ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επεκτάθηκε η σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Επεκτάθηκε η σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Απόφαση με την οποία επεκτείνονται οι όροι αμοιβής και εργασίας που προβλέπονται στην κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, στο σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο υπέγραψε χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ανοίγοντας την πόρτα για σημαντικές αυξήσεις σε αρκετές χιλιάδες εργαζομένους στα ξενοδοχεία όλης της χώρας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε ισχύ κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που έχουν υπογράψει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και η ομοσπονδία ξενοδόχων, για τα έτη 2018-2019. Και όπως προέκυψε από τον έλεγχο που διενήργησε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων καλύπτει το 52% των εργαζομένων στο σύνολο του κλάδου. Συνεπώς ισχύουν οι προϋποθέσεις επέκτασης της σύμβασης για το σύνολο των 114.000 ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η επέκταση των τοπικών κλαδικών συμβάσεων των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε Λασίθι και Χανιά, οι οποίες αφορούν περίπου 20.000 εργαζομένους και προβλέπουν μισθούς από 765 έως 850 ευρώ.

Η νέα σύμβαση που με την απόφαση της υπουργού Εργασίας καθίσταται υποχρεωτική για το σύνολο των εργαζομένων ανά την Ελλάδα, υπεγράφη τον Μάρτιο και ισχύει από 1/1/2018 έως 31/12/2019. Εκτιμάται δε ότι εφαρμόζεται πλήρως ή μερικώς για λιγότερους από 65.000 και προβλέπει αύξηση των βασικών μισθών του 2016 κατά 1,5%, ώστε να διαμορφωθούν από 780 έως 850 ευρώ για φέτος και άλλη μία αύξηση 1,5% για το 2019, οπότε οι ίδιοι μισθοί κλιμακώνονται από 792 έως 863 ευρώ. Εκτός από το μισθολογικό, η σύμβαση ρυθμίζει και την υπερεργασία (πρόσθετη αμοιβή στα ρεπό κ.λπ.).

Οπως μάλιστα επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, η επέκταση της κλαδικής σύμβασης στο σύνολο του κλάδου, σε συνδυασμό με την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης σε περίπτωση συρροής συμβάσεων, αναμένεται να επιφέρει αυξήσεις σε περίπου 50.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους. Πρόκειται για εργαζομένους που είτε ασφαλίζονται για 586 ευρώ τον μήνα και παίρνουν «μαύρα» κάποια επιπλέον χρήματα, είτε λαμβάνουν τα χρήματα που προβλέπει η κλαδική σύμβαση χωρίς όμως τις προσαυξήσεις από τις υπερωρίες και την υπερεργασία, είτε καλύπτονται από επιχειρησιακές συμβάσεις με μισθούς κοντά στα 586 ευρώ.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, η παρουσία συλλογικής ρύθμισης στον ξενοδοχειακό τομέα δημιουργεί νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις, αποκαθιστά σε σημαντικό ποσοστό την αγοραστική δύναμη όλων των εργαζομένων, θέτει όρους ισότητας και φραγμό στην εξατομίκευση των όρων αμοιβής και εργασίας και μηδενίζει τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.

Να σημειωθεί ότι τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) όσο και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) έχουν ταχθεί υπέρ της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου, η επέκταση αυτή όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαλαμβάνει ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις και όσες προκύπτουν από διαιτητικές αποφάσεις που προκλήθηκαν από μονομερή προσφυγή.

Ειδικά όσον αφορά τον τουρισμό, ο οποίος αποτελείται από πολλών ειδών επιχειρήσεις, διαφόρων μεγεθών και σε περιοχές που αντικειμενικά είναι διαφόρων ταχυτήτων, υποστηρίζουν την ανάγκη για σαφή πρόβλεψη απόκλισης μιας επιχείρησης από την εφαρμογή της ΣΣΕ, με κριτήρια που θα πρέπει να εξειδικευθούν μεταξύ του υπουργείου και των εμπλεκόμενων φορέων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η διαδικασία ελέγχου όλων των εν ισχύι κλαδικών συλλογικών συμβάσεων θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επέκτασή τους.