ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Tέλη Μαρτίου στα ΕΛΠΕ το πρώτο φορτίο αργού από το Ιράν

gre1539140_23247391

Η απόφαση για την πρώτη παραγγελία ιρανικού αργού πάρθηκε πριν από λίγο στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας που συνεδρίασε για να εγκρίνει τα αποτελέσματα 2015 τα οποία και θα δημοσιοποιηθούν αμέσως μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου. 

Συγκλίνουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για ρεκόρ κερδοφορίας του Ομίλου το 2015, που αποδίδεται κυρίως στα ιδιαίτερα χαμηλά περιθώρια διύλισης στη Μεσόγειο αλλά και στην βελτίωση των λειτουργικών κερδών μέσα από την εφαρμογής ενός σφιχτού και αποδοτικού προγράμματος που εφαρμόζει η νέα διοίκηση των κ.κ. Τσοτσορού – Στεργιούλη.

Το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ αποφάσισε επίσης σήμερα την αποπληρωμή δανείου ύψους 400 εκατ. Ευρώ από ίδια κεφάλαια και άλλες πιστωτικές γραμμές. Η έναρξη της πρώτης παραγγελίας ιρανικού αργού σηματοδοτεί ταυτόχρονα την έναρξη ισχύος της νέας συμφωνίας των ΕΛΠΕ με την Τεχεράνη μετά την άρση του εμπάργκο στον τομέα της προμήθειας αργού. Τα ΕΛΠΕ θα εισάγουν από το Ιράν ποσότητα 60.000 αργού την μέρα που μπορεί να αυξηθεί και στα 150.000 βαρέλια. 

Να σημειωθεί τέλος ότι χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο Bloomberg αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του Ιράν για είσοδο στα ΕΛΠΕ επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ποσοστό θα πρέπει να αναζητηθεί από τους ιδιώτες μετόχους αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να μειώσει το ποσοστό (35%) του ελληνικού δημοσίου στην εταιρία.