Ο ΔΗΚΤΗΣ (21/03/19)

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ειδοποιητήρια θα διορθωθούν

Στη διαβεβαίωση ότι τα λάθη που παρατηρήθηκαν στα ειδοποιητήρια των αναδρομικών εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ των μη μισθωτών θα διορθωθούν και ότι ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων, προέβη το υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα, το υπουργείο αποδίδει τα λάθη σε «αντικειμενικούς λόγους», καθώς η δήλωση και η εκκαθάριση εισφορών γίνεται σε διαφορετικό χρόνο για μισθωτούς και μη μισθωτούς, με αποτέλεσμα να προκύπτουν αναντιστοιχίες. Οσο για τις ενστάσεις των φορέων που εκπροσωπούν τους επιστήμονες ως προς το ύψος των εισφορών, το υπουργείο υποστηρίζει ότι οι εισφορές επικούρησης και εφάπαξ μειώθηκαν. Σε σχέση με το 2016, οι εισφορές για τους δύο αυτούς κλάδους έχουν μειωθεί κατά 53%, ενώ είναι μικρότερες έως και κατά 88% σε σύγκριση με το ποσό που θα κατέβαλλαν οι επιστήμονες αν οι εισφορές επιβάλλονταν από 1/1/2017. Μάλιστα, υπολογίζει ότι το ύψος της μελλοντικής επικουρικής, σύμφωνα με το υπουργείο, μετά 40 χρόνια ασφάλισης θα είναι 194 ευρώ.

Ενδείξεις για παράταση της προθεσμίας προσφορών

Παράταση στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για το καζίνο του Ελληνικού «μυρίζει» η παράταση υποβολής σχολίων στον σχετικό διαγωνισμό. Η Επιτροπή Παιγνίων χθες έδωσε παράταση 17 ημερών στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής σχολίων επί των όρων του Σχεδίου της Σύμβασης Παραχώρησης και παράταση πέντε ημερών για την υποβολή σχολίων επί των όρων του Σχεδίου της Σύμβασης του Ακινήτου. Η πρώτη προθεσμία, αντί της 22ας Μαρτίου αρχικά, λήγει στις 7 Απριλίου 2019 και η δεύτερη λήγει την 1η Απριλίου, αντί στις 26 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η 22α Απριλίου 2019.

Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας επηρέασε τον Φουρλή

Μπορεί οι πωλήσεις του ομίλου Φουρλή στην Τουρκία να ενισχύθηκαν κατά 18% σε τοπικό νόμισμα, όμως η επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα ήταν αρνητική. Ο λόγος, βεβαίως, είναι η δραματική υποτίμηση της τουρκικής λίρας το προηγούμενο έτος έναντι του ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα ανέφερε χθες η διοίκηση του ομίλου, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας επηρέασε αρνητικά κατά μία μονάδα τη συνολική μεταβολή του τζίρου του ομίλου όσον αφορά συγκρίσιμο αριθμό καταστημάτων.

Συμμαχία αμερικανικής Blink με Eunice

Τη σύσταση κοινοπραξίας ανακοίνωσαν χθες η αμερικανική Blink Charging και η ελληνική εταιρεία Eunice, με στόχο την ανάπτυξη λύσεων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ανά την Ευρώπη με αφετηρία την Ελλάδα. Η κοινοπραξία Blink Europe εντάσσεται στην παγκόσμια στρατηγική σύναψης συμμαχιών της Blink και της εξασφαλίζει διείσδυση στις ευρωπαϊκές αγορές ακριβώς τη στιγμή που αναπτύσσεται ταχύτατα η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων. Η Blink Charging είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες των ΗΠΑ στον τομέα της διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Ο όμιλος Eunice Energy Group (EEG) είναι πρωτοπόρος στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Βλέπουν» νέες πιέσεις στα ομόλογα

Τα ομόλογα της περιφέρειας της Eυρωζώνης, και ιδιαίτερα τα ιταλικά, θα δεχθούν νέες πιέσεις στο υπόλοιπο του 2019, όπως εκτιμά η Capital Economics, ωστόσο αναμένει μείωση των spreads το 2020 καθώς η ΕΚΤ πρόκειται να ξεκινήσει και πάλι το πρόγραμμα QE. Οι λόγοι της επιδείνωσης στα ομόλογα της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, όπως επισημαίνει, είναι οι εξής: Η ανάπτυξη στην Eυρωζώνη είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική και, όπως έχει δείξει η Ιστορία, τα spreads της ευρωπεριφέρειας θα επηρεαστούν περισσότερο. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα παραμείνει πολύ αργή και αυτό θα πιέσει επίσης τις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του Νότου. Επιπλέον, οι ευρωεκλογές του Μαΐου θα μπορούσαν να επαναφέρουν τους φόβους για την πολιτική συνοχή και τη διάλυση της Eυρωζώνης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, τη μεγαλύτερη άνοδο θα σημειώσουν οι αποδόσεις στα ιταλικά ομόλογα και αυτό θα παρασύρει και τα υπόλοιπα, κάτι που είδαμε να συμβαίνει και το 2018, ειδικά στους ελληνικούς τίτλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή