Μόνη της στη «Νίκας» μένει η Chipita

Μόνη της στη «Νίκας» μένει η Chipita

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους δρόμους τους αποφάσισαν να χωρίσουν πριν καν τους ενώσουν για την απόκτηση της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας η Chipita, συμφερόντων Σπύρου Θεοδωρόπουλου και η Impala Invest, συμφερόντων Δημήτρη Βιντζηλαίου. Χθες το απόγευμα οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν από κοινού να μη συνεχίσουν τη συνεργασία τους στην επένδυση και στη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση της «Νίκας», εγχείρημα το οποίο δηλώνει ότι θα αναλάβει πλέον εξ ολοκλήρου η Chipita. Ο λόγος για τη λύση της συνεργασίας; Ασυμφωνία χαρακτήρων.

Σε επικοινωνία που είχε η «Κ» με τη διοίκηση της Chipita επισημάνθηκε σε όλους τους τόνους ότι δεν αλλάζουν οι όροι της συμφωνίας, αλλά απλώς μετά τη χθεσινή εξέλιξη μέτοχος της εταιρείας ειδικού σκοπού που θα αναλάβει τη «Νίκας» θα είναι κατά 100% η Chipita αντί για 50% που προβλεπόταν αρχικά. Ο στόχος είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν από το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το απόγευμα αναφέρονται τα εξής:

«Η Chipita Α.Ε. και η Impala Invest B.V. ανακοινώνουν την απόφασή τους περί μη συνέχισης της συνεργασίας στην επένδυση και τη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση της Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ. Στο πλαίσιο της εν λόγω απόφασης, η Chipita Α.Ε. αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την υλοποίηση της επένδυσης και του πλάνου αναδιάρθρωσης της Π. Γ. Νίκας ΑΒΕΕ. Η κοινή αυτή απόφαση ελήφθη κατόπιν της διαπίστωσης των διαφορετικών στρατηγικών επιλογών για το μέλλον της Νίκας και πάρθηκε σε πνεύμα απόλυτης συνεννόησης, με τις σχέσεις των δύο εταιρειών να παραμένουν άριστες. Η Impala Invest B.V. συνεχίζει την αυτόνομη παρουσία της στην ελληνική αγορά μέσω της θυγατρικής της, Λακωνική Τροφίμων Α.Ε.».

Σε επικοινωνία της «Κ» με τον κ. Βιντζηλαίο, ο επικεφαλής της Impala Invest απέδωσε τη λύση της συνεργασίας σε ασυμφωνία χαρακτήρων σε θέματα μάνατζμεντ και στρατηγικής, ενώ διέψευσε φήμες περί εξαγοράς της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ από τo ολλανδικό fund. Οι σχετικές φήμες διαψεύδονται κατηγορηματικά και από άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες η λύση της συνεργασίας φέρεται να οφείλεται και στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Impala Invest για το πόσο επωφελής θα ήταν για την ίδια η επένδυση στη Νίκας με δεδομένη, μάλιστα, την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Οι αλλαγές που εκ των πραγμάτων προκύπτουν ύστερα από τη χθεσινή εξέλιξη είναι οι εξής:

– Δεν θα συστήσουν από κοινού νομικό πρόσωπο (είχε επιλεγεί η μορφή της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού – SPV) οι Chipita και η Impala Invest με κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά μαζί με δανεισμό 10 εκατ. ευρώ (ομολογιακά δάνεια 6,39 εκατ. ευρώ καλυπτόμενο από τη Eurobank και 3,95 εκατ. ευρώ από τις άλλες πιστώτριες τράπεζες) θα συνιστούσαν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη «Νίκας». Η Chipita θα συστήσει μόνη της ξεχωριστή εταιρεία ειδικού σκοπού και θα καλύψει από ίδια κεφάλαια τα 20 εκατ. ευρώ της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

– Ματαιώνεται το σχέδιο για συγχώνευση της Νίκας με τη Λακωνική Τροφίμων, το οποίο επρόκειτο να υλοποιηθεί μετά την αναδιάρθρωση της «Νίκας». Υπενθυμίζεται ότι η Impala Invest εξαγόρασε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Λακωνικής Τροφίμων το 2015 και η συγχώνευσή της με τη Νίκας επρόκειτο να δημιουργήσει μια πολύ μεγάλη εταιρεία μιας πολύ μεγάλη πλέον βιομηχανία αλλαντικών με ισχυρή παρουσία τόσο στη λιανική όσο και στον κλάδο εστίασης (HORECA).

– Το σχέδιο για μίσθωση των εγκαταστάσεων της «Νίκας» στον Αγιο Στέφανο σε τρίτο, καθώς θα υπήρχε η δυνατότητα αξιοποίησης των εγκαταστάσεων της Λακωνικής Τροφίμων σε Αθήνα και Σπάρτη τίθεται εν αμφιβόλω. Υπενθυμίζεται ότι για το ενυπόθηκο ακίνητο της Νίκας στον Αγιο Στέφανο προβλέπεται μεταβίβασή του στις πιστώτριες τράπεζες για 17 εκατ. ευρώ με ισόποση μείωση του ομολογιακού δανείου της Νίκας. Σκέψεις υπήρχαν και για μεταφορά μέρους της παραγωγής στο εργοστάσιο της Chipita στη Λαμία, ενώ στο Μνημόνιο Συναντίληψης προβλεπόταν ότι 6,2 εκατ. ευρώ από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα αφορούσαν τα έξοδα μετεγκατάστασης.

Παρά τη διάλυση του «αρραβώνα», ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υλοποιηθεί ο όρος που προέβλεπε μεταβίβαση του μηχανολογικού και κτιριακού εξοπλισμού της Nikas Bulgaria σε εταιρεία του ομίλου Βιντζηλαίου (στη Βουλγαρία δραστηριοποιείται στον κλάδο αλλαντικών με την εταιρεία αλλαντικών Bella) έναντι τιμήματος 1,2 εκατ. ευρώ και με τον όμιλο Βιντζηλαίου να αναλαμβάνει το εκτιμώμενο υπόλοιπο του δανείου της Nikas Bulgaria ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή