Ο ΔΗΚΤΗΣ (07/03/19)

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εφυγε» ένας χαρισματικός άνθρωπος

Σε θλίψη βύθισε όσους τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του η απώλεια του διακεκριμένου οικονομολόγου Τάκη Πολίτη (φωτ.), πρώην γενικού και επιστημονικού διευθυντή του ΙΟΒΕ. Ο ΣΕΒ, στον οποίο είχε διατελέσει διευθυντής του Γραφείου Τύπου, αλλά και δημιουργός και συγγραφέας του Δελτίου και άλλων εκδόσεών του, τον αποχαιρέτισε μιλώντας για μια «προσωπικότητα χαρισματική», έναν άνθρωπο αθόρυβο και ουσιώδη, που ασχολήθηκε σε βάθος με τη μελέτη της ελληνικής βιομηχανίας και οικονομίας ευρύτερα. Σε κρίσιμες περιόδους αυξημένης χαλαρότητας και εφησυχασμού, σημείωσε στην ανακοίνωσή του, εντόπισε τα κακώς κείμενα και τις παρενέργειες της οικονομικής πολιτικής. Τη βαθιά του λύπη για την απώλεια του Πολίτη εξέφρασε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας για έναν «οικονομολόγο και διανοούμενο, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην κατανόηση των οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων της Ελλάδας την περίοδο της μεταπολίτευσης».

Αιφνιδίασε την αγορά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Οχι μόνον αιφνιδίασε την αγορά η κυβέρνηση σχετικά με τα υποκατάστατα καπνικών προϊόντων, αλλά επιπλέον ψήφισε τις επίμαχες διατάξεις χθες. Με τις διατάξεις αυτές, τα ατμίζοντα (ηλεκτρονικά) και θερμαινόμενα τσιγάρα εξισώνονται με εκείνα των παραδοσιακών καπνικών προϊόντων (καιόμενα). Η απόφαση αυτή ευτελίζει τους κοινοτικούς θεσμούς, πριν καν λήξει η περίοδος διαβούλευσης στο σύστημα TRIS (Τechnical Regulation Information System), που αφορά τα παραγόμενα προϊόντα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Είναι σίγουρο ότι οι ρυθμίσεις νομικά θα καταπέσουν, είτε από ενδεχόμενες προσφυγές ή ακόμη και από αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Κομισιόν. Αλλά μέχρι τότε… ποιος ζει και ποιος πεθαίνει.

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Πειραιώς Μεσίτες

Την ολοκλήρωση της εξαγοράς της εταιρείας Πειραιώς Μεσίτες, θυγατρικής εταιρείας της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, ανακοίνωσε η ΜΑTRIX Insurance & Reinsurance Brokers at Lloyd’s. Η Πειραιώς Μεσίτες είναι μια από τις μεγαλύτερες μεσιτικές της χώρας, με τζίρο 7,4 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 6,6 εκατ. ευρώ το 2017, και η εξαγορά της ολοκληρώθηκε παράλληλα με τη στρατηγική συμμαχία με τον όμιλο Howden Broking Group.

Ισχυρή ζήτηση για το ομόλογο της Aegean

Υψηλή ζήτηση από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές έχει εκδηλωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, για την ομολογιακή έκδοση της Aegean Airlines, της οποίας η δημόσια προσφορά ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώνεται σήμερα. Ηδη, έως χθες, οι εγγραφές πλησίαζαν τα 300 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι των 200 εκατ. ευρώ που θέλει να αντλήσει η εταιρεία (κάλυψη σχεδόν 1,5 φορές). Οπως έχει επισημάνει η εταιρεία, το εύρος απόδοσης του 7ετούς ομολόγου, το οποίο καθορίστηκε από τους κυρίους αναδόχους, θα κυμανθεί μεταξύ του 3,50% και του 3,90% και το επιτόκιο δύναται να ισούται με την τελική απόδοση ή να υπολείπεται αυτής έως 25 μονάδες βάσης.

Πολάκης καλεί σε βοήθεια… Στουρνάρα

Στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» βρέθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, προσκεκλημένος των εργαζομένων. Ο κ. Πολάκης είπε πως είναι πολιτική απόφαση να επιστρέψει το νοσοκομείο στο Δημόσιο. Και επειδή ξέρει πως δεν αρκεί η πολιτική απόφαση για να πάρει μια εταιρεία που ανήκει σε άλλον, εν προκειμένω στην Τράπεζα Πειραιώς, ανέφερε πως η βελτιωμένη πρόταση που έχει καταθέσει το Ιδρυμα Ωνάση μαζί με το Δημόσιο είναι η καλύτερη. «Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος, ούτε νομικός ούτε οικονομικός, να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία», είπε ο υπουργός. Ωστόσο, δεν φαίνεται να συμφωνεί η Πειραιώς, η οποία δυσκολεύεται να αποφασίσει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Γι’ αυτό ο κ. Πολάκης κάλεσε προς ενίσχυση τον κ. Στουρνάρα «να βοηθήσει με την υψηλή του εποπτεία στον τραπεζικό τομέα, να προχωρήσει αυτή η επαναφορά ενός μεγάλου νοσηλευτικού ιδρύματος στο ΕΣΥ». Μάλλον έχει αίσθηση του χιούμορ και το έκρυβε τόσο καιρό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή