Ο ΔΗΚΤΗΣ (29/03/19)

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλοι για τα δύσκολα, άλλοι για τα εύκολα

Το βαρύ φορτίο της ανακοίνωσης, στη Βουλή, της νέας οπισθοχώρησης της κυβέρνησης στο θέμα της πρώτης κατοικίας επωμίσθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρότι το θέμα δεν ήταν της δικής του αρμοδιότητας. Αλλωστε, τη σχετική τροπολογία, η οποία μειώνει στις 100.000 ευρώ, από 130.000 ευρώ, το υπόλοιπο της οφειλής για να είναι επιλέξιμα για τη ρύθμιση τα επιχειρηματικά δάνεια, κατέθεσε έπειτα από λίγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. Ούτε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, που ήταν προχθές λαλίστατος, θέλησε να μιλήσει για τα «δύσκολα» του συμβιβασμού με τους δανειστές. Σημειώνεται ότι κ. Τσακαλώτος, μαζί με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, σήκωσε και το βάρος της διαπραγμάτευσης το τελευταίο διάστημα με τους θεσμούς. Κάπως έτσι, συνεχίζει την παράδοση των μνημονιακών διαπραγματεύσεων, αλλά και της ανακοίνωσης των «κακών νέων», που αποφεύγουν οι υπόλοιποι.

Καταργείται η αναδρομική επιβολή τέλους 2%

Παίρνει πίσω την αναδρομικότητα η κυβέρνηση στις αμοιβές των πνευματικών δημιουργών από τις εισαγωγικές/κατασκευάστριες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών και πληροφορικής. Υστερα από περίπου ένα έτος, ακυρώνει την αναδρομικότητα του μέτρου, αλλά διατηρεί όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του (ύψος εισφορών, κατηγορίες προϊόντων κ.λπ.). Ειδικότερα, η τροπολογία που κατατέθηκε χθες και ήταν να ψηφιστεί αργά χθες το βράδυ, καταργεί την αναδρομική επιβολή τέλους 2% στους Η/Υ και στα έξυπνα κινητά (smartphones) από το καλοκαίρι του 2017 έως τον Μάιο του 2018 οπότε και ψηφίστηκε η σχετική διάταξη.

«Βάζεις στοίχημα» για το σύστημα Taxis;

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά άνοιξε το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Αυτό που μένει να δούμε είναι εάν οι φορολογούμενοι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της εφορίας ή θα περιμένουν την 30ή Ιουνίου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία. Επίσης, στοίχημα για τη φορολογική διοίκηση είναι και κατά πόσο θα ανταποκριθεί το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis. Δηλαδή, εάν θα «πέφτει» ή αν θα κυλήσουν όλα ομαλά. Και το μεγαλύτερο στοίχημα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι εάν θα δώσει φέτος παράταση.

Η νέα καμπάνια της «Ελληνικός Χρυσός»

Την ανάδειξη της σημασίας των ορυκτών και των μετάλλων σε κάθε πτυχή της ζωής μας έχει ως στόχο η νέα καμπάνια της «Ελληνικός Χρυσός», που παρουσίασε χθες η εταιρεία με τίτλο «Ορυκτά – Πρώτη ύλη της ζωής μας». Από την αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα, η εξορυκτική δραστηριότητα πρωταγωνιστούσε στη διαμόρφωση του κόσμου γύρω μας. Σήμερα, επιστήμες όπως Ιατρική, Πληροφορική, Τεχνολογία, Κατασκευές, Πράσινη Ενέργεια, είναι μερικοί μόνο από τους τομείς που υποστηρίζει η μεταλλευτική δραστηριότητα μέσα από τη διαμόρφωση πιο σύγχρονων, ασφαλών και φιλικών προς το περιβάλλον τρόπων εξέλιξής τους, αναφέρει η εταιρεία στη σχετική ανακοίνωσή της.

Η Amber Capital ψηφίζει ελληνικές μετοχές

Η Amber Capital είναι τόσο αισιόδοξη για την Ελλάδα, που το μόνο που εύχεται είναι να… υπήρχαν περισσότερες μετοχές που θα μπορούσε να αγοράσει. Ο επικεφαλής του fund, Τζόζεφ Ουγκουρλιάν, δήλωσε στο Bloomberg πως είναι άκρως αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει όλους τους καταλύτες, σε αντίθεση με πολλές χώρες διεθνώς. «Ο λαϊκισμός υποχωρεί, η οικονομία είναι σε πολύ γερές βάσεις και έχει πολύ ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη», τόνισε. Ωστόσο, για τον Ουγκουρλιάν το πρόβλημα είναι πως αφού αποφεύγει τις ελληνικές τράπεζες, δεν μένουν και πολλές επιλογές. Eχει ήδη αγοράσει μετοχές των ΟΤΕ, «Ελλάκτωρ» και Ελληνικών Χρηματιστηρίων. Oπως επισημαίνει το πρακτορείο, ο Ουγκουρλιάν είναι μεταξύ των «ταύρων» που στοιχηματίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών μιας σημαντικής ανάκαμψης έπειτα από χρόνια ύφεσης. Πρόσφατα και η Marathon Asset Management σημείωσε πως υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες αξίας στην Ελλάδα, παρόλο που ο δρόμος για την οικονομική ανάκαμψη είναι πιο μακρύς από ό,τι αναμενόταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή