Αντιπαράθεσης συνέχεια για το «χρυσό» εφάπαξ στον ΔΕΣΦΑ

Αντιπαράθεσης συνέχεια για το «χρυσό» εφάπαξ στον ΔΕΣΦΑ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα στοιχεία –που αποδομούν πλήρως τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί νομιμότητας της προαγωγής του επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ, όπως εκφράστηκαν χθες διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου– αποκαλύπτουν κύκλοι που βρίσκονται κοντά στον βουλευτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Σκρέκα. Ο κ. Τζανακόπουλος ισχυρίστηκε ότι στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ το εν λόγω μέλος του υπαλληλικού προσωπικού, που κατείχε θέση διευθυντή στην οργανωτική δομή του ΔΕΣΦΑ, προάχθηκε άμεσα σε θέση γενικού διευθυντή βάσει του καταστατικού της εταιρείας και επειδή προηγουμένως είχε διοριστεί πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Σκρέκα αναφέρουν ότι το Εποπτικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ είναι αναρμόδιο να αποφασίζει για ό,τι «σχετίζεται με τις καθημερινές δραστηριότητες της εταιρείας» και άρα με την ιεραρχική εξέλιξη του υπαλληλικού προσωπικού, σύμφωνα με το άρθρο 12 του καταστατικού της εταιρείας. Αντιθέτως, επισημαίνουν, το αρμόδιο όργανο για να εγκρίνει τη βαθμολογική εξέλιξη (προαγωγή) είναι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος. «Το πρόβλημα του εν λόγω κυρίου ήταν ότι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ ήταν ο ίδιος και άρα μια τέτοια απόφαση θα αποδείκνυε ολοφάνερα τη λογική “Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει”», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Και καταλήγουν ότι για να ξεφύγει από αυτό το «ηθικό» πρόβλημα, έριξε το μπαλάκι στο Εποπτικό Συμβούλιο, που όμως είναι αναρμόδιο. Επανέρχονται δε στο ύψος του εφάπαξ του κ. Νίκα σημειώνοντας ότι με πρόχειρους υπολογισμούς φαίνεται ότι «αν είχε συνταξιοδοτηθεί με τον αρχικό βαθμό και κλιμάκιο, θα έπρεπε να λάβει περίπου 150.000 ευρώ μεικτά αφού προσλήφθηκε το 1989, εκτός και αν προσμετρήθηκαν στο εφάπαξ που του πλήρωσε ο ΔΕΣΦΑ τα 2,5 χρόνια που έλειπε από την εργασία του με άδεια άνευ αποδοχών για να εργαστεί στον Καναδά», και έλαβε περίπου 250.000 ευρώ (μεικτά) που όμως έχει μικρή πια σημασία αν όλα τα παραπάνω έγιναν μη νόμιμα και για να διατηρήσει το δήθεν «ηθικό πλεονέκτημα».

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κάλυψε και χθες πάντως τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Σωτήρη Νίκα. Με δήλωσή του επιτέθηκε στον εκπρόσωπο της Ν.Δ. Β. Κικίλια που μίλησε «για δωράκι στον εαυτό του (σ.σ.: του κ. Νίκα)», και σε αυστηρό τόνο συμπλήρωσε: «Ο κ. Νίκας, εργαζόμενος του ΔΕΣΦΑ για πάνω από 30 χρόνια, ήδη διευθυντής της εταιρείας, αναβαθμίστηκε σε γενικό διευθυντή όταν ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, όπως ορίζει το καταστατικό και ο Οργανισμός της εταιρείας». Τόνισε επίσης ότι υποχρεωτικά συνταξιοδοτήθηκε με το εφάπαξ που αυξήθηκε κατά 27.000 ευρώ (μεικτά) και όχι 100.000 ευρώ, που λέει η Ν.Δ., καθώς επίσης και ότι ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος δεν λαμβάνει ουδεμία πρόσθετη αμοιβή, πέραν του κανονικού μισθού που είχε ως εργαζόμενος ή συνταξιούχος πλέον, εντός, δηλαδή, του πλαφόν που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή