Μειώθηκε 40,4% η κερδοφορία των ασφαλιστικών το ’14

Μειώθηκε 40,4% η κερδοφορία των ασφαλιστικών το ’14

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση της κερδοφορίας του κατά 40,4% εμφάνισε ο ασφαλιστικός κλάδος την προηγούμενη οικονομική χρήση, βλέποντας τα κέρδη του να περιορίζονται στα 244 εκατ. ευρώ έναντι 409,6 εκατ. το 2013.

Η σημαντική υποχώρηση της κερδοφορίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συρρίκνωση κατά 43,6% της κερδοφορίας του κλάδου ζωής, το τεχνικό αποτέλεσμα του οποίου υποχώρησε στα 634,2 εκατ. έναντι 1,1 δισ. ευρώ το 2013. Μικρότερη ήταν η μείωση του τεχνικού αποτελέσματος του κλάδου αυτοκινήτου, που υποχώρησε κατά 6,4% και του κλάδου ζημιών που υποχώρησε κατά 1,9%.

Βασική αιτία της μείωσης της κερδοφορίας υπήρξε η υποχώρηση κατά 32,1% των εσόδων από επενδύσεις, ενώ οι εργασίες του κλάδου από τα ασφάλιστρα υποχώρησαν κατά 5%. Παρά τη συρρίκνωση των εσόδων από τις επενδύσεις, αλλά και τις εργασίες, ο ασφαλιστικός κλάδος ενίσχυσε τα κεφάλαιά του κατά 6,4%, καθώς και τις ασφαλιστικές προβλέψεις, δηλαδή τα αποθέματά του για την κάλυψη των μελλοντικών αποζημιώσεων, κατά 2,3%. Αυξημένες επίσης κατά 4,4% ήταν και οι επενδύσεις του κλάδου που ανήλθαν στα 9,8 δισ., καθώς και οι επενδύσεις για λογαριασμό των ασφαλισμένων που αυξήθηκαν κατά 9,6%, στα 2,2 δισ. Συγκεκριμένα, τα ίδια κεφάλαια του κλάδου διαμορφώθηκαν στα 2,3 δισ., γεγονός που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, «αποδεικνύει την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και της φερεγγυότητας της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, εν όψει και της εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη φερεγγυότητα (Sovency II), που τίθεται σε εφαρμογή από τις αρχές του 2016».

Από τα στοιχεία για τη διάρθρωση των επενδύσεων του ασφαλιστικού κλάδου, προκύπτει ότι η συντριπτική πλειονότητα, που φθάνει το 67,5% ή τα 6,6 δισ., είναι επενδύσεις σε ομολογίες και τίτλους σταθερής απόδοσης. Ακολουθούν οι επενδύσεις σε μετοχές και μερίδια, που αντιπροσωπεύουν το 14,4% της διάρθρωσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, οι λοιπές επενδύσεις –κυρίως ρευστά διαθέσιμα– που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 9,4% και τα ακίνητα που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 6,5% στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή