Ο ΔΗΚΤΗΣ (17/12/19)

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερα δικαιολογητικά, περισσότερες αιτήσεις

Αυξημένος κατά 41% είναι ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από δανειολήπτες για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ κατά 54% αυξήθηκαν οι ρυθμίσεις δανείων από τις τράπεζες. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας, με βάση τα οποία έως και την περασμένη εβδομάδα είχαν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες 1.120 αιτήσεις, από 795 την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, και οι τράπεζες είχαν από την πλευρά τους δώσει 274 προτάσεις ρύθμισης, από 177 στα τέλη Νοεμβρίου. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι οι πρόσφατες βελτιώσεις στη λειτουργία της πλατφόρμας έφεραν αποτέλεσμα. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε πρόσφατα στην κατάργηση σημαντικού αριθμού δικαιολογητικών και χρονοβόρων διαδικασιών και πλέον υπάρχει αισιοδοξία ότι, μετά και την παράταση που δόθηκε, σημαντικός αριθμός μεταξύ των 55.545 που έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και έχουν συναινέσει στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου θα υποβάλει αίτηση.

Τρία νέα μέλη στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ

Η Ξένια Καζόλη, ο Χαράλαμπος Μεϊδάνης και ο Μίνος Μωυσής επιλέχθηκαν ως νέα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Αντικαθιστούν παραιτηθέντα μέλη μέχρι τις 25.10.2021. Το νέο Εποπτικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους Jacques Le Pape, πρόεδρο, Ξένια Καζόλη, Χαράλαμπο Μεϊδάνης, Μίνο Μωυσής και David Vegara, μέλη. Η κ. Καζόλη είναι νομικός, o κ. Μεϊδάνης δικηγόρος, διευθύνων εταίρος στη δικηγορική εταιρεία «Μεϊδάνης, Σερεμετάκης και Συνεργάτες», και ο κ. Μωυσής εταίρος στη Synergon Partners και ιδιοκτήτης της εταιρείας In2Resilience Ltd.

Χρηματοδότηση 6 εκατ. ευρώ για τη διάσωση της Creta Farms

Μέχρι του ποσού των 6 εκατ. ευρώ αναμένεται να φτάσει η ενδιάμεση χρηματοδότηση της Creta Farms, εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ θα καταβάλει η Impala Invest και τα υπόλοιπα οι πιστώτριες τράπεζες. Οι τελευταίες δίνουν η μία μετά την άλλη τις απαιτούμενες εγκρίσεις στη συμφωνία εξυγίανσης της αλλαντοβιομηχανίας. Την ίδια ώρα, είναι πυρετώδεις οι εργασίες για τη σύνταξη της αίτησης υπαγωγής της Creta Farms στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, έτσι ώστε αυτή να εγκριθεί στις 23 Δεκεμβρίου από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Δεν βιάζεται η ΔΕΗ να εκδώσει ομόλογο

Κατά τον Απρίλιο, το νωρίτερο, θα δοκιμάσει την έκδοση ομολόγου η ΔΕΗ, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της. Η διοίκηση δεν βιάζεται, γιατί δεν έχει άμεσα ανάγκη αναχρηματοδότησης δανεισμού. Επιπλέον, εκτιμά πως θα μπορέσει να εξασφαλίσει καλύτερο επιτόκιο εάν έχουν αρχίσει να φέρνουν απτά αποτελέσματα οι κινήσεις που έχουν γίνει ώστε να βελτιωθεί η λειτουργική κερδοφορία. Αρα προτιμά να περιμένει την ανακοίνωση και των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2020. Με αυτά στις αποσκευές της, θα ξεκινήσει παρουσιάσεις, θα τεστάρει τις διαθέσεις των επενδυτών και αν διαπιστώσει πως μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση με επιτόκιο λίγο υψηλότερο από του Δημοσίου, θα προχωρήσει.

Ξένες επενδύσεις για ισχυρή ανάπτυξη

Στο 2,3% εκτιμά ότι θα κινηθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020, ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, τονίζοντας πως η διατήρηση της ισχυρής ανάπτυξης είναι κρίσιμη για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των δημόσιων οικονομικών. Σε αυτό πάντως θα βοηθήσουν σειρά θετικών εσωτερικών εξελίξεων όπως η επιτυχία της κυβέρνησης στη συσσώρευση πρωτογενών πλεονασμάτων, στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των πιστωτών και στην προσέλκυση ξένων επενδυτών. Παράλληλα, ο οίκος επισημαίνει πως «κλειδί» για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι η αύξηση της παραγωγής, και τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης λειτουργούν θετικά σε αυτό το μέτωπο. Στους βασικούς παράγοντες ενίσχυσης της ανάπτυξης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα ο οίκος τοποθετεί την ενίσχυση των επενδύσεων, οι οποίες το 2018 (στο 12,9% του ΑΕΠ) ήταν οι χαμηλότερες στην Ε.Ε., και την ταχεία μείωση των NPLs μέσω τιτλοποιήσεων. «Η σχετική κεφαλαιακή ελάφρυνση θα ενισχύσει τη χρηματοδοτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του επενδυτικού χάσματος που προκάλεσε η κρίση», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή