Τέλος στο σίριαλ Exin – Εθνικής Ασφαλιστικής έβαλε η ΕΤΕ

Τέλος στο σίριαλ Exin – Εθνικής Ασφαλιστικής έβαλε η ΕΤΕ

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τίτλοι τέλους για την επένδυση της Exin στην Εθνική Ασφαλιστική έπεσαν χθες με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα, κηρύσσοντας ουσιαστικά έκπτωτο τον υποψήφιο αγοραστή.

Η έκβαση της πολύκροτης υπόθεσης πώλησης της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη χώρα διέψευσε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τις κατά καιρούς δηλώσεις όλων των κυβερνητικών στελεχών, που όχι μόνο επέμεναν για την επιτυχή ολοκλήρωσή της, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα είχαν αρχίσει να εκδηλώνονται αρκετά νωρίς, αλλά είχαν προβλέψει τον πλειοδότη ακόμη και πριν από την κατακύρωση της συμφωνίας. Πρόκειται για τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ και κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, ο οποίος ήδη από τις 27 Μαρτίου του 2017 είχε προαναγγείλει την επικράτηση του σχήματος Exin στον διαγωνισμό για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ δηλώσεις για το δυσθεώρητο του τιμήματος είχαν κάνει ο αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος στο 19ο επενδυτικό forum στην Αμερική είχε διαψεύσει τα σενάρια περί ναυαγίου.

Μετά την εκπνοή της προθεσμίας και την αδυναμία της Exin να συγκεντρώσει τα αναγκαία κεφάλαια, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι «αποφάσισε να τερματίσει τη σύμβαση αγοράς και πώλησης, αφού έλαβε γνώση ότι οι αναβλητικές αιρέσεις όπως αυτές αναφέρονται στη σύμβαση αγοράς και πώλησης μεταξύ της ETE και της Exin δεν πληρούνται». «Η ΕΤΕ θα εξετάσει εναλλακτικές λύσεις», καταλήγει η ανακοίνωση, δήλωση που ανοίγει τον δρόμο να απευθυνθεί στον κινεζικό όμιλο Fosun, που είχε μειοδοτήσει στον σχετικό διαγωνισμό, με προσφορά περί τα 620-650 εκατ. ευρώ έναντι των 718,3 εκατ. ευρώ που είχε κάνει η Exin.

Η προθεσμία έληξε προχθές, χωρίς η Exin να καταφέρει να υποβάλει στην ΤτΕ, αλλά και στη διοίκηση της ΕΤΕ, φάκελο με το μετοχικό σχήμα της εταιρείας που θα χρηματοδοτούσε την εξαγορά. Η συμφωνία είχε υπογραφεί στις 29 Ιουνίου και, σύμφωνα με το σχέδιο της σύμβασης μεταξύ των δύο μερών, η συναλλαγή έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός εννεαμήνου, δηλαδή μέχρι τις 28 Μαρτίου. Τα προβλήματα που είχε η Exin στην οριστικοποίηση του μετοχικού σχήματος ξεκίνησαν μετά τη διατάραξη των σχέσεων του επικεφαλής της Exin κ. Ματ Φέρφιλντ με τους δύο βασικούς συγχρηματοδότες, τους Ελληνοαμερικανούς κ. Τζον Κάλαμο και Τζον Κουδούνη, οι οποίοι με δύο σχετικές αγωγές που έχουν καταθέσει –η πρώτη σε δικαστήριο του Ιλινόις και η δεύτερη σε δικαστήριο της Ολλανδίας– ζητούν από τον κ. Φέρφιλντ την επιστροφή δανείων ύψους 41 εκατ. δολαρίων, αλλά και αποζημίωση για τη ζημία που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα. Η κατάθεση των αγωγών επισημοποίησε ουσιαστικά την οριστική ρήξη και την αποτυχία του εγχειρήματος, παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Exin κ. Φέρφιλντ επεδίωξε μέχρι την τελευταία στιγμή να συγκεντρώσει τα χρήματα μέσω άλλων επενδυτικών κεφαλαίων στα οποία απευθύνθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και μέχρι χθες σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Insurance Insider υποστηρίζει ότι «είναι κοντά στην κατάθεση προσφοράς για την Εθνική Ασφαλιστική και ότι το μόνο που αλλάζει πλέον σε σχέση με την 28η Μαρτίου είναι ότι η Exin έχει χάσει την αποκλειστικότητα της διαπραγμάτευσης».

Το άδοξο τέλος της Exin με τίποτα δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί στα μέσα Μαΐου του 2017, πριν δηλαδή την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, όταν ο ίδιος ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, αλλά και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα κ. Τζέφρεϊ Πάιατ με επιστολή του στη διοίκηση της ΕΤΕ, της ΤτΕ αλλά και στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών έπαιρναν σαφή θέση υπέρ του ελληνοαμερικανικού σχήματος. Η πλειοδοσία υπέρ των ελληνοαμερικανικών κεφαλαίων αποτελούσε ένα πειστικό αφήγημα για την κυβέρνηση, που δεν ήθελε τον αφελληνισμό της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας, και είναι χαρακτηριστικό ότι το σχήμα της Exin πιέστηκε να βελτιώσει την αρχική προσφορά του για να καταλήξει στα 718 εκατ. ευρώ. Στο διάστημα που μεσολάβησε, τα σύννεφα είχαν αρχίσει να διαφαίνονται, αφού η Exin ζητούσε συνεχείς αναβολές για την υποβολή του φακέλου, αλλά η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στα μέσα Οκτωβρίου και η παρουσία του στο Σικάγο κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τους δύο Ελληνοαμερικανούς επενδυτές έδωσαν την εντύπωση ότι η συμφωνία θα υλοποιηθεί. Τρεις μήνες αργότερα, το ρήγμα είχε επισημοποιηθεί και η υπόθεση Exin αναδεικνύεται από όλους ως φιάσκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή