Ενα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις

Ενα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη γραμμή των χωρών της Ε.Ε., για τη μετάβαση σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, βρίσκεται η Ελλάδα. Μέσα από έναν διάλογο που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 2 θεσμικών φορέων, 33 επιχειρηματικών και 47 κοινωνικών φορέων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Sustainable Greece 2020, η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα, μετά τη Γερμανία, που έχει καταρτίσει έναν οδηγό για να μπει η κάθε εταιρεία και φορέας στη φιλοσοφία της βιώσιμης ανάπτυξης, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ευρωπαϊκής οδηγίας (2014/95/ΕU). Στη «βάση» της δημιουργήθηκε ο Ελληνικός Κώδικας Βιωσιμότητας, που αναπτύσσεται από το Qualitynet Foundation, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τη Βιώσιμη Ελλάδα Sustainable Greece 2020, σε συνεργασία με το German Council for Sustainable Development. Βασικοί πυλώνες του είναι η ενσωμάτωση των αρχών βιώσιμης ανάπτυξης και εταιρικής υπευθυνότητας, η ενδυνάμωση της εξαγωγικής δραστηριότητας, η εξεύρεση κεφαλαίων και η ένταξή τους σε διεθνή δίκτυα.

Το εργαλείο αυτό απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες εταιρειών και όχι μόνο στις εισηγμένες ή σε εταιρείες άνω των 500 απασχολουμένων, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία, σε πρώτη φάση ωστόσο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από τις 250 εισηγμένες επιχειρήσεις. Μέσω μια ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συμμετέχουν στον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας και να αυτοαξιολογούνται με βάση τα 20 κριτήρια συμμόρφωσης με τη φιλοσοφία της βιώσιμης ανάπτυξης. Η διαφάνεια είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου αυτού εργαλείου, όπου οι επιχειρήσεις θα μπορούν να καταχωρίζουν στοιχεία σχετικά με την ανταπόκρισή τους στα διάφορα κριτήρια. Η μετάβαση σε αυτό το μοντέλο είναι σταδιακή μέσω 4 επιπέδων συμμόρφωσης, η επαλήθευση των οποίων θα γίνεται από πιστοποιημένους εξωτερικούς εκπαιδευτές. Η πλατφόρμα είναι ανοιχτή στις εταιρείες μέχρι να ολοκληρώσουν τη συμπλήρωση των στοιχείων τους, διαδικασία που γίνεται δωρεάν.

Από τη στιγμή που η εταιρεία αποφασίσει να εμφανιστεί στην πλατφόρμα (ελληνική και διεθνή), πληρώνει ετήσια συνδρομή που ανάλογα με το μέγεθός της κυμαίνεται από 800 έως 2.500 ευρώ.

Ενας αριθμός 30 μεγάλων εταιρειών έχει μπει ήδη στη διαδικασία συμπλήρωσης των κριτηρίων του κώδικα. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις χρηματοδοτήσεις της αξιολογεί ήδη το κριτήριο της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ, σε αυτή την κατεύθυνση, η Επιτροπή για την Ανάπτυξη του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας βρίσκεται σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα προκειμένου να συμπεριλάβει στα κριτήρια αξιολόγησης για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο Ελληνικός Κώδικας θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 7 Απριλίου σε ειδική εκδήλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή