ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα πτώση κατά 0,46% στο Χρηματιστήριο

Νέα πτώση κατά 0,46% στο Χρηματιστήριο

Aνευρο και χωρίς κατεύθυνση, το Χρηματιστήριο συνέχισε για τέταρτη διαδοχική ημέρα την πτωτική του πορεία. Ετσι, ολοκλήρωσε με συνολικές απώλειες 0,94% τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου.

Στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης υπέστη απώλειες 0,46% και διαμορφώθηκε στις 813,91 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών εμφανίσθηκε ενισχυμένη και προσέγγισε τα 109 εκατ. ευρώ λόγω της τριπλής λήξης παραγώγων και η αναδιάρθρωση του FTSE είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών κατά το διπλάσιο –σε σχέση με τη συνηθισμένη εικόνα των τελευταίων ημερών– στη δημοπρασία.

Με στηρίξεις από την Εθνική Τράπεζα (0,52%) και την Alpha Bank (0,80%), το Ελληνικό Χρηματιστήριο κατέβαλε προσπάθειες να αλλάξει το αρνητικό κλίμα σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Η πλειονότητα όμως των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης δέχθηκε πιέσεις σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να ανακάμψει και να ξεπεράσει το επίπεδο των 820 μονάδων. Από τις εμποροβιομηχανικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης διεσώθη μόνον ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων, που ενισχύθηκε 1,91% και διαμορφώθηκε στα 8,00 ευρώ. Αντιθέτως, με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο τίτλος της Grivallia, που υπέστη πτώση 3,21% και υποχώρησε στα 8,75 ευρώ. Ακολούθησε η μετοχή της ΔΕΗ με πτώση 3,13% και κλείσιμο στα 2,7240 ευρώ, ενώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κατέγραψε απώλειες 2,92% και διαμορφώθηκε στα 3,32 ευρώ.Σημαντική πτώση σε ποσοστό 2,71% σημείωσε ο τίτλος του Μυτιληναίου και ακολούθησε η ΕΥΔΑΠ με απώλειες 2,67%.

Το χαμένο έδαφος κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης προσπάθησαν να καλύψουν χθες οι αγοραστές στα εγχώρια κρατικά ομόλογα. Οι τιμές ενισχύθηκαν αρκετά με ταυτόχρονη αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Ειδικότερα, η απόδοση του 7ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,83% από 3,91% της προηγούμενης συνεδρίασης, ενώ στο 5ετές κρατικό ομόλογο η απόδοση διαπραγματεύθηκε στο 3,41% από 3,49% της προχθεσινής ημέρας.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαπραγματεύθηκε στο 4,15% από 4,20% της προηγούμενης συνεδρίασης, ενώ η διαφορά απόδοσης (spread) με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο διαμορφώθηκε στις 358 μονάδες βάσης από 363 μονάδες της συνεδρίασης της περασμένης Πέμπτης.