Ο ΔΗΚΤΗΣ (24/03/19)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κρίση της DGcomp η πρόταση για τα κόκκινα δάνεια

Βελτιωμένη πρόταση για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το σχήμα προστασίας ενεργητικού (Asset Protection Scheme – APS) κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Η πρόταση αποσκοπεί στο να άρει τις επιφυλάξεις που διατύπωσε η αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν για τον τρόπο υπολογισμού της προμήθειας που θα καταβάλουν οι τράπεζες προκειμένου να λάβουν την κρατική εγγύηση. Η μεθοδολογία βάσει της οποίας ο υπολογισμός της προμήθειας θα ήταν αποτέλεσμα της ποιότητας των δανείων που θα μεταφέρονταν στο APS δεν φαίνεται να έχει γίνει αποδεκτή από την DGcomp, που «βαδίζει» πάνω στο ιταλικό μοντέλο.

Υπενθυμίζεται ότι στο ιταλικό μοντέλο το ύψος της προμήθειας καθορίστηκε από την τιμή του ασφαλίστρου έναντι χρεοκοπίας (CDS). Η τιμή του ελληνικού CDS είναι σήμερα στο 3,3% περίπου, προσδιορίζοντας κοντά σε αυτό το επίπεδο περίπου και το ύψος της προμήθειας που θα πρέπει να καταβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες. Το επίπεδο αυτό, ωστόσο, είναι απαγορευτικό με βάση και τα πενιχρά κέρδη που έχουν κάθε χρόνο οι τράπεζες και έτσι η προσπάθεια είναι να βρεθεί ένας τρόπος τιμολόγησης που θα κάνει προσιτή τη χρήση της κρατικής εγγύησης.

Ακρως ικανοποιημένη εμφανίζεται η διοίκηση του ομίλου Βιοχάλκο από την πορεία του ξενοδοχείου Wyndham Grand Athens. Στον ετήσιο απολογισμό για το 2018 υποστηρίζει πως «ο κύκλος εργασιών και τα ποσοστά πληρότητας του ξενοδοχείου Wyndham Grand Athens και του κτιρίου επιπλωμένων δωματίων-διαμερισμάτων K29 ξεπέρασαν τις προσδοκίες». Ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας ετοιμάζεται να αποκτήσει και άλλη μία εισηγμένη καθώς προς το Χ.Α. οδεύει η θυγατρική Noval Property ΑΕΕΑΠ. Μέχρι τότε, πάντως, η επενδυτική εταιρεία ακινήτων της Βιοχάλκο δρομολογεί νέες επενδύσεις τόσο στα δύο εμπορικά κέντρα που διαθέτει σε Αθήνα και Κόρινθο όσο και στα κτίρια γραφείων. Ειδικά στην Κόρινθο ετοιμάζει δίπλα από το Mare West ένα αθλητικό – ψυχαγωγικό πάρκο 7.000 τετραγωνικών μέτρων.

Πολύπλοκο το σύστημα ΦΠΑ στην Ελλάδα

Στις χώρες με τα πολυπλοκότερα συστήματα ΦΠΑ στην Ευρώπη συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη του Tax Foundation. Ενας από τους τρόπους, όπως τονίζεται στη μελέτη, να υπολογίσει κανείς το διοικητικό βάρος του ΦΠΑ είναι να μετρήσει τις ώρες που απαιτούνται ανά έτος, για να συμμορφωθούν οι επιχειρήσεις με τις υποχρεώσεις που απορρέουν.

Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Ελβετία, όπου για να τακτοποιήσει κανείς τις υποχρεώσεις του χρειάζεται ένα 8ωρο τον χρόνο, αλλά θα μπορούσε να φθάσει την Ιρλανδία. Στην Ελλάδα λοιπόν απαιτούνται 69 ώρες για να τακτοποιήσει κάποιος τον ΦΠΑ.

Νέα ένεση ρευστότητας στα ΕΛΤΑ

Αλλα πέντε εκατ. αποφασίστηκε να δοθούν στα ΕΛΤΑ με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Πρόκειται για το ποσό που υπολείπεται στα 15 εκατ. της αποζημίωσης για την παροχή καθολικής υπηρεσίας στις ταχυδρομικές υπηρεσίες στην εγχώρια αγορά για το έτος 2017. Ο οργανισμός είχε εισπράξει τον περασμένο Φεβρουάριο τα 10 εκατ. και τώρα εισπράττει το υπόλοιπο. Ολα δείχνουν ότι η κατάσταση ομηρίας των ΕΛΤΑ θα συνεχιστεί, αφού η κυβέρνηση αντί να προωθήσει μια ριζική λύση στο πρόβλημα, συνεχίζει να κρατάει τον οργανισμό στη ζωή με… ορό. Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι το πρόβλημα βιωσιμότητας του οργανισμού μετατίθεται για την οριστική επίλυση στην επόμενη κυβέρνηση. Η παρούσα το μόνο που θα κάνει είναι, στην καλύτερη περίπτωση, να εκταμιεύσει άλλα 30 εκατ. που αφορούν την αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας για τα έτη 2018-2019. Ετσι, τα ΕΛΤΑ θα αρχίσουν να «τρώνε» και από τα μελλούμενα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή