Οι πολύ καλές επιδόσεις των ΕΛΠΕ σε μια δύσκολη χρονιά

Οι πολύ καλές επιδόσεις των ΕΛΠΕ σε μια δύσκολη χρονιά

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Xρονιά ιστορικών ρεκόρ, κερδοφορίας, παραγωγής και εξαγωγών αλλά και επιστροφής στα μερίσματα με τη διανομή 0,20 ευρώ ανά μετοχή, ήταν το 2016 για τα ΕΛΠΕ, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση της εγχώριας αγοράς και την υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης κατά 25% σε σχέση με το 2015. Το πρώτο ημερολογιακό έτος της διοίκησης των κ. Γρηγόρη Στεργιούλη (διευθύνων σύμβουλος) και Στάθη Τσοτσορού (πρόεδρος) έκλεισε με την υψηλότερη επίδοση δημοσιευμένων αποτελεσμάτων στην ιστορία του ομίλου, με τα κέρδη EBITDA να ανέρχονται σε 836 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 329 εκατ. έναντι καθαρών κερδών 45 εκατ. το 2015 και ζημιών 369 εκατ. το 2014. Τα συγκρίσιμα αποτελέσματα, μετά την αφαίρεση των κερδών αποτίμησης αποθεμάτων ύψους 102 εκατ. ευρώ, λόγω της ανάκαμψης των διεθνών τιμών αργού πετρελαίου, διατηρήθηκαν για δεύτερη χρονιά στα ιστορικά υψηλότερα επίπεδα για τον όμιλο, με συγκρίσιμα κέρδη EBITDA 731 εκατ. ευρώ και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 265 εκατ. έναντι ζημιών 117 εκατ. το 2013 και οριακών κερδών 2 εκατ. το 2014. Σε υψηλά ιστορικά επίπεδα διαμορφώθηκε και η παραγωγή των διυλιστηρίων, η οποία αυξήθηκε κατά 16% στους 14,8 εκατ. μ.τ., ενώ ιστορικό υψηλό σημείωσαν και οι εξαγωγές που ανήλθαν σε 8,6 εκατ. τόνους και αντιπροσωπεύουν πλέον το 56% των πωλήσεων.

Τρεις ήταν οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν τα ΕΛΠΕ σε ρεκόρ κερδοφορίας. Η βελτίωση κατά 102 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση των αποθεμάτων λόγω της ανάκαμψης των διεθνών τιμών, η απόδοση της στρατηγικής απευθείας προμήθειας αργού από τις κρατικές εταιρείες πετρελαίου Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας, Ιράν, Ιράκ και Αιγύπτου και η αύξηση των μεριδίων στην εγχώρια αγορά σε συνδυασμό με τις θετικές επιδόσεις όλων των δραστηριοτήτων του ομίλου. Πρόσθετος παράγοντας ενίσχυσης της κερδοφορίας ήταν και η συμφωνία αποζημίωσης της «Ελληνικά Πετρέλαια» από τις ασφαλιστικές εταιρείες για τα αρχικά προβλήματα λειτουργίας της μονάδας flexicoker του διυλιστηρίου Ελευσίνας. Για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2016 τα ΕΛΠΕ πέτυχαν ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές 605 εκατ. ευρώ έναντι 593 εκατ. το 2015 και ιδιαίτερα αυξημένες έναντι των ασθενικών ταμειακών ροών του 2014 (281 εκατ.) και του 2013 (66 εκατ.).

Οι ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές και η ενίσχυση της θέσης του ομίλου στη χρηματοπιστωτική αγορά επέτρεψαν τη μείωση του συνολικού δανεισμού κατά 389 εκατ. ευρώ και τη διαμόρφωσή του στις 31/12/2016 στα 2.842 εκατ. ευρώ. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα στους αναλυτές μέσω τηλεδιάσκεψης την περασμένη Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλης έθεσε υψηλούς στόχους και για το 2017, τονίζοντας με έμφαση τη διατήρηση της παραγωγής σε υψηλά επίπεδα και την επιτάχυνση των δραστηριοτήτων στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή