Ο ΔΗΚΤΗΣ (14/03/19)

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρεμιέρα με το δεξί για το ομόλογο της Aegean

Μετά την επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση της Aegean, την ενδέκατη στη σειρά των εισηγμένων, υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον για ανάλογες κινήσεις από άλλες υγιείς επιχειρήσεις με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα από όλο το επιχειρηματικό φάσμα, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι η διπλή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ανοίγει τον δρόμο για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, το ενδιαφέρον για τo ομόλογο της Aegean ήταν ισχυρό από ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι μάλιστα κάλυψαν το 60% της έκδοσης, σε πολλές περιπτώσεις με χρήματα που βρίσκονταν εκτός τραπεζικού συστήματος. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο τίτλος της αεροπορικής εταιρείας στην πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης χθες στο Χ.Α. σημείωσε βελτίωση, με την απόδοσή του να υποχωρεί στο 3,56% από 3,60%.

Αμφισβητούν το χρέος οι φαρμακευτικές εταιρείες

Στους νομικούς συμβούλους τους έχουν απευθυνθεί οι σύνδεσμοι των φαρμακευτικών εταιρειών, ΠΕΦ και ΣΦΕΕ, για να διερευνήσουν τις κυβερνητικές δηλώσεις σχετικά με τη μη πληρωμή στο ελληνικό Δημόσιο 241 εκατ. ευρώ την περίοδο 2006-2010 μέσω του rebate. Εκπρόσωποι της αγοράς υποστηρίζουν ότι η φαρμακοβιομηχανία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από το PSI και ότι έχει στηρίξει τη φαρμακευτική δαπάνη πληρώνοντας υπερβολικά rebate και clawback. Αλλοι υποστηρίζουν ότι τα σημειώματα για το rebate δεν εστάλησαν ποτέ στις εταιρείες, γιατί τότε η κοινή υπουργική απόφαση που καθόριζε τις οφειλές είχε καταπέσει στο ΣτΕ.

Ακαρπη η συνάντηση μεταξύ τραπεζιτών – ΟΤΟΕ

Δεν φαίνεται να τα βρίσκουν τραπεζίτες και ΟΤΟΕ, καθώς χθες, κατά την 4η συνάντηση των δύο πλευρών, δεν υπήρξαν σημεία σύγκλισης για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης. Οι τραπεζοϋπάλληλοι διεκδικούν αύξηση μισθών των υπαλλήλων που αμείβονται με το βασικό κλιμάκιο, περίπου 60 ευρώ σε βάθος τριετίας. Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών προτείνουν αύξηση 2 ευρώ τον μήνα στους εργαζομένους που βρίσκονται από το 17ο κλιμάκιο και πάνω, τον Ιούλιο του 2020, και ακόμη 2 ευρώ από τον Ιούλιο του 2021.

Τρεις υποψήφιοι για την εξαγορά

Στη γραμμή της εκκίνησης βρίσκονται πλέον οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας οι οποίες πρέπει να εκποιηθούν κατ’ εφαρμογήν της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση εξαγοράς των εταιρειών «Νηρεύς» και «Σελόντα» από την «Ανδρομέδα». Μάλιστα, χθες ανακοινώθηκε ότι ως επιβλέπων εντολοδόχος, που θα παρακολουθεί δηλαδή τη διαδικασία, ορίστηκαν οι εταιρείες Lazar, PricewaterhouseCoopers και Alvarez & Marsal, καθώς και η δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη. Οι ενδιαφερόμενοι φέρεται να είναι τρεις, και δη η «Διόρασις», η «Cooke» και τα «Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς».

Εντοπισμός νοθευμένων ποτών μέσω κινητού

Μετά τις διαδοχικές αυξήσεις στους φόρους των αλκοολούχων ποτών, που ενίσχυσαν την παραβατικότητα και τη νοθεία στον κλάδο, με συνέπεια κινδύνους για την υγεία αλλά και απώλειες για τα ταμεία του Δημοσίου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Με χορηγία των παραγωγών και εταιρειών διακίνησης αλκοολούχων ποτών, τίθεται σε εφαρμογή η ψηφιακή πλατφόρμα ελέγχου Lotify, με την οποία οι ελεγκτές θα μπορούν ακόμη και από το κινητό τηλέφωνο να εντοπίσουν, με ταχύτητα, τις επικίνδυνες και μη φορολογημένες φιάλες. Την ηλεκτρονική πλατφόρμα Lotify, για την ιχνηλασιμότητα των αλκοολούχων ποτών, παρουσίασε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με το Συμβούλιο Παραγωγών και Εταιρειών Διακίνησης Αλκοολούχων Ποτών (ΣΠΕΔΑΠ) και την Ενωση Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδας (ΕΝΑΠΑΠΕ) στο τελωνείο του αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή