Ευχολόγια και υποσχέσεις στη βιομηχανία

Ευχολόγια και υποσχέσεις στη βιομηχανία

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ένα φιλόδοξο σχέδιο εθνικής βιομηχανικής πολιτικής που θα συνδιαμορφωθεί με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας και θα στηρίξει την επανεκκίνηση της οικονομίας έκανε λόγο, χθες, η υφυπουργός Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη. Οι δηλώσεις έγιναν αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση της υφυπουργού με τον ΣΕΒ, η οποία συνέπεσε χρονικά με το οριστικό κλείσιμο ενός ακόμη εργοστασίου στον Βόλο, όπου απασχολούνται 170 εργαζόμενοι, και συγκεκριμένα τη μονάδα χαρτοποιίας της εταιρείας ΒΙΣ, εξέλιξη ενδεικτική των αντοχών της εγχώριας βιομηχανίας. Ο λόγος που επικαλέστηκε η διοίκηση της εταιρείας είναι ότι το αγοραζόμενο χαρτί είναι φθηνότερο από αυτό που παράγεται στο εργοστάσιο. Ουσιαστικά δηλαδή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σύνολο της εγχώριας βιομηχανίας και ακούει στο όνομα ανταγωνιστικότητα. Το πρόβλημα το γνωρίζει πολύ καλά ο ΣΕΒ και ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θεόδωρος Φέσσας, όπως και ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, που είναι επικεφαλής της ομάδας εργασίας του ΣΕΒ για τη Βιομηχανία και συνόδευε χθες τον κ. Φέσσα στη συνάντηση με την υφυπουργό.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ ζήτησαν από την υφυπουργό την άμεση προώθηση όλων των θεμάτων που συνδέονται με την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών επιχειρήσεων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Ενα από τα πρώτα θέματα στο οποίο θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα το νέο όργανο που θα συσταθεί για τη βιομηχανική πολιτική, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, θα πρέπει να είναι η καταγραφή των ζητημάτων που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας. Ζήτησε επίσης από την υφυπουργό να δημιουργηθούν κλαδικές πολιτικές που εμπίπτουν στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Αυτοί είναι: ενέργεια, αγροδιατροφή, περιβάλλον, εφοδιαστική αλυσίδα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία, δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες, υλικά – κατασκευές.

Οπως η ίδια είπε σε συνάντηση που είχε αμέσως μετά με τους δημοσιογράφους, ο ΣΕΒ τής μετέφερε ότι από πέρυσι τον Μάρτιο η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα και ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις 105 δισ. ευρώ στην επταετία, όταν το πακέτο Γιούνκερ δεν υπερβαίνει τα 35 δισ. ευρώ, για να διατηρήσουμε το σημερινό επίπεδο ευημερίας.

Η κ. Τζάκρη έδωσε χθες το περίγραμμα του μοντέλου βιομηχανικής πολιτικής που θα ακολουθήσει σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και τα συναρμόδια υπουργεία. Κριτήριο για την ενίσχυση επενδύσεων, όπως είπε, θα είναι ο εξαγωγικός προσανατολισμός, η ποιότητα των προϊόντων, η σύνδεση έρευνας και καινοτομίας και η δημιουργία σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Δεν έκρυψε ότι έχει και προσωπικές φιλοδοξίες για την αναβίωση παραδοσιακών κλάδων, όπως κλωστοϋφαντουργία και ναυπηγοεπισκευές, η οποία θα επιχειρηθεί με την εφαρμογή πιλοτικών δράσεων, ενώ τάχθηκε υπέρ της «δεύτερης ευκαιρίας» για επιχειρήσεις που έκλεισαν και θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν.

Κίνητρα

Η αρμόδια υφυπουργός για τη Βιομηχανία αναφέρθηκε επίσης σε κίνητρα που θα δοθούν μέσω του αναπτυξιακού νόμου (φορολογικές απαλλαγές άμεση ενίσχυση κ.λπ.) αλλά και στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης. Η ίδια αναγνώρισε ως προτεραιότητα τη μείωση του ενεργειακού κόστους και μετέφερε την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη, για την άμεση προώθηση των συμβάσεων διακοψιμότητας, μέτρο που θα περιορίσει σημαντικά το κόστος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με την υφυπουργό, χαιρέτισε την ίδρυση πολιτικού προϊσταμένου για τη βιομηχανική πολιτική στην Ελλάδα. Οπως είπε: «Είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, σε συνεργασία με τη βιομηχανία να χαραχτεί η πολιτική που έχει ανάγκη ο τόπος μας» και συμπλήρωσε: «Οι ιδιωτικές επενδύσεις φέρνουν ανάπτυξη και δουλειές». Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη Ν.Δ., ο κ. Φέσσας τόνισε πως «ο ΣΕΒ στηρίζει όποιον πολιτικό πιστεύει ότι η μόνη διέξοδος για να βρεθούν δουλειές και να προχωρήσει η ανάπτυξη είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή