Εκπνέει η δημόσια πρόταση του «Ιατρικού» για το «Υγεία»

Εκπνέει η δημόσια πρόταση του «Ιατρικού» για το «Υγεία»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λήγει σήμερα η δημόσια πρόταση της εταιρείας «Γεώργιος Αποστολόπουλος Εταιρεία Συμμετοχών» προς τους μετόχους του Διαγνωστικού Κέντρου «Υγεία». Η άκαρπη έκβαση της υπόθεσης για την απόκτηση συμμετοχής στο «Υγεία» οδηγεί τον όμιλο Αποστολόπουλου στην επόμενη κίνηση, η οποία, σύμφωνα με πηγές από τη διοίκηση, είναι το «Ερρίκος Ντυνάν», για το οποίο ο όμιλος Αποστολόπουλου κατέθεσε προσφορά προς την Τράπεζα Πειραιώς για την απόκτησή του.

Η πρόταση, σύμφωνα με πηγές από τη διοίκηση του «Ιατρικού Αθηνών», έχει τη στήριξη της γερμανικής Asklepios International, που ελέγχει το 36,3% του «Ιατρικού». Πηγές από την Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία ανήκει το «Ερρίκος Ντυνάν» μέσω της «Ημιθέα», δεν επιβεβαιώνουν πάντως τη σχετική εξέλιξη. Οπως σημειώνουν, δεν έχουν γίνει αποδέκτες σχετικής πρότασης, ενώ οι αποφάσεις του ομίλου για την αποεπένδυση στο «Ερρίκος Ντυνάν» εκκρεμούν ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον του ομίλου Αποστολόπουλου για το «Ερρίκος Ντυνάν» θεωρείται δεδομένο, αφού, σύμφωνα με πηγές από τη διοίκηση, στόχος του είναι η μεγέθυνση της παρουσίας στον χώρο της ιδιωτικής υγείας. Η είσοδος στην ελληνική αγορά μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων, όπως η CVC Partners, οδηγεί τον κλάδο σε ανακατατάξεις στις οποίες οι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι επιδιώκουν να δώσουν το «παρών», συμμετέχοντας στη συγκέντρωση του κλάδου. Με δεδομένο ότι η έκβαση της δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του 30% του «Θεραπευτηρίου Υγεία» δεν απέδωσε, το ενδιαφέρον του ομίλου στρέφεται μοιραία στην περίπτωση του «Ερρίκος Ντυνάν», που θα αποτελέσει τον επόμενο πόλο έλξης επενδυτικού ενδιαφέροντος στον χώρο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση της «Αποστολόπουλος Συμμετοχών» για το «Υγεία» ήταν στο 0,45 ευρώ ανά μετοχή, υψηλότερη μεν κατά 39,3% από την τιμή κλεισίματος κατά την προηγούμενη της δημόσιας πρότασης, αλλά χαμηλότερη της σημερινής αξίας της μετοχής, που αποτιμάται στο 0,6110 ευρώ. Χθες η μετοχή του «Υγεία» έκλεισε με πτώση 1,61%, δηλαδή στο 0,6110 ευρώ ανά μετοχή, κατά 35,5% υψηλότερα από την τιμή της δημόσιας πρότασης και σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με το κλείσιμό της μία ημέρα πριν από τη δημόσια πρόταση, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση του «Υγεία» στα 189,8 εκατ. ευρώ.

H Tράπεζα Πειραιώς δεν έχει διευκρινίσει ακόμη για τον τρόπο αποεπένδυσης από το «Ερρίκος Ντυνάν», αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν δεσμεύεται για τη διενέργεια διαγωνισμού. Εχει προηγηθεί το 2016 η προκήρυξη διαγωνισμού που κατέστη άγονος, αφού οι δύο υποψήφιοι, «Eυρωκλινική» (Global Finance) και «Pέα», που πραγματοποίησαν due diligence, κατέθεσαν μη ικανοποιητικές προσφορές. Δέσμευση της τράπεζας είναι η αποεπένδυση έως τα μέσα του 2018, καθώς, όπως αναφέρεται στην εξαμηνιαία έκθεση του 2017, η τράπεζα περιελάμβανε την «Hμιθέα» στα διακρατούμενα προς πώληση στοιχεία ενεργητικού, τοποθετώντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης εντός του επόμενου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η Tράπεζα Πειραιώς μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού «Hμιθέα» απέκτησε το 2014 έναντι 115 εκατ. ευρώ το «Eρρίκος Nτυνάν» που βαρυνόταν με δάνεια 90 εκατ. ευρώ και οι συνολικές του υποχρεώσεις έφταναν τα 300 εκατ. ευρώ. Tο σχέδιο αναδιοργάνωσης προέβλεπε τριετή βεβαίωση καλής λειτουργίας και χρηματοδότηση ύψους 180 εκατ. ευρώ. Tο 2016 το «Ερρίκος Ντυνάν» κατέγραψε μείωση κατά 42% των ζημιών, στα 9,6 εκατ. ευρώ προ rebate και clowback, αλλά η καθαρή του θέση παραμένει αρνητική κατά 5,8 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή