Σήμερα η αναθεώρηση των δεικτών MSCI

Σήμερα η αναθεώρηση των δεικτών MSCI

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόψε, λίγο μετά το κλείσιμο της Wall Street, θα ανακοινωθεί η εξαμηνιαία αναθεώρηση των παγκόσμιων δεικτών του οίκου αξιολόγησης MSCI. Για τον ελληνικό δείκτη MSCI Greece θα πρέπει να αναμένονται δύο προσθήκες και δύο διαγραφές, όπως εκτιμούσαν πρόσφατα διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι. Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες εκθέσεις, αναμένεται στη θέση της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank να τοποθετηθούν οι μετοχές της Motor Oil και της ΔΕΗ. Ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εάν θα υπάρξει απόφαση για νέα αξιολόγηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία από τις 12 Ιουνίου 2013 υποβαθμίστηκε για πρώτη φορά μετά το 2001 από τον MSCI σε αναδυόμενη αγορά και κινδυνεύει –εφόσον υπάρξει νέα υποβάθμιση– να εισέλθει σε καθεστώς αυτόνομης αγοράς.

To Χ.Α., από το 2013, έγινε η πρώτη αγορά μέλος της Ευρωζώνης που απομακρύνθηκε από την κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών, στην οποία εισήλθε το 2001 από τη Morgan Stanley, ενώ ο MSCI Greece συγκαταλέγεται από τον Νοέμβριο του 2013 στις αναδυόμενες.

Τα αίτια που οδήγησαν στην απόφαση της υποβάθμισης από τον MSCI είναι, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική αγορά δεν πληρούσε μια σειρά από κριτήρια, όπως ο δανεισμός τίτλων και τα διαθέσιμα μέσα δανεισμού, η δυνατότητα ανοιχτών πωλήσεων (σ.σ: τράπεζες), οι περιορισμοί στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά κυρίως η χαμηλή κεφαλαιοποίηση των μετοχών. Συνολικά τρία είναι τα βασικά κριτήρια που χρησιμοποιεί η MSCI για την κατάταξη των αγορών:

1. Η οικονομική ανάπτυξη.

2. Το μέγεθος και η ρευστότητα των εισηγμένων εταιρειών.

3. Η πρόσβαση στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά το κριτήριο του μεγέθους και της ρευστότητας, λαμβάνονται υπόψη η κεφαλαιοποίηση (1,032 δισ. δολ. για τις αναδυόμενες και 2,065 δισ. δολ. για τις αναπτυγμένες), η κεφαλαιοποίηση που βρίσκεται σε διασπορά (516 εκατ. δολ. για τις αναδυόμενες και 1,032 δισ. δολ. για τις ανεπτυγμένες) και τέλος η εμπορευσιμότητα των μετοχών, που για τις αναδυόμενες αγορές ορίζεται σε 15% και για τις ανεπτυγμένες σε 20%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή