Χορηγήσεις στεγαστικών, καταναλωτικών με το σταγονόμετρο

Χορηγήσεις στεγαστικών, καταναλωτικών με το σταγονόμετρο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινούνται οι χορηγήσεις νέων δανείων στη στεγαστική και καταναλωτική πίστη, ακόμη χαμηλότερα και από την περίοδο μετά την επιβολή των capital controls.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η «Κ», το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους οι συνολικές νέες χορηγήσεις στον τομέα των στεγαστικών δανείων κυμαίνονται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ, στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα. Ακόμη και το περυσινό πρώτο δίμηνο, όπου οι χορηγήσεις στη στεγαστική πίστη κυμαίνονταν σε χαμηλά επίπεδα, είχαν ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Για να γίνει κατανοητό το επίπεδο της ιστορικής πτώσης αναφέρεται ότι το 2011 τα νέα στεγαστικά σε ετήσια βάση ανήλθαν σε περίπου 2 δισ. ευρώ και στη «χρυσή» εποχή της στεγαστικής πίστης το 2006 έφθασαν στα 16 δισ. ευρώ. Οπως μας μεταφέρει χαρακτηριστικά διευθυντής υποκαταστήματος τράπεζας στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα μπήκε πελάτης για στεγαστικό δάνειο, έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες πλήρους ακινησίας ακόμη και για ενημερωτικούς σκοπούς. Στο ίδιο κατάστημα μέχρι το 2012 δίνονταν περισσότερα από δέκα δάνεια την ήμερα. Κάποιο ρόλο στην κατακόρυφη πτώση στη στεγαστική πίστη είχε και η αποχή των δικηγόρων, καθώς εμπλέκονται στη διαδικασία της στεγαστικής πίστης.

Στην καταναλωτική πίστη η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη, καθώς δόθηκαν περίπου 50 εκατ. ευρώ νέα καταναλωτικά δάνεια, σε σχέση με περίπου 100 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό πρώτο δίμηνο του έτους. Ενα στα πέντε δάνεια στον τομέα της καταναλωτικής πίστης αφορά τον κλάδο του αυτοκινήτου.

Ο μόνος τομέας που κινείται στη λιανική τραπεζική, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, είναι το πλαστικό χρήμα, καθώς συνεχίζονται τα αιτήματα για εκδόσεις χρεωστικών καρτών και σε μικρότερο επίπεδο για πιστωτικές, ενώ και οι προπληρωμένες κάρτες κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Με αποτέλεσμα, οι χρεωστικές κάρτες να προσεγγίζουν σταδιακά τα 12 εκατομμύρια σε αριθμό, έχοντας σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο το τελευταίο οκτάμηνο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες δίνουν έμφαση στην περαιτέρω εξάπλωση των τερματικών αποδοχής καρτών, έχοντας βάλει ως στόχο μέχρι το τέλος του έτους να προσεγγίσουν τις 300.000 από 230.000 που είναι σήμερα. Επίσης σχεδιάζουν, και ορισμένες έχουν ήδη θέσει και σε πιλοτική δοκιμασία, το ψηφιακό πορτοφόλι, πληρωμές με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, που θα χρησιμοποιείται ως ένα επιπλέον εργαλείο πληρωμών πέρα από τη χρεωστική και πιστωτική κάρτα. Η εμπορική του εμφάνιση από τις τράπεζες αναμένεται να γίνει εντός του 2016. Το ψηφιακό πορτοφόλι γνωρίζει ήδη ανάπτυξη στο εξωτερικό και εκτιμάται ότι έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και στην Ελλάδα, καθώς η διείσδυση των έξυπνων κινητών που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ψηφιακού πορτοφολιού αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή