Η Motor Oil αποκτά 31 πρατήρια στην Κύπρο

Η Motor Oil αποκτά 31 πρατήρια στην Κύπρο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είσοδο στη λιανική αγορά καυσίμων της Κύπρου μέσω της εξαγοράς του δικτύου πρατηρίων καυσίμων της Lukoil Cyprus πραγματοποιεί ο όμιλος της Motor Oil, εγκαινιάζοντας μια νέα στρατηγική καθετοποιημένης δραστηριότητας και σε αγορές εκτός των συνόρων.

Η Motor Oil ανακοίνωσε χθες στο Χρηματιστήριο ότι η 100% θυγατρική της Coral A.E. ήρθε σε συμφωνία με τη Lukoil Cyprus Εurope Holdings, με έδρα το Αμστερνταμ, για την αγορά της Lukoil Cyprus, η οποία αριθμεί 31 πρατήρια (ο συνολικός αριθμός πρατηρίων της Κύπρου είναι 286). Η αξία της συναλλαγής θα διαμορφωθεί γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και ανταγωνισμού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος της Motor Oil επεκτείνεται στη λιανική, σε αγορά εκτός Ελλάδος. Κύκλοι της εταιρείας κάνουν λόγο για «στρατηγική επιλογή καθετοποίησης των πωλήσεων», δυνατότητα που προσφέρει η πλήρης απορρόφηση της Coral και η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας της. Η Coral A.E. αποτελεί την εταιρική συνέχεια της Shell Hellas και το δίκτυο των 700 πρατηρίων της στην Ελλάδα που εξαγοράστηκε από τη Motor Oil το 2010.

Με την εξαγορά της Lukoil Cyprus, η Coral θα ελέγχει το 11% της λιανικής αγοράς. Η ρωσική Lukoil έχει παρουσία στην Κύπρο από το 2002, με τη λειτουργία 16 πρατηρίων. Τον Δεκέμβριο του 2003 πρόσθεσε στο δίκτυό της 13 ακόμη πρατήρια της ExxonMobil. Tο ίδιο διάστημα, είσοδο στην κυπριακή αγορά έκανε και ο όμιλος των ΕΛΠΕ, εξαγοράζοντας το 2002 το δίκτυο της BP Cyprus. Σήμερα τα ΕΛΠΕ μέσω της θυγατρικής τους Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου ελέγχουν το 32,5% της λιανικής με ένα δίκτυο 91 πρατηρίων και το 70% της χονδρικής αγοράς.

Λειτουργούν 19 δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων στη Λάρνακα, οι οποίες θα πρέπει βάσει κυβερνητικής απόφασης να μεταφερθούν στο Βασιλικό. Επίσης έχει σταθμό φόρτωσης βυτιοφόρων οχημάτων, εργοστάσιο λιπαντικών, αποθήκες λιπαντικών, μονάδα διαχείρισης αποβλήτων και 5 βυτιοφόρα συνολικής χωρητικότητας 80.000 λίτρων για τη μεταφορά υγραερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Lukoil ήρθε σε επαφή για την πώληση του δικτύου της στην Κύπρο και με τα ΕΛΠΕ, ενώ έχει υποβάλει πρόταση και για το δίκτυό της στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή