Με ευρωπαϊκές εγγυήσεις 530 εκατ. στις μικρομεσαίες από Εθνική και Eurobank

Με ευρωπαϊκές εγγυήσεις 530 εκατ. στις μικρομεσαίες από Εθνική και Eurobank

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνίες ύψους 530 εκατ. ευρώ συνολικά για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανακοίνωσαν χθες η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), του χρηματοδοτικού βραχίονα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Στις δύο συμφωνίες 300 εκατ. και 230 εκατ. ευρώ για την Εθνική και τη Eurobank, αντίστοιχα, προστίθεται και μια μικρότερη ύψους 15 εκατ. ευρώ, που υπογράφηκε χθες από την Παγκρήτια Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τη χορήγηση μικροπιστώσεων κυρίως σε ανέργους που δεν έχουν πρόσβαση στον δανεισμό.

Μέσα από τις προωθούμενες συμφωνίες θα εξασφαλιστούν εγγυήσεις που θα επιτρέψουν στις δύο τράπεζες, Εθνική και Eurobank, να χρηματοδοτήσουν μικρές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης με μειωμένες εξασφαλίσεις, αλλά και να χορηγήσουν δάνεια σε καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα:

Η συμφωνία την Εθνικής Τράπεζας αφορά χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων. Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, οι χρηματοδοτήσεις που θα θα δοθούν σε περίπου 300 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα είναι για την κάλυψη των αναγκών τους σε κεφάλαιο κίνησης και επενδύσεις. Το πρόγραμμα αναμένεται να ωφελήσει συνολικά πάνω από 2.000 επιχειρήσεις με έμφαση την αύξηση της απασχόλησης. Να σημειωθεί ότι η συμφωνία βασίζεται στην τιτλοποίηση επιχειρηματικών απαιτήσεων με την υποστήριξη της ΕΤΕπ που συμμετείχε ως βασικός επενδυτής, επενδύοντας 215 εκατ. ευρώ, ενώ με άλλα 35 εκατ. ευρώ συμμετείχε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, που επίσης εντάσσεται στον όμιλο της ΕΤΕπ και 50 εκατ. ευρώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Τζόναθαν Τέιλορ πρόκειται για συναλλαγή ορόσημο, αφού είναι η πρώτη τιτλοποίηση στην Ελλάδα από το 2007 που ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε παρόμοιες συναλλαγές στο μέλλον.

Η συμφωνία ύψους 230 εκατ. ευρώ της Eurobank έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά εγγυήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος COSME (χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε.) μέσω του οποίου η Eurobank, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Φωκίωνα Καραβία, θα κατευθύνει 130 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1.000 μικρές επιχειρήσεις την προσεχή τριετία, μειώνοντας σημαντικά τις απαιτήσεις της για την παροχή εξασφαλίσεων.

Το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος InnovFin, που παρέχει εγγυήσεις για την αναδιάρθρωση χρεών, προκειμένου να βελτιώσει την πρόσβαση των καινοτόμων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε δανεισμό. Η εγγύηση δίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και θα επιτρέψει στη Eurobank να κατευθύνει δάνεια και μισθώσεις με ευνοϊκούς όρους για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης μικροπιστώσεις ύψους 1,1 εκατ. ευρώ σε μικροδανειολήπτες της Αττικής, που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε δανεισμό. Οι πιστώσεις αυτής της κατηγορίας προέρχονται από το πρόγραμμα EaSi Guarantee, που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Οι συγκεκριμένες συμφωνίες αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη στήριξη των ΜμΕ μέσω διεθνών συνεργασιών, που έχουν εξασφαλίσει στη Eurobank νέα κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος EaSi είναι και η συμφωνία ύψους 15 εκατ. ευρώ που υπέγραψε η Παγκρήτια Τράπεζα για τη χορήγηση μικροδανείων σε περίπου 1.000 μικροεπιχειρηματίες τα προσεχή πέντε χρόνια στην Κρήτη, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο σε ανέργους που θέλουν να επωφεληθούν από χαμηλότοκα δάνεια, χωρίς να παράσχουν εξασφαλίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή