Πλατφόρμα για την ανάπτυξη της κοινωνικής τραπεζικής από την ΕΤΕ

Πλατφόρμα για την ανάπτυξη της κοινωνικής τραπεζικής από την ΕΤΕ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ιδέα ξεκίνησε πριν από έξι μήνες όταν η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας έλαβε ένα γράμμα από ομογενείς στην Αυστραλία, οι οποίοι, ενώ ήθελαν να βοηθήσουν τη χώρα προσφέροντας χρήματα για τη στήριξη κοινωνικών ομάδων, δεν ήξεραν που και πως μπορούν να διαθέσουν τα χρήματα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να λογοδοτήσουν στη συνέχεια στα μέλη τους. Το περιστατικό αυτό, αλλά και άλλα παρόμοια ήταν η αφορμή για να κινητοποιηθεί η πολιτεία και να αλλάξει η νομοθεσία περί εράνων που χρονολογείται στη χώρα μας από το 1931 και πλέον με το νέο νόμο 4351 του 2015, να επιτρέπεται η δυνατότητα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διαχειρίζονται εράνους. Επόμενο βήμα είναι η θεσμοθέτηση ενός νέου κανονιστικού πλαισίου, που θα επιτρέπει τη συλλογή πόρων για μικροπιστώσεις, μιας αγοράς που αναπτύσσεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο και ανέρχεται ήδη σε 3 δις ευρώ στην Ευρώπη, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να φτάσει το 1 τρις ευρώ το 2020.

Το περιστατικό περιέγραψε η πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας κ. Λούκα Κατσέλη κατά τη χθεσινή ανακοίνωση, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της νέας πρωτοβουλίας της ΕΤΕ Act4Greece, μια καινοτόμο πρωτοβουλία για την προώθηση της κοινωνικής και αναπτυξιακής τραπεζικής, που στόχο έχει τη χρηματοδότηση και προώθηση κοινωνικών και αναπτυξιακών δράσεων. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων από το «πλήθος», δηλαδή από κάθε ενδιαφερόμενο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πόροι που στη συνέχεια διοχετεύονται σε συγκεκριμένα έργα που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν φορείς υλοποίησης. Η μέθοδος της συμμετοχικής χρηματοδότησης, γνωστή διεθνώς ως crowdfunding, έχει στο πυρήνα της φιλοσοφίας της την ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση των συμπολιτών μας, για να εισφέρουν ό,τι ο καθένας μπορεί, ώστε να υλοποιηθούν έργα που έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία και ο Ελληνισμός. Η συμμετοχική χρηματοδότηση επιδιώκεται να αποτελέσει μία νέα δημοφιλή μέθοδος για την άντληση κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων, κατά κύριο λόγο μέσω του διαδικτύου αλλά, στην περίπτωση της ΕΤΕ, και μέσω υποκαταστημάτων της Τράπεζας. Κάθε συνεισφορά, ανεξαρτήτως ποσού, από 1 έως πολλά ευρώ είναι ευπρόσδεκτα, εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας, μέχρις ότου επιτευχθεί ο στόχος και υλοποιηθεί η δράση. Οι χρηματικοί πόροι που θα συγκεντρώνονται μέσω του Act4Greece είναι δωρεές, αλλά στο μέλλον, αφού υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, θα μπορούν να συγκεντρώνονται χρήματα και για δανεισμό (κυρίως μικροδάνεια), αλλά και για συμμετοχή στο ίδιο κεφάλαιο μιας εταιρείας, στηρίζοντας νεοφυείς καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Η Εθνική Τράπεζα, είναι από τις λίγες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τράπεζες που διαχειρίζεται πλατφόρμα Crowdfunding και σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής τράπεζας κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, πρώτος στόχος είναι η ενεργοποίηση του τεράστιου δυναμικού εντός και εκτός Ελλάδας που θα συμβάλει στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. Πρόκειται όμως για το αρχικό στάδιο αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς με αυτό τον τρόπο δημιουργείται η βάση συμμετοχικής και αξιόπιστης χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο “σε όλο το διάστημα της ύφεσης έχει κατ’ επανάληψη τονισθεί η σπουδαιότητα στήριξης της επιχειρηματικότητας για την επανεκκίνηση της οικονομίας και με το Act4Greece δημιουργείται μια πρωτοποριακή πλατφόρμα που θα επιτρέψει τη στήριξη της επιχειρηματικότητας με νέους δυναμικούς τρόπους από πόρους που έως σήμερα δεν είχαμε τον τρόπο να αξιοποιήσουμε. Ξεκινώντας από το κομμάτι της υποστήριξης κοινωνικών δράσεων, ύστερα από την πρόσφατη σχετική νομοθεσία, ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε, όταν ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις εφαρμογές χρηματοδότησης, να αξιοποιήσουμε την πλατφόρμα ως επιχειρηματικό εργαλείο, ώστε να εξυπηρετήσουμε νέες επιχειρηματικές ιδέες και την υλοποίησή τους”.

Το Act4Greece πραγματοποιείται με τη στρατηγική συνεργασία φορέων και ιδρυμάτων, αναγνωρισμένου κύρους και προσφοράς, όπως το κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννης Λάτσης, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα στηρίξει 4 δράσεις και συγκεκριμένα:

-Σχολικά γεύματα σε μαθητές δημοτικών σχολείων στη Δυτική Αττική

-Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ανθρωπιστική βοήθεια σε ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

-Εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικτυακή εφαρμογή με θέμα την ελληνική Επανάσταση του 1821

-Εκσυγχρονισμό των υποδομών του Θεάτρου Τέχνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή