Σε θέση μάχης οι μεγάλοι «παίκτες» στον κλάδο υγείας

Σε θέση μάχης οι μεγάλοι «παίκτες» στον κλάδο υγείας

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μάχη στον χώρο της υγείας, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και εγχώριων παικτών. Ζητούμενα, η συγκέντρωση δυνάμεων και η εξυγίανση του κλάδου, που βαρύνεται με υψηλό δανεισμό, τη στιγμή που ο χώρος της υγείας απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Πίσω από τις επιθετικές κινήσεις που εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα, όπως μεταφράστηκε η κίνηση της εταιρείας συμμετοχών του κ. Γ. Αποστολόπουλου, βασικού μετόχου του Ιατρικού Κέντρου για την εξαγορά του «Υγεία», οι εγχώριοι παίκτες του κλάδου επιδιώκουν να πάρουν θέση στην αναδιάρθρωση που επιχειρείται με την είσοδο στην ελληνική αγορά μεγάλων funds του εξωτερικού.

Η πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν», που δρομολογείται από την Τράπεζα Πειραιώς μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της εξεταστικής επιτροπής, η αναδιάρθρωση του δανεισμού της Euromedica επίσης από την Τράπεζα Πειραιώς και οι αποφάσεις που θα ληφθούν για το «Υγεία» είναι οι βασικοί πόλοι γύρω από τους οποίους θα κινηθούν οι εξελίξεις εντός του 2018. Εχουν προηγηθεί η εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της «Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα», στην οποία ανήκει το νοσοκομείο Metropolitan, έναντι τιμήματος 80 εκατ. ευρώ, από το Hellenic Healthcare, που ελέγχεται από τον διεθνή διαχειριστή κεφαλαίων CVC Partners, και η σύναψη αρχικής συμφωνίας για την εξαγορά του ΙΑΣΩ General από το ίδιο επενδυτικό fund.

Σε εξέλιξη είναι και η μεταβίβαση στο επενδυτικό fund Farallon Capital δανείων της Euromedica συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, στην οποία προχωρούν οι τράπεζες Alpha Bank, Εθνική και Eurobank, κίνηση στην οποία δεν συμμετέχει η Τράπεζα Πειραιώς. Η κινητικότητα που χαρακτηρίζει τον κλάδο ενόψει της ολοκλήρωσης των πρωτοβουλιών αναδιάρθρωσης και η δυναμική παρουσία του CVC Partners, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως με υπό διαχείριση κεφάλαια 88 δισ. δολ. και σημαντικές επενδύσεις στον χώρο της υγείας στην Ευρώπη, ενεργοποιούν, όπως είναι αναμενόμενο, και τα αντανακλαστικά του βασικού μετόχου του Ιατρικού Κέντρου κ. Γ. Αποστολόπουλου, που επιδιώκει να συμμετάσχει ενεργά στις εξελίξεις, θέτοντας στο στόχαστρο τον όμιλο του «Υγεία».

Η δημόσια πρόταση που πραγματοποίησε στα τέλη Νοεμβρίου για την εξαγορά περίπου του 30% των μετοχών του «Υγεία», που βρίσκονται σε διασπορά, μένει να διαφανεί κατά πόσο θα έχει συνέχεια. Η άνοδος της τιμής της μετοχής και η γνωμοδότηση του διοικητικού συμβουλίου του «Υγεία» για το ύψος του τιμήματος των 0,45 ευρώ ανά μετοχή που κρίθηκε ως «μη εύλογο και δίκαιο», προσδιορίζοντας ως εύλογο το εύρος της τιμής μεταξύ 0,64 και 0,78 ευρώ ανά μετοχή, αναμένεται να αξιολογηθούν τις προσεχείς ημέρες. Ο όμιλος Αποστολόπουλου δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του για το κατά πόσο θα προχωρήσει σε βελτίωση τιμήματος, αλλά σε κάθε περίπτωση η κίνησή του υποδηλώνει τη σαφή πρόθεση να είναι παρών στις εξελίξεις. Πηγές από την πλευρά του ομίλου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κρατήσουν ζεστό το ενδιαφέρον τους όταν και όποτε ανοίξει η διαδικασία πώλησης του «Υγεία», που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, δεν θα αργήσει. Το ενδιαφέρον τους, όπως σημειώνουν, δεν εξαιρεί το «Ερρίκος Ντυνάν», που μπορεί να αποτελέσει διπλό στόχο, δηλαδή σε συνδυασμό με το «Υγεία», δημιουργώντας έναν ακόμη πιο ισχυρό πόλο στον χώρο των ιδιωτικών κλινικών.

Από την πλευρά της MIG, αν και πηγές από τη διοίκηση δηλώνουν ότι η πώληση του «Υγεία» δεν είναι στον σχεδιασμό του ομίλου, η προοπτική αυτή κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί με δεδομένη τη χρηματοοικονομική πίεση που μπορεί να ασκήσει ο βασικός πιστωτής της MIG, δηλαδή η τράπεζα Πειραιώς. Ο προσδιορισμός του τιμήματος μεταξύ 0,64 και 0,78 ευρώ ανά μετοχή ανεβάζει τον πήχυ για το επιδιωκόμενο τίμημα, που, σύμφωνα με τη σχετική αποτίμηση, υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ.

Στροφή σε ιδιωτικές κλινικές παρά την κρίση

Τα αυξημένα χρηματοοικονομικά προβλήματα τα οποία βαρύνουν τους μεγάλους ομίλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της υγείας, δεν είναι ικανά να ανακόψουν την προοπτική του κλάδου, ο οποίος εμφανίζει αυξητικές τάσεις παρά τη γενικευμένη οικονομική κρίση.

Οι εργασίες του κλάδου των ιδιωτικών κλινικών εμφανίζουν σημαντική πτώση σε σχέση με το 2012, που φθάνει το 27%, καθώς σύμφωνα με τα ενοποιημένα στοιχεία που δημοσιεύει η ICAP, τα συνολικά έσοδα των 10 μεγαλύτερων ομίλων υποχώρησαν από το 1,1 δισ. ευρώ στα 794 εκατ. ευρώ το 2016. Η πτωτική τάση ωστόσο δείχνει να ανακόπτεται και χαρακτηριστικό της δυναμικής που εμφανίζει συνολικά ο κλάδος είναι το γεγονός ότι το μέγεθος της συνολικής αγοράς των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας αυξήθηκε το 2016 κατά 2,5% σε σχέση με το 2015.

Ανοδικά

Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό οι εργασίες που διοχετεύονται στις ιδιωτικές κλινικές από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αλλά και η στροφή ασφαλισμένων του Δημοσίου προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, το μέγεθος της αγοράς των ιδιωτικών κλινικών αυξήθηκε κατά 1,8%, ενώ η αγορά των ιδιωτικών μαιευτικών-γυναικολογικών κλινικών αυξήθηκε κατά 4,7% και η αγορά των διαγνωστικών κέντρων και των λοιπών υπηρεσιών υγείας κατά 2,8%. Με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς τα έσοδα των ιατρικών κλινικών σήμερα προέρχονται κατά περίπου 30% από το άνοιγμα των υπηρεσιών υγείας προς το Δημόσιο, κατά 35% από τις υπηρεσίες που διοχετεύονται μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ το υπόλοιπο είναι τα έσοδα από την ιδιωτική δαπάνη που δεν στηρίζεται σε ασφαλιστικά προγράμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή