Σήμερα ολοκληρώνεται η αύξηση της Αττικής

Σήμερα ολοκληρώνεται η αύξηση της Αττικής

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου εξελίσσεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, η διοίκηση της οποίας εμφανίζεται αισιόδοξη για την κάλυψη τουλάχιστον των κεφαλαίων που προέκυψαν από το βασικό σενάριο, δηλαδή 584 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των απαιτούμενων κεφαλαίων για την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας με βάση και το δυσμενές σενάριο ανέρχεται στα 748,7 εκατ. ευρώ και η διορία που έχει δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος λήγει σήμερα. Σήμερα λήγει και η προθεσμία που έχει δοθεί και σε τέσσερις συνεταιριστικές τράπεζες, που καλούνται να συγκεντρώσουν περί τα 185 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους.

Η αύξηση της Τράπεζας Αττικής βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης, η οποία προσπάθησε να πείσει και εισηγμένες ΔΕΚΟ να συμμετάσχουν. Χθες μάλιστα υπήρχαν πληροφορίες ότι εξεταζόταν ακόμη και η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη συμμετοχή στην αύξηση ΔΕΚΟ που είχε πρόβλημα με το καταστατικό της. Το ερώτημα είναι εάν η συμμετοχή των υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεων θα μπορούσε να εκληφθεί ως κρατική ενίσχυση από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Χθες, η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, συνοδευόμενη από τη διοίκηση του ΤΕΕ, συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και ενημέρωσε για την πορεία της αύξησης, με δεδομένη την καταληκτική ημερομηνία που έχει τεθεί.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση πραγματοποιείται με την καταβολή μετρητών και υπέρ των παλαιών μετόχων με αναλογία 36 νέες προς 1 παλαιά μετοχή, με στόχο να διατεθούν μέσω της δημόσιας προσφοράς 2.495.784.996 μετοχές. Η συμμετοχή στην αύξηση της Τράπεζας Αττικής του βασικού μετόχου, του ΤΣΜΕΔΕ, που έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να διατηρήσει το υφιστάμενο ποσοστό του, δηλαδή το 51%, εξασφαλίζει 382,5 εκατ. ευρώ, αλλά η συνεισφορά του απέχει από την κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος. Η διοίκηση της τράπεζας αναμένει σήμερα την οριστικοποίηση των προσφορών στο πλαίσιο της άσκησης του δικαιώματος προτίμησης, προκειμένου στη συνέχεια να εξεταστεί ο τρόπος κάλυψης των τυχόν αδιάθετων. Σύμφωνα με τους όρους της αύξησης, η τράπεζα έχει υποβάλει αίτημα προς το ΤΧΣ να καλύψει μέρος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου αναλαμβάνοντας τυχόν αδιάθετες μετοχές.

Σήμερα αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου από τέσσερις συνεταιριστικές τράπεζες. Πρόκειται για την Παγκρήτια Τράπεζα, που προχωρά σε αύξηση 130 εκατ. ευρώ, τη Συνεταιριστική Χανίων με 23 εκατ. ευρώ, τη Συνεταιριστική Πελοποννήσου με 17,8 εκατ. ευρώ και τη Συνεταιριστική Ηπείρου με 7 εκατ. ευρώ, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Εβρου, η γενική συνέλευση της οποίας, που θα ενέκρινε την αύξηση, παραπέμφθηκε για την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Παγκρήτιας Τράπεζας, που είναι και η μεγαλύτερη συνεταιριστική με σημαντική παρουσία στην Κρήτη, αλλά και άδεια πανελλαδικής λειτουργίας, έχουν προσδιοριστεί στα 61 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο και στα 115 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το δυσμενές. Η συνέλευση της τράπεζας έχει λάβει απόφαση η αύξηση να φτάσει τα 130 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά και να υλοποιηθεί η επέκταση των εργασιών. Αντίστοιχα η Συνεταιριστική Χανίων, που χρειάζεται κατ’ ελάχιστο 18,2 εκατ. ευρώ και προγραμματίζει 23 εκατ. ευρώ, φέρεται να έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή ασφαλιστικού ταμείου για την κάλυψη του μισού της απαιτούμενης αύξησης, δηλαδή περί τα 9 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή