Ο ΔΗΚΤΗΣ (05/05/19)

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «βουτιά» των επενδύσεων δεν τους ενόχλησε…

Τα θηριώδη υπερπλεονάσματα έκλεψαν την παράσταση κατά την παρουσίαση των προγραμμάτων σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, αλλά ο τομεάρχης  Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε επιπλέον ένα άλλο στοιχείο με εξαιρετικό ενδιαφέρον: τη «βουτιά» των επενδύσεων. Οπως αναφέρει σε δήλωσή του «οι επενδύσεις όχι μόνο δεν αυξήθηκαν –όπως προέβλεπε η κυβέρνηση– το 2018, αλλά μειώθηκαν ετησίως κατά 12%. Ακόμη χειρότερα, η αύξηση που είχε προβλεφθεί για το 2019, ψαλιδίζεται κατά το 1/3 και “μετατίθεται” για το 2020». Πράγματι, οι επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3,9% φέτος και κατά 12,9% το 2020, μια πρόβλεψη που χαρακτηρίζει «αισιόδοξη» το Δημοσιονομικο Συμβούλιο, στην έκθεσή του, που συνοδεύει το πρόγραμμα. Κατά τα άλλα, το υπουργείο Οικονομικών ενοχλήθηκε από την επισήμανση ότι το πρόγραμμα προβλέπει μείωση των δαπανών σε Υγεία και Παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ και διευκρίνισε ότι σε απόλυτα μεγέθη θα αυξηθούν (κατά 600 εκατ. ευρώ στην Υγεία και 400 εκατ. ευρώ στην Παιδεία). Απλώς, η αύξηση αυτή είναι μικρότερη από την αύξηση του ΑΕΠ, σημειώνει. Στοιχειώδες… Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο σε άτυπη ενημέρωσή του παραπέμπει για την εξειδίκευση των ελαφρύνσεων στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες. Θα έχει μέλλον η παροχολογία.

Τουλάχιστον δύο μήνες θα πάρει η ολοκλήρωση της προεξόφλησης των 3,9 δισ. ευρώ του δανείου προς το ΔΝΤ. Θα μεσολαβήσουν χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης από τους θεσμούς και τα κοινοβούλια των κρατών-μελών, αλλά στην κυβέρνηση θεωρούν ότι επί της ουσίας δεν θα υπάρξει πρόβλημα, όπως φάνηκε και από το EuroWorking Group της περασμένης Πέμπτης, στο οποίο δεν διατυπώθηκε αντίρρηση από κανέναν εκπρόσωπο, όταν έθεσε το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Μια λεπτομέρεια που μεταφέρουν τεχνοκράτες και έχει τη σημασία της είναι ότι τυπικά θα έπρεπε να είχε προηγηθεί η συζήτηση στο EWG της επιστολής με το αίτημα προεξόφλησης και όχι το αντίστροφο, όπως έγινε. Οχι ότι αλλάζει κάτι, αλλά δείχνει όσο να ’ναι μια σπουδή εκ μέρους της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε την υποβολή του αιτήματος στις 22 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα δεν κλείνει οριστικά πριν από τον Ιούλιο.

Στο στόχαστρο τα εισοδήματα από Airbnb

Σφίγγει ο κλοιός για όσους δεν δηλώνουν εισοδήματα από ακίνητα, κυρίως αυτά που προέρχονται από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Η εταιρεία Boοking καλεί εκ νέου τα μέλη της από την Ελλάδα να δηλώσουν τον αριθμό μητρώου για τη βραχυχρόνια εκμίσθωση των ακινήτων τους, καθώς και να μην ξεχάσουν να τα δηλώσουν στο υπουργείο Οικονομικών. Σε παλαιότερο μήνυμα η Booking είχε επισημάνει στους συνεργάτες της πως, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι δεν προωθεί παράνομη διαμονή, θα προβάλλει τους αριθμούς αδειών χρήσης βραχυπρόθεσμων ενοικίων. Σημειώνεται ότι πέρυσι, μέσω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, ερευνήθηκαν περισσότερες από 17.000 επιχειρήσεις.

Ενα μεγάλο έργο τους ενώνει

Μπορεί μέχρι πριν από λίγους μήνες να βρίσκονταν «στα χαρακώματα», ωστόσο μια σύμβαση αξίας 400 εκατ., είναι ικανή συνθήκη για… εποικοδομητική συνεργασία. Ο λόγος για τους μετόχους του ομίλου Ελλάκτωρ και Intrakat (πλέον) κ. Καλλιτσάντση και Δ. Κούτρα αντίστοιχα, οι οποίοι θα κληθούν να συνεργαστούν εκ νέου, καθώς οι Ακτωρ ΑΤΕ και Intrakat συγκαταλέγονται μεταξύ των μελών της μιας εκ των δύο κοινοπραξιών που προκρίθηκε στη β΄ φάση του διαγωνισμού για τα ηλεκτρονικά διόδια (τα άλλα δύο μέλη είναι η Autostrade Tech SpA και η Intrasoft International). Η έτερη κοινοπραξία απαρτίζεται από τις NUSZ και «Μυτιληναίος». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή