Ο ΔΗΚΤΗΣ (10/03/19)

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέρδισε την αγωγή κατά της ELFE η ΔΕΠΑ

Η ΔΕΠΑ κέρδισε την αγωγή κατά της εταιρείας λιπασμάτων ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, και ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που είχε επιβάλει στην εταιρεία αερίου την προμήθεια της ELFE με πληρωμή μέσω μεταχρονολογημένων επιταγών. Η υπόθεση εκκρεμούσε ενώπιον της Δικαιοσύνης από το 2017, όταν η Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ ζήτησε από τη διοίκηση του κατηγορούμενου σήμερα για απιστία Θ. Κιτσάκου την εφαρμογή αυστηρότερων όρων για τη συνέχιση της τροφοδοσίας. Σήμερα το χρέος της εταιρείας λιπασμάτων προς τη ΔΕΠΑ ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ. Η πλευρά της ELFE, που από το 2015 έχει μεταβιβάσει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας σε τρίτες συνδεδεμένες επιχειρήσεις, ζητούσε συνέχιση της προμήθειας αερίου αποκλειστικά με την παράδοση μεταχρονολογημένων επιταγών, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ανοίγοντας τον δρόμο για εξορθολογισμό των όρων προμήθειας αερίου. Αγνωστο παραμένει πώς πρόκειται να αντιδράσουν η διοίκηση της ΔΕΠΑ και οι μέτοχοι ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ σε σχέση με τους όρους τροφοδοσίας της ELFE στο εξής.

Θέμα ημερών είναι, όπως όλα δείχνουν, η αντικατάσταση του προέδρου της Τράπεζας Αττικής, Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Για την ακρίβεια, η αφαίρεση του fit and proper, της καταλληλότητας για τη θέση, από την ΤτΕ. Μπορεί ο κ. Ρουμελιώτης να προσπαθεί να συνδέσει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει με δάνεια και άλλες δραστηριότητες της τράπεζας, αλλά η έρευνα της ΤτΕ ξεκίνησε όταν πιάστηκε στα χέρια με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας κ. Θ. Πανταλάκη. Προφανώς, η Αττικής, όπως και κάθε άλλη τράπεζα, έχει διαδικασίες για τον έλεγχο των χορηγήσεων και ο πρόεδρος μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις διαδικασίες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, χωρίς να καταφύγει απαραιτήτως στη χειροδικία. Εξάλλου, είναι γνωστό τοις πάσι ότι και σε άλλες ελληνικές τράπεζες, πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν τα προβλήματά τους, αλλά σε καμία δεν έφτασαν να δέρνονται. Εν πάση περιπτώσει, οι διαδικασίες έχουν εκκινήσει και σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα. Η κυβέρνηση φαίνεται, επίσης, πως έχει βρει το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον κ. Ρουμελιώτη και η ΤτΕ δεν έχει καμία αντίρρηση.

Οι δηλώσεις για μισθώσεις τύπου Airbnb

Στους κωδικούς που θα δηλωθούν τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb) θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του ο ελεγκτικός μηχανισμός, προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει τα ποσά που εισέπραξαν το 2018. Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από την ανωτέρω πηγή υπολογίζονται σε 1,9 δισ. ενώ τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. Μετά την υποβολή των δηλώσεων, στα τέλη Ιουνίου, θα ξεκινήσουν έλεγχοι με βάση στοιχεία που θα αντληθούν από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Στο ετήσιο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων επιβάλλεται φόρος εισοδήματος με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές από 15% έως 45%.

Ενας ενδιαφερόμενος για το Barcode

Προχωράει το έργο πληροφορικής Barcode που αφορά στην παρακολούθηση των πωλήσεων των έντυπων μέσων ενημέρωσης (εφημερίδες, περιοδικά κ.λπ.). Ο μοναδικός ενδιαφερόμενος που συμμετείχε στον διαγωνισμό, η ένωση εταιρειών ΟΤΕ και SingularLogic, υπέβαλε οικονομική προσφορά 12,9 εκατ. ευρώ, η οποία και έγινε αποδεκτή τόσο από την Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού (22/2/2019), όσο και από την αναθέτουσα αρχή, το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας Τεχνολογίας (1/3/2019). Η ένωση εταιρειών ΟΤΕ και SingularLogic επομένως ορίσθηκε προσωρινός ανάδοχος στον διαγωνισμό και εφόσον το Ελεγκτικό Συνέδριο εγκρίνει το σχέδιο σύμβασης θα οριστεί ως ο οριστικός ανάδοχος του έργου. Η οικονομική προσφορά που υποβλήθηκε περιέλαβε έκπτωση 17,3% από τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου, ο οποίος είχε ορισθεί σε 15,6 εκατ. ευρώ. Το έργο είχε εγείρει μεγάλες ενστάσεις, τόσο για τη σκοπιμότητά του, όσο και για τις προδιαγραφές, τις οποίες πολλές επιχειρήσεις έχουν χαρακτηρίσει φωτογραφικές.

Αποσύρονται οι διατάξεις για τη ΡΑΕ από το νομοσχέδιο

Σε απόσυρση των διατάξεων που αφορούσαν τη ΡΑΕ από το ενεργειακό νομοσχέδιο-σκούπα που ψηφίστηκε χθες, υποχρεώθηκε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης (φωτ.) μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν εντός και εκτός Βουλής. «…Κατ’ αρχάς, μετά τη συζήτηση που έγινε θα αποσύρουμε τις διατάξεις για τη ΡΑΕ και θα επανέλθω σε επόμενο νομοσχέδιο. Αναφέρομαι στην αστική ευθύνη, στις προσλήψεις κλπ.», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Το θέμα της αντισυνταγματικότητας αλλά και αντισυμβατότητας των προωθούμενων διατάξεων ανέδειξε την ίδια ημέρα σε εκτενές δημοσίευμα η «Κ». Οι επίμαχες διατάξεις προέβλεπαν μεταξύ άλλων απαλλαγή των μελών της ολομέλειας της ΡΑΕ από αστικές ευθύνες αλλά και ποινικές για δραστηριότητες που δεν οφείλονται σε δόλο καθώς και δυνατότητες στον πρόεδρο της Αρχής να διαγράφει μέλη όταν απουσιάζουν συνεχόμενα τρεις φορές από συνεδριάσεις ή πέντε φορές τον χρόνο, χωρίς δυνατότητα αντίλογου ή κρίσης από κάποιο ανεξάρτητο όργανο. Ο κ. Σταθάκης απέσυρε και τη διάταξη που προέβλεπε προσλήψεις 79 ατόμων από τη ΡΑΕ με το ΑΣΕΠ σε περιορισμένο ρόλο ελέγχου της νομιμότητας της διαδικασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή