Ο ΔΗΚΤΗΣ (21/12/19)

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτη συμμαχία της ΔΕΗ σε ΑΠΕ

Τον δρόμο για την πρώτη της στρατηγική συνεργασία στον τομέα των ΑΠΕ άνοιξε η ΔΕΗ υπογράφοντας ΜοU με κοινοπραξία αραβοφινλανδικών συμφερόντων. Πρόκειται για τη Masdar Taaleri Generation κοινοπραξία της Masdar (50%) και της Taaleri Energia (50%), επικεντρωμένη στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η εταιρεία ανανεώσιμης ενέργειας του Αμπου Ντάμπι, Masdar, προωθεί την εμπορική εκμετάλλευση και ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας και ανήκει εξ ολοκλήρου στη Mubadala Investment Company, τη στρατηγική επενδυτική εταιρεία της κυβέρνησης του Αμπου Ντάμπι. 

Η Taaleri Energia είναι εταιρεία ανάπτυξης έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας και διαχειρίστρια εταιρειών με έδρα τη Φινλανδία. Αποτελεί μέλος του ομίλου Taaleri, που είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο αξιών Nasdaq στο Ελσίνκι, με στοιχεία ενεργητικού 6,6 δισ. Το μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ προβλέπει την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ τουλάχιστον 300 MW, επικεντρώνοντας κυρίως σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Με ψηφιακό σύστημα ο ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι

Το Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι Αττικής επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η διοίκηση της εταιρείας για την έναρξη λειτουργίας των αναβαθμισμένων συστημάτων του. Ο ΑΔΜΗΕ ολοκλήρωσε πρόσφατα την τεχνολογική αναβάθμιση των κέντρων ελέγχου στο Κρυονέρι Αττικής, στην Πτολεμαΐδα και στη Θεσσαλονίκη, προχωρώντας σε εκσυγχρονισμό των εργαλείων λογισμικού (software), των υλικών (hardware) και των αιθουσών ελέγχου με αντικατάσταση των αναλογικών προβολικών συστημάτων με ψηφιακά.

Ο πρώην και ο νυν υπουργός για την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης δεν έκανε εκπτώσεις στα καλά λόγια για τον προκάτοχό του στο υπουργείο Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, ενώ ουκ ολίγες φορές δήλωσε ότι θα αξιοποιήσει το έργο που είχε γίνει. Χθες, πέντε μήνες μετά την αλλαγή κυβέρνησης, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου ο κ. Γεωργιάδης να ενημερώσει τον κ. Δραγασάκη για την πορεία υλοποίησης της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Τσακίρης.

Νέα εκκαθάριση για επιστροφή φόρου

Σε νέα εκκαθάριση των δηλώσεων των νομικών προσώπων θα προχωρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να μειωθεί το ποσό της βεβαιωθείσας προκαταβολής από το 100% στο 95% του κύριου φόρου, χωρίς να απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από τον φορολογούμενο. Μετά την εκκαθάριση, όσες επιχειρήσεις ή ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν χρέη ή οφειλές στην εφορία που δεν έχουν λήξει θα συμψηφιστούν με το ποσό που θα προκύψει. Οσοι είναι σε ρύθμιση, το ποσό θα μειώσει κάποια από τις δόσεις. Οσοι μόνο έχουν αποπληρώσει πλήρως τον φόρο και δεν χρωστούν θα δουν στον λογαριασμό τους επιστροφή φόρου.

Θετικές προοπτικές για τράπεζες και το 2020

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών αναμένεται και το 2020 να παραμείνουν σε θετική πορεία, παρά τη σημαντική άνοδο των αποτιμήσεών τους φέτος, σημειώνει η Eurobank Equities, λόγω της περαιτέρω βελτίωσης που αναμένεται να σημειωθεί στα οικονομικά μεγέθη τους, με τη συνδρομή του περισσότερο υποστηρικτικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των ακόμα ελκυστικών αποτιμήσεών τους. Το 2020 θα είναι χρονιά-ορόσημο για τα NPEs, όπως τονίζει, καθώς αναμένεται σημαντική επιτάχυνση της μείωσής τους έως και κατά 50%, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων, λόγω των βελτιωμένων συνθηκών της αγοράς και της εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής». Σε αυτό θα βοηθήσει και η καλή εικόνα της κερδοφορίας λόγω της ανθεκτικότητας των μετά προβλέψεων κερδών και των χαμηλότερων προβλέψεων, αν και ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (RoE) θα παραμείνει κάτω από το 4%. Επίσης, δηλώνει αισιόδοξη για τα stress tests του 2020, καθώς το σημείο εκκίνησης είναι παρόμοιο με το προηγούμενο, αν όχι καλύτερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή