Οι αλλεπάλληλοι φόροι θα πλήξουν την αγορά

Οι αλλεπάλληλοι φόροι θα πλήξουν την αγορά

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απομείωση των φόρων φυσικών και νομικών προσώπων στο εσωτερικό επείγει ακόμα περισσότερο και από την απομείωση του χρέους στο εξωτερικό, αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.

Σε έξι μήνες, όπως τονίζει ο κ. Κορκίδης, πρέπει να πληρωθούν έξι φόροι και «αναρωτιέται κανείς τι θα μείνει από τους φορολογουμένους για κατανάλωση στην αγορά και πού θα βρει η αγορά τα χρήματα να πληρώσει τους δικούς της υπέρογκους φόρους;».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, ο φετινός «φορομαραθώνιος»περιλαμβάνει 6 διαφορετικούς φόρους που αφορούν στα εισοδήματα, στην ακίνητη και στην κινητή περιουσία και οι οποίες εκτιμώνται στα περίπου 10,7 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, οι προαναφερθείσες 6 υποχρεώσεις εξειδικεύονται: στον φόρο εισοδήματος (φυσικών και νομικών προσώπων), στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, στο τέλος επιτηδεύματος και στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, όλες με σημείο αναφοράς τα εισοδήματα του 2016 αλλά και τον ΕΝΦΙΑ του 2017 και τα τέλη κυκλοφορίας του 2018.

Το χρονολόγιο των φορολογικών υποχρεώσεων, μετά την πρώτη δόση φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων την 31η Ιουλίου, συνεχίζεται με τη δεύτερη δόση φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων στις 31 Αυγούστου. Ο Σεπτέμβριος, εκτός από τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και την αντίστοιχη τρίτη των νομικών, περιλαμβάνει και τις δόσεις του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων οι υποχρεώσεις του οποίου ολοκληρώνονται τον Ιανουάριο του 2018. Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2017 πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων πρέπει να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2018.

Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, το 41,59% εξ αυτών ήταν χρεωστικές, με το συνολικό προς καταβολή ποσό να ξεπερνάει τα 3,7 δισ. ευρώ και το οποίο ισοδυναμεί σε μία μέση επιβάρυνση 1.450 ευρώ ανά υπόχρεο.

Το 42,8% των εκκαθαριστικών ήταν μηδενικό, ενώ περίπου το 15,5% ήταν πιστωτικό, με τους δικαιούχους των επιστροφών να λαμβάνουν συνολικά το ποσό των 361 εκατ. ευρώ, δηλαδή 379,85 ευρώ κατά μέσον όρο ο καθένας. Τα παραπάνω ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, αφού πρώτα πραγματοποιηθεί έλεγχος για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν πρόκειται να επιστρέψει φόρους καθώς αυτοί θα συμψηφιστούν με άλλες οφειλές του φορολογουμένου, όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι σε σχέση με πέρυσι 230.000 περισσότεροι φορολογούμενοι έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή