Αύριο συνάντηση Σκουρλέτη με Fluxys για το 17% του ΔΕΣΦΑ

Αύριο συνάντηση Σκουρλέτη με Fluxys για το 17% του ΔΕΣΦΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τους εκπροσώπους του βελγικού διαχειριστή αερίου Fluxys, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ, θα έχει αύριο ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης. Ο βελγικός διαχειριστής αερίου έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ στο ΤΑΙΠΕΔ από κοινού με την ισπανική εταιρεία Enagas, ενώ το ποσοστό που θα παραχωρήσει η αζερική Socar από τον ΔΕΣΦΑ διεκδικεί και η ιταλική Snam. Πρόκειται για την ίδια ιταλική εταιρεία που επιδιώκει την εξαγορά του μεριδίου 20% που κατέχει η νορβηγική Statoil στην εταιρεία του αγωγού Tap. Η παραχώρηση από τη Socar του 17% του ΔΕΣΦΑ σε τρίτη εταιρεία, κατά προτίμηση ευρωπαϊκή, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση που έχει θέσει η Κομισιόν για να δώσει το πράσινο φως στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στoυς Αζέρους.

H ιταλική Snam ενδιαφέρεται για το σύνολο του 17% που θα παραχωρήσει η Socar, ενώ η κοινή προφορά των Fluxys και Enagas αναφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες σε ποσοστό 8% και 11% αντίστοιχα. Διαπραγματεύσεις με τις υποψήφιες ευρωπαϊκές εταιρείες διεξάγει τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και η Socar, σε συνεργασία πάντα και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στόχος και των τριών πλευρών είναι η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, συζήτηση για το θέμα του ΔΕΣΦΑ και την είσοδο ευρωπαϊκών εταιρειών αναμένεται να έχει με εκπροσώπους της Κομισιόν ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας σήμερα στις Βρυξέλλες. Από τα ζητήματα που απασχολούν τις τριμερείς διαπραγματεύσεις είναι τόσο το ύψος του τιμήματος που θα καταβάλει ο νέος «παίκτης» στη Socar για την εξαγορά του 17% όσο και το μάνατζμεντ της εταιρείας. Η Socar, πάντως, φέρεται να διεκδικεί ισχυρό ρόλο στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ. «Αν αποκτήσουμε ισχυρή εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ και μας δώσουν μια καλή προσφορά, μπορεί να πουλήσουμε πάνω από το 16% των μετοχών», δήλωσε προσφάτως ανώτατο στέλεχος της Socar, σε ειδησεογραφικό πρακτορείο του Αζερμπαϊτζάν, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό έχουν ενεργοποιηθεί οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και τους ομίλους που θέλουν να αγοράσουν το πακέτο των μετοχών.

Στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης φέρεται να είναι και η ελληνική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ και σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχουν βολιδοσκοπηθεί ενεργειακοί όμιλοι της χώρας. Στο ενδεχόμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος και από ελληνικό πολυμετοχικό σχήμα για τον ΔΕΣΦΑ εξάλλου έχει αναφερθεί με πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης. Μέχρι στιγμής, πάντως, τέτοιο ενδιαφέρον δεν έχει εκφραστεί, χωρίς αυτό να αποκλείεται μέσα στο επόμενο διάστημα. Σε ό,τι αφορά το τίμημα, η Socar με βάση τη συμφωνία που έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2013, ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ για το 66% του ΔΕΣΦΑ. Η διάθεση του 17% σε ευρωπαϊκή εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες διαπραγματεύεται στα 100 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή