Επενδύσεις έως 1 δισ. θα κινητοποιήσει το νέο Ταμείο Υποδομών

Επενδύσεις έως 1 δισ. θα κινητοποιήσει το νέο Ταμείο Υποδομών

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις έως και 1 δισ. ευρώ αναμένεται να κινητοποιήσει το νέο Επενδυτικό Ταμείο Υποδομών (Ταμείο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Υποδομών ΣΔΙΤ), ο σχεδιασμός του οποίου ολοκληρώθηκε και αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες. Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, μεταβαίνει άλλωστε την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, μεταφέροντας μεταξύ άλλων και το αίτημα της ελληνικής πλευράς για παράταση υλοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013. Η συμβατική περίοδος απορρόφησης των πόρων λήγει στο τέλος του 2015 και η ελληνική πλευρά διεκδικεί 6μηνη ή δωδεκάμηνη παράταση προκειμένου να αποφύγει την απώλεια κοινοτικών πόρων. Παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απορρίψει στο πρόσφατο παρελθόν παρόμοιο αίτημα, η παρούσα συγκυρία, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη είναι διαφορετική και το έδαφος για την Ελλάδα πιο πρόσφορο, λόγω της ύφεσης και των capital controls αλλά και των επιπλέον πιέσεων που έχουν δεχτεί πρόσφατα πολλές περιφέρειες της χώρας λόγω της μεγάλης εισροής προσφύγων.

Σε ό,τι αφορά το νέο Επενδυτικό Ταμείο, η έγκρισή του από την Ε.Ε. θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση του ποσού 400 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ και άλλους κοινοτικούς πόρους. Το νέο Ταμείο, η σύσταση του οποίου προβλέπεται από τον νόμο για το νέο ΕΣΠΑ, θα λειτουργήσει κατά τα πρότυπα του JESSICA, αξιοποιώντας όμως τους πόρους του για επενδύσεις με βάση θεματική στόχευση (τουρισμός, ενέργεια, περιβάλλον, επιχειρηματικά πάρκα κ.ά.) και όχι γεωγραφική στην οποία στοχεύει το JESSICA και θα χορηγεί μέσω των τραπεζών, χαμηλότοκα δάνεια για έργα μικρομεσαίων υποδομών σε όλη τη χώρα. Ο τρόπος λειτουργίας του Ταμείου συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του υπηρεσιακού υπουργού Νίκου Χριστοδουλάκη και του προέδρου του Επενδυτικού Συμβουλίου του JESSICA, Νίκου Μαντζούφα, στην οποία συμμετείχαν και περιφερειάρχες, τράπεζες και επενδυτές που υλοποιούν επιχειρηματικές δράσεις στο πλαίσιο του JESSICA. Aυτή τη στιγμή το JESSICA ενεργοποιεί 115 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση 25 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, σε τομείς όπως βιοενέργεια, αναβάθμιση της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, σχολικές υποδομές, διαχείριση απορριμμάτων κ.ά.

Εν όψει της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, ο κ. Χριστοδουλάκης πραγματοποίησε επίσης χθες διαβούλευση αναφορικά με την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (Juncker Plan) στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ελλάδα. Αποφασίστηκε η πλήρης ενεργοποίηση των προτάσεων της Ελλάδας για το Juncker Plan, το οποίο αφορά είτε σε αμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις είτε σε έργα του Δημοσίου υπό τη μορφή των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Το υπουργείο, συντονισμένα μαζί με την τραπεζική και επιχειρηματική αγορά, θα δημιουργήσει λίστα έργων για άμεση υποβολή στο πλαίσιο αυτό, με στόχο την ενεργοποίηση επενδύσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας έως το τέλος του έτους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα πλήρη κατάλογο με έτοιμα επιχειρηματικά σχέδια, στη μεταποίηση, τον τουρισμό, την ενέργεια και άλλους τομείς, έχει παραδώσει στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, ο ΣΕΒ. Ο κ. Χριστοδουλάκης συμμετείχε τέλος χθες σε συνάντηση εργασίας για την επίλυση των θεμάτων αποτελεσματικής ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ενημέρωσης σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι περιφερειών παραγωγικών φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή