Στα 2,5 δισ. οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ

Στα 2,5 δισ. οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κυνήγι των «μπαταχτσήδων», που ξεκίνησε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, δεν φαίνεται να έχει καταφέρει να αντιστρέψει την εικόνα σε σχέση με τις ανεξόφλητες οφειλές της ΔΕΗ από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Αντιθέτως, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει η ΓΕΝΟΠ στο κείμενο προτάσεων που κατέθεσε στη ΡΑΕ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι ανεξόφλητες οφειλές έφτασαν τα 2,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική για την ομαλή λειτουργία της ΔΕΗ και συνολικά της αγοράς ηλεκτρισμού και απαιτεί προφανώς μια συνολικότερη διαχείριση που σε κάθε περίπτωση καθίσταται δυσκολότερη όσο βαθαίνει η κρίση στην ελληνική οικονομία. Εκτίμηση αρμοδίων παραγόντων είναι ότι η φορολογική αφαίμαξη εισοδημάτων και επιχειρήσεων θα επιτείνει το πρόβλημα τους επόμενους μήνες, καθιστώντας το μη διαχειρίσιμο. Είναι ενδεικτικό το σχόλιο αρμόδιου στελέχους της ΔΕΗ «όταν έχεις να πληρώσεις ΕΝΦΙΑ και ρεύμα επιλέγεις προφανώς να πληρώσεις το πρώτο».

280.000 ευρώ περίπου αναμένεται να συνεισφέρουν οι εργαζομένοι και η διοίκηση του ΟΤΕ ως βοήθεια στην προσφυγική κρίση. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι αναμένεται να καταβάλουν 5 ευρώ από τον μισθό του Δεκεμβρίου με στόχο την ανακούφιση των προσφύγων. Ο όμιλος απασχολεί στην Ελλάδα περίπου 14.000 εργαζομένους, οπότε αναμένεται η συλλογή 70.000 ευρώ. Η διοίκηση του ΟΤΕ έχει δεσμευθεί ότι με βάση το ποσό που συγκεντρώσουν οι εργαζόμενοι, ο ίδιος θα συνεισφέρει το τριπλάσιο, και το συνολικό ποσό θα διατεθεί στην κάλυψη αναγκών προσφύγων (ίσως και Ελλήνων αστέγων). Το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμη, καθώς συζητείται το ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση της βοήθειας.

Η ΕΤΕ και η νίκη του Ερντογάν

Χαμόγελα προκάλεσε στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία, καθώς, μετά την ισχυρή νίκη Ερντογάν, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για τη σταθεροποίηση του πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος στη γειτονική χώρα. Χθες, τόσο η τουρκική λίρα όσο και τα ομόλογα βελτίωσαν σημαντικά τις αποτιμήσεις τους. Η βελτίωση των συνθηκών στην Τουρκία και ο τερματισμός μιας μακράς περιόδου αβεβαιότητας διευκολύνουν αποφασιστικά τη διοίκηση της ΕΤΕ για την αξιοποίηση της Finansbank. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του stress test που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν τη διάθεση μόνο του 40% των μετοχών της Finansbank και όχι την πώληση όλης της συμμετοχής.

«Αν απεργήσει η ΓΣΕΒΕΕ, θα απεργήσουμε κι εμείς»

Ακόμη και σε κλείσιμο των καταστημάτων τους προσανατολίζονται οι έμποροι στις 12 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Η στάση των εμπόρων θα αποφασισθεί τις επόμενες ημέρες, ύστερα από συνεννόηση που θα έχουν η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με τη Γενική Συνοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ). «Αν η ΓΣΕΒΕΕ κλείσει τις καφετέριες, τότε να κλείσουμε κι εμείς τα εμπορικά καταστήματα», δήλωσε χθες με νόημα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης (φωτ.).

Νέος διευθύνων σύμβουλος στην ΕΚΟ-Ελληνικά Καύσιμα

Ο οικονομολόγος Παναγιώτης Πετρούλιας (φωτ.) ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος των εμπορικών θυγατρικών των Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα (πρατήρια με το σήμα της ΒΡ). Ο κ. Πετρούλιας είναι οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιά. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1954, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Εχει διατελέσει σύμβουλος διοίκησης στον όμιλο Data Concept A.E., οικονομικός και διοικητικός διευθυντής στον όμιλο Μπήτρος Συμμετοχική Α.Ε. και στέλεχος της οικονομικής διεύθυνσης των ΕΚΟ Χημικά, ΕΚΟ ΑΒΕΕ και ΕΛΠΕ. Εργάστηκε επίσης στην Η. Ν. Στασινόπουλος ΑΒΕΕ, την ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ ΑΤΕ, την ELMEC ΑΕ, δίδαξε ως καθηγητής Οικονομικών και Λογιστικής σε επαγγελματικά ΚΕΤΕ και ήταν σύμβουλος σε πολλές ανώνυμες εταιρείες σε θέματα εξαγορών και αποτιμήσεων, συγχωνεύσεων, διασπάσεων, αναχρηματοδοτήσεων και αναδιοργανώσεων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT