Συνεργασία Eurobank – KKR για διαχείριση επιχειρηματικών δανείων

Συνεργασία Eurobank – KKR για διαχείριση επιχειρηματικών δανείων

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοντέλο Ιταλίας για τη διαχείριση μεγάλων και μεσαίων επιχειρηματικών δανείων, με στόχο την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, δρομολογεί η Eurobank, με συνεργασία που προωθεί με το αμερικανικό επενδυτικό fund KKR. Οι συζητήσεις, που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αφορούν την ανάθεση της διαχείρισης επιχειρηματικών δανείων ύψους 600 εκατ. ευρώ σε εταιρεία που θα συστήσει το KKR στη χώρα μας και στην οποία θα συμμετάσχει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η EBRD ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία γραφείου στην Ελλάδα, ενώ έχει επενδύσει 200 εκατ. ευρώ στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.

Το μοντέλο, που στηρίζεται στην ανάπτυξη ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έχει δοκιμαστεί ήδη στην Ιταλία έπειτα από συμφωνία στην οποία προχώρησε το KKR με τις τράπεζες Intesa Sanpaolo και UniCredit για τη διαχείριση δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια πλατφόρμα ανοικτής αρχιτεκτονικής, που δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πορεία και άλλες τράπεζες ή άλλες επιχειρήσεις που έχουν δανειακή έκθεση σε πάνω από μία τράπεζες, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο την αποτελεσματική αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη συμφωνία ανάθεσης της διαχείρισης και αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών οφειλών που υλοποιείται στη χώρα μας, μετά την οριστικοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη σύσταση στην Ελλάδα εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πολύ κοντά στη σύσταση κοινής εταιρείας είναι, άλλωστε, και η Alpha Bank με την ισπανική Aktua, με στόχο τη διαχείριση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων και οφειλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο μέρη έχουν ήδη έτοιμο τον σχετικό φάκελο και αναμένεται να τον καταθέσουν στην ΤτΕ, προκειμένου η νέα εταιρεία να λάβει άδεια λειτουργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση, στην κοινή εταιρεία θα συμμετάσχει η Alpha Bank, καθώς οι συζητήσεις για συμμετοχή και της Eurobank έχουν ατονήσει. Η τελευταία, στο κομμάτι των «κόκκινων» στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, προσανατολίζεται στη σύσταση δικής της εταιρείας, συγχωνεύοντας τις δύο θυγατρικές που ήδη διαθέτει στον τομέα της διαχείρισης και της είσπραξης απαιτήσεων. Πρόκειται για τις εταιρείες SBS και ERS, που, κατά πληροφορίες, εξετάζεται να ενοποιηθούν και να μετεξελιχθούν σε εταιρεία διαχείρισης με βάση τα χαρακτηριστικά που προβλέπει η ΤτΕ.

Η συμφωνία της Eurobank με το KKR προβλέπει την ανάθεση δανείων ύψους 600 εκατ. ευρώ από την πλευρά της Eurobank. Η διαχείριση θα γίνει μέσω πλατφόρμας που έχει αναπτύξει το KKR σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την παρακολούθηση της λειτουργικής αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, των οποίων τα δάνεια αναλαμβάνει να διαχειριστεί. Το αμερικανικό fund δεσμεύεται για τη συμμετοχή του με την εισφορά κεφαλαίων, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων που θα αποφασιστεί να ενταχθούν στο πακέτο της συμφωνίας. Πρόκειται για επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας που θεωρούνται βιώσιμες και οι οποίες θα επιλεγούν σε συμφωνία από τα δύο μέρη. Εκτός από την κεφαλαιακή συμμετοχή, το KKR θα επιλέγει τη διοίκηση και θα παρακολουθεί την υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης. Να σημειωθεί ότι το KKR, μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας, έχει επενδύσει σε πάνω από 100 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, κινητοποιώντας κεφάλαια 25 δισ. ευρώ περίπου σε μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις. Την τελευταία δεκαετία έχει μετατραπεί σε μια πολύ πιο σύνθετη εταιρεία που δανείζει η ίδια απευθείας σε εταιρείες, επενδύει, παρέχει συμβουλές και γίνεται ανάδοχος σε μετοχικές ή ομολογιακές εκδόσεις για λογαριασμό πελατών της. Ιδιαίτερα μετά το 2009, το KKR, μαζί με άλλα αμερικανικά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, όπως η Blackstone και η Ares, έχει μπει δυναμικά στην ευρωπαϊκή αγορά, εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες μειώνουν συνεχώς τους ισολογισμούς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή