Περιορισμένη άνοδος 0,51% στο Χρηματιστήριο

Περιορισμένη άνοδος 0,51% στο Χρηματιστήριο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανήλθε σε θετική τροχιά το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα της τρίτης εβδομάδας του Αυγούστου μετά τις ισυχρές απώλειες (-1,23%) που κατέγραψε o Γενικός Δείκτης στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής 11 Αυγούστου 2017.

Τη Δευτέρα, ο βασικός δείκτης κινήθηκε με θετικό πρόσημο καθ’ όλη τη διάρκεια των συναλλαγών και έκλεισε με άνοδο της τάξης του 0,51% στις 827,77 μονάδες. Η σημερινή αργία δεν είναι σύμμαχος της αγοράς καθώς η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε ιδιαίτερα υποτονικά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 34,31 εκατ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή αγορά παραμένει αδύναμη, αφού απουσιάζει το φρέσκο χρήμα που πρόσφεραν τα μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια μέχρι και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στις 15 Ιουνίου 2017. Η εγχώρια αγορά παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη σε ανατιμητικές ή υποτιμητικές κερδοσκοπικές κινήσεις αφού λόγω του χαμηλού τζίρου οι τιμές ανεβοκατεβαίνουν εύκολα, χωρίς να χρειασθεί υπερβάλλουσα προσφορά ή να εκδηλωθεί ισχυρή ζήτηση. Σαφής τάση δεν υπάρχει, το σκηνικό παραμένει ευμετάβλητο και η εικόνα της αγοράς μπορεί να διαφοροποιηθεί πλήρως στις επόμενες συνεδριάσεις. Τα ελάχιστα funds που έχουν μένει ενεργά αυτή την περίοδο των διακοπών, επικεντρώνουν τις κινήσεις τους στα τραπεζικά χαρτιά και σε λίγα δεικτοβαρή blue chips του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης Ftse 26, τα οποία επίσης δεν παρουσιάζουν αξιόλογο όγκο συναλλαγών.

Στην εγχώρια αγορά των κρατικών ομολόγων παρατηρήθηκε ελαφρά άνοδος των τιμών και πτώση των αποδόσεων μετά τις ρευστοποιήσεις ελληνικών τίτλων χρέους που κατεγράφη στη προηγούμενη συνεδρίαση.

Ειδικότερα η τιμή του 5ετούς ομολόγου ανήλθε στα 99,00 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 4,60%. Το 10ετές ομόλογο εμφάνισε τιμή στα 87,70 λεπτά, με την απόδοση να ανέρχεται στο 5,50%.

Το 2ετές ομόλογο αποτιμήθηκε στα 102,45 λεπτά με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,20%. Το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) διαμορφώθηκε στις 508 μονάδες βάσης από 513 μονάδες βάσης που ήταν το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής 11 Αυγούστου 2017.

Στις αποδόσεις άλλων 10ετών ευρωπαϊκών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης κατεγράφη η εξής εικόνα: Ιταλία 2,02%, Γαλλία 0,71%, Ισπανία 1,43%, Πορτογαλία 2,82%, Ιρλανδία 0,76%, Γερμανία 0,42% και Κύπρος 2,48%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή