ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πέντε προτάσεις ΣΕΒ για βιομηχανική αναγέννηση

Πέντε προτάσεις ΣΕΒ για βιομηχανική αναγέννηση

Πλαίσιο fast track στρατηγικών επενδύσεων στη μεταποίηση, εξυγίανση των άτυπων παραγωγικών συγκεντρώσεων, διυπουργικός συντονισμός για τη μείωση του κόστους ενέργειας, απλοποίηση της αδειοδότησης και προκήρυξη προγραμμάτων του ΕΣΠΑ είναι οι πέντε προτεραιότητες που έθεσε ο ΣΕΒ στον αν. υπουργό Βιομηχανίας Στέργιο Πιτσιόρλα. Στη συνάντηση με τον εποπτεύοντα του τομέα της βιομηχανίας αναπληρωτή υπουργό που πραγματοποιήθηκε χθες από πλευράς του ΣΕΒ συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Θεόδωρος Φέσσας, ο αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος και ο διευθυντής του τομέα βιομηχανίας, αναπτυξιακών πολιτικών και δικτύων του Συνδέσμου κ. Γιώργος Ξηρογιάννης. Η αντιπροσωπεία του ΣΕΒ παρουσίασε στον κ. Πιτσιόρλα το σχέδιο βιομηχανικής αναγέννησης που επεξεργάστηκε μαζί με την Ελληνική Παραγωγή και 27 κλαδικούς και περιφερειακούς φορείς της χώρας, με στόχο την αύξηση του μεριδίου της μεταποίησης στο 12% του ΑΕΠ το 2020.

Ο κ. Πιτσιόρλας από την πλευρά του παρουσίασε στη διοίκηση του ΣΕΒ τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει άμεσα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τα ζητήματα εξυγίανσης των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, καθώς και τις πρωτοβουλίες για τα θέματα τροποποίησης του νόμου περί Στρατηγικών Επενδύσεων, για την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του εταιρικού δικαίου και για τα ζητήματα απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πιτσιόρλας στην αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης, στον κεντρικό ρόλο που κατέχει η μεταποίηση σε αυτήν, καθώς και στην ανάγκη να αποκτήσει σύντομα η χώρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση κι έναν αναλυτικά επεξεργασμένο οδικό χάρτη για την επίτευξη του στόχου αύξησης στο 12% του ΑΕΠ της βιομηχανικής παραγωγής.

Ο ΣΕΒ ζήτησε από τον υπουργό να δοθεί προτεραιότητα, έως το τέλος του 2018, στις πέντε προτεραιότητες που έθεσε, ενώ ανέπτυξε διεξοδικά τις θετικές επιδόσεις της εγχώριας βιομηχανίας και μεταποίησης που στηρίζουν την πρόσφατη ανάκαμψη του ΑΕΠ.

«Παρουσιάσαμε στον υπουργό προτάσεις άμεσης υλοποίησης και απόδοσης που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ανάκαμψη της βιομηχανίας συνεπάγεται μείωση της ανεργίας με ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, καλύτερους μισθούς και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή. Η βιομηχανική αναγέννηση είναι δική μας ευθύνη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Φέσσας μετά το πέρας της συνάντησης.