«Μένει» Ελλάδα, προς το παρόν ο Τιτάνας

«Μένει» Ελλάδα, προς το παρόν ο Τιτάνας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μένουμε Ελλάδα… προς το παρόν». Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε χθες από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων του Τιτάνα, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημ. Παπαλεξόπουλος, αναφέροντας ότι ναι μεν πρόθεση του ομίλου τσιμέντων είναι να παραμείνει στην Ελλάδα, πλην όμως «θα πρέπει να ζυγίσουμε όλα τα ενδεχόμενα και να γνωρίζουμε μέχρι πότε οι επιβαρύνσεις μας δεν θα είναι δυσβάσταχτες».

Οπως ανέφερε, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο όμιλος είναι το κόστος χρηματοδότησης, καθώς το ύψος του επιτοκίου είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο των ανταγωνιστών. Παρόλα αυτά, πρόθεση της διοίκησης είναι η παραμονή της έδρας του ομίλου στην Ελλάδα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαλεξόπουλος. Αλλωστε, ο Τιτάνας είναι σχετικά θωρακισμένος απέναντι στις ελληνικές εξελίξεις, δεδομένου ότι το 80% της δραστηριότητας και παραγωγής του βρίσκεται εκτός Ελλάδος, σε ΗΠΑ, Βαλκάνια, Τουρκία και Αίγυπτο.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η διοίκηση του ομίλου εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για τις προοπτικές του 2015, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί στην ελληνική οικονομία και την επιβράδυνση των εργασιών στους μεγάλους οδικούς άξονες, που είχε τονώσει την εγχώρια ζήτηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Η ανάκαμψη στις ΗΠΑ οδηγεί τις εξελίξεις, με την τοπική ένωση βιομηχανιών να προβλέπει ετήσια αύξηση της κατανάλωσης τσιμέντου κατά 8% κατά την περίοδο 2015-2017. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η πορεία ανάκαμψης της λειτουργικής κερδοφορίας στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, ο κύκλος εργασιών της θυγατρικής των ΗΠΑ ανήλθε σε 130,2 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 37,5% σε ετήσια βάση, ενώ τα λειτουργικά κέρδη εκτινάχθηκαν σε 5,8 εκατ. ευρώ, από μόλις 900.000 ευρώ πέρυσι. Παράλληλα, στην Αίγυπτο φαίνεται πως η ζήτηση έχει αρχίσει να ανακάμπτει με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι το έτος θα ολοκληρωθεί με άνοδο. Στον αντίποδα, στην Ελλάδα, η ιδιωτική ζήτηση εξακολουθεί να μειώνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή