Αμερικανικό hedge fund κατά ελληνικής εισηγμένης στο Λονδίνο

Αμερικανικό hedge fund κατά ελληνικής εισηγμένης στο Λονδίνο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταγγελία αμερικανικού hedge fund για έκδοση εικονικών τιμολογίων από την εταιρεία Globo, που είναι εισηγμένη στην αγορά AIM του Λονδίνου, απειλεί σοβαρά το επενδυτικό κλίμα για μικρότερους ομίλους που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες και στην πώληση λογισμικού. Η υπόθεση, όμως, έχει δυστυχώς πρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς ο ιδρυτής και εκ των βασικών μετόχων της εν λόγω εταιρείας, και μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο επικεφαλής της, είναι Ελληνας.

Το πρόβλημα για τις αγορές εστιάζεται, πρώτον, στην αποτίμηση των ομοειδών εταιρειών και βέβαια στους εποπτικούς μηχανισμούς της αγοράς επί του προκειμένου της αγγλικής κεφαλαιαγοράς, αφού η εταιρεία Globo είναι εισηγμένη στην αγορά AIM του Λονδίνου από το 2007. Δεύτερον, πρόβλημα προκύπτει και για τους ορκωτούς ελεγκτές που υπογράφουν τα αποτελέσματα της Globo, εφόσον οι ισχυρισμοί του αμερικανικού fund αποδειχθούν βάσιμοι. Το hedge fund Quintessential Capital φέρεται να έχει μεγάλη ανοιχτή θέση κατά της μετοχής της Globo, ποντάρει δηλαδή στην πτώση της, δημοσίευσε έκθεση με βάση την οποία μεγάλο μέρος των πωλήσεων της Globo αμφισβητείται. Αμφισβητούνται δηλαδή τα επίσημα δημοσιοποιημένα αποτελέσματα της εισηγμένης ελληνικών συμφερόντων στο Λονδίνο. Και αυτός είναι και ο λόγος που η μετοχή της Globo ετέθη σε αναστολή διαπραγμάτευσης.

Με κεφαλαιοποίηση 105,5 εκατομμυρίων στερλινών την τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης, αποτίμηση δηλαδή 1,12 φορές των δηλωμένων πωλήσεών της, αναμένεται να καταρρεύσει όταν επιτραπούν εκ νέου οι συναλλαγές στους τίτλους της. Κάτι που ίσως και να είναι ο στόχος της Quintessential Capital. Ομως οι ισχυρισμοί της Quintessential για εικονικά τιμολόγια και τριγωνικές συναλλαγές, οδήγησε την Globo σε ένα περιπετειώδες διοικητικό συμβούλιο που συγκλήθηκε εκτάκτως το Σάββατο και στο οποίο παραιτήθηκαν τόσο ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, όσο και ο οικονομικός διευθυντής, Δημήτρης Γρυπάρης, ενώ ο επικεφαλής λειτουργιών Γεράσιμος Μπονάνος ετέθη σε αργία. Η υπόθεση όμως σε καμιά περίπτωση δεν έκλεισε. Δημοσιεύματα σε έγκυρα διεθνή ΜΜΕ, όπως οι Financial Times, επικαλούμενα την έρευνα που ισχυρίζεται ότι έκανε η Quintessential Capital, ένα μικρό για τα αμερικανικά δεδομένα, hedge fund, μιλούν για προβλήματα που είχε και στο παρελθόν η εισηγμένη με τους ορκωτούς ελεγκτές της, οι οποίοι φέρονται να παραιτήθηκαν επειδή δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στην ακρίβεια και αξιοπιστία των όσων ανά τρίμηνο ανακοίνωνε στην αγορά η εταιρεία ως πωλήσεις και κέρδη.

Το βασικό προϊόν της Globo είναι σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες το λογισμικό Go!Enterprise, το οποίο έχει ως λειτουργία τη δημιουργία ενός χώρου για την απεικόνιση και φύλαξη επιχειρησιακών δεδομένων σε συσκευές όπως κινητά και tablets. Ομως κάποιες από τις πωλήσεις που λέγεται ότι πραγματοποίησε αμφισβητούνται. Και με δεδομένη την παραίτηση των στελεχών, φαίνεται πως υπάρχει πράγματι μεγάλο ζήτημα, σημειώνουν οικονομικοί παρατηρητές. Τώρα η Globo όρισε επιτρόπους για να επιληφθούν του θέματος και να ενημερώσουν επίσημα τους μετόχους της εισηγμένης και τις εποπτικές αρχές.

Οι πρώτες αμφιβολίες, πάντως, για την εταιρεία ήλθαν το καλοκαίρι, όταν επιχείρησε να εκδώσει ομόλογο ύψους 180 εκατομμυρίων δολαρίων με επιτόκιο 8%, κόστος που δεν δικαιολογείτο από τα κατά τα άλλα υγιή θεμελιώδη που εμφανίζονταν στον ισολογισμό της σχολιάζουν ορισμένοι επενδυτές. Tο ομολογιακό δεν κατάφερε να εκδοθεί, αφού ο σκεπτικισμός άρχισε να γίνεται έντονος μεταξύ των επενδυτών όταν κοιτούσαν προσεκτικότερα τα στοιχεία. Το ζήτημα αποκτά πρόσθετες διαστάσεις, καθώς στις 22 Οκτωβρίου ταυτόχρονα πρακτικά με τις αποκαλύψεις της Quintessential Capital έγινε γνωστό ότι ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος πούλησε 42 εκατομμύρια μετοχές, κάτι περισσότερο από το 10% της εταιρείας έναντι αγνώστου τιμήματος και σε άγνωστο αγοραστή. Διατηρεί ακόμα 27,7 εκατομμύρια από τα συνολικά 373 εκατομμύρια μετοχές. Που αναμένεται να έχουν πάντως αξία πολύ χαμηλότερη από τις 28,25 πένες στις οποίες «πάγωσαν», όταν και εφόσον επιτραπεί εκ νέου η διαπραγμάτευση των μετοχών της Globo PLC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή