομίλου στη Finansbank, την πώληση του Αστέρα, τη μείωση της παρουσίας του ομίλου στα Βαλκάνια, αλλά και σειρά μέτρων για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους στο εσωτερικό. Τα μέτρα αποσκοπούν στην κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών και στη βελτίωση της ρευστότητας του ομίλου.

Με την πώληση της εταιρείας διαφωνεί πάντως ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο οποίος σε χθεσινή ανακοίνωσή του δηλώνει αντίθετος «σε κάθε σκέψη που θα περιορίζει τον μετοχικό ρόλο της ΕΤΕ σε ποσοστό κάτω του 51%» και καλεί τη διοίκηση του ομίλου να τροποποιήσει το σχέδιο για την πώληση. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται στην κερδοφορία της Εθνικής Ασφαλιστικής και καλεί τη διοίκηση να «αναπτύξει περαιτέρω την εταιρεία», προκειμένου όπως υποστηρίζει «να ενισχύσει την κερδοφορία του ομίλου της ΕΤΕ». Να σημειωθεί ότι το 2014 η κερδοφορία προ φόρων της Εθνικής Ασφαλιστικής διαμορφώθηκε στα 105,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 591 εκατ. ευρώ, μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που κάλυψε εξ ολοκλήρου η τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή