Η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί με 1 δισ. τις τέσσερις συστημικές τράπεζες

Η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί με 1 δισ. τις τέσσερις συστημικές τράπεζες

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία για τη χορήγηση ρευστότητας ύψους 1 δισ. ευρώ προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), ανοίγοντας εκ νέου τη στρόφιγγα για την παροχή δανείων με εγγύηση του ελληνικού κράτους. Οι ανακοινώσεις αναμένονται αυτή την εβδομάδα, παράλληλα με την ανακοίνωση για τη δημιουργία της επενδυτικής πλατφόρμας του Ταμείου Συμμετοχών, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, δηλαδή ο χρηματοδοτικός βραχίονας της ΕΤΕπ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για τον σκοπό αυτό την Πέμπτη θα βρεθεί στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Βέρνερ Χόγερ, αλλά και η επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Κορίνα Κρέτσου.

Η χρηματοδότηση του 1 δισ. ευρώ προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αποτελεί μέρος της ρευστότητας που έχει εγκρίνει η ΕΤΕπ προς τη χώρα μας. Η συνολική ρευστότητα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Προϋπόθεση είναι όλα να εξελιχθούν ομαλά σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και την τήρηση της συμφωνίας, έτσι ώστε να μην αμφισβητηθεί –όπως συνέβη στο παρελθόν– η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Τα δάνεια που θα δοθούν από την ΕΤΕπ προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αξιοποιηθούν για να καλύψουν τη συμμετοχή των τραπεζών στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας. Πρόκειται για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας II (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) και το Εξοικονομώ II. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα χρηματοδοτηθεί με 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ με τη συμμετοχή των τραπεζών η συνολική ενίσχυση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα το Εξοικονομώ II θα ξεκινήσει με κεφάλαια 280 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μοχλευθούν μέσω τραπεζών, προκειμένου να δοθούν ως επιδοτήσεις και χαμηλότοκα δάνεια προς νοικοκυριά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, την Πέμπτη θα υπογραφεί και η σύμβαση για το Υπερταμείο Συνεπενδύσεων, το οποίο θα συγκεντρώνει επενδυτικά κεφάλαια για την ενίσχυση καινοτόμων ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η επενδυτική πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και πόρους του ΕΣΠΑ, 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, καθώς και επιπλέον κεφάλαια από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές.

Το Ταμείο Συνεπενδύσεων εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση μέσω συμμετοχών στα κεφάλαια των επιχειρήσεων –και όχι μέσω παροχής δανείων– δίνοντας έτσι τη δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν διαφορετικά. Η χρηματοδότηση αυτή θα πραγματοποιείται μέσω ενδιάμεσων ταμείων συμμετοχών, τα οποία θα προκύπτουν από διαγωνιστική διαδικασία. Συγκεκριμένα, το Ταμείο Συμμετοχών θα επενδύει σε τρεις βασικούς τομείς: α) στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, β) στον τομέα της γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια και γ) στον τομέα της γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση, το αποτέλεσμα που μπορεί να επιτευχθεί μέσω μόχλευσης στο σύνολο της επενδυτικής πλατφόρμας είναι πολλαπλάσιο των αρχικών πόρων που δεσμεύονται. Στο πλαίσιο αυτό, δίδεται η δυνατότητα να συνεπενδυθούν πόροι από το «Σχέδιο Γιούνκερ» με πόρους από τα ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία. Το Ταμείο απευθύνεται σε κάθε είδους επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη όμως έμφαση στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τον τουρισμό, την ενέργεια, την αγροδιατροφή, το περιβάλλον, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, την υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία, τη δημιουργική και πολιτιστική βιομηχανία, τα υλικά και τις κατασκευές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή