Ο ΔΗΚΤΗΣ (04/09/20)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διασύνδεση του ΟΛΘ και οι επενδύσεις

Η πρόοδος των έργων οδικής και σιδηροδρομικής διασύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στο επίκεντρο στη συζήτησης που είχε την Πέμπτη στη συμπρωτεύουσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτ.) με τον πρόεδρο του ΟΛΘ Αθανάσιο Λιάγκο και τον γενικό διευθυντή επενδύσεων της εταιρείας Artur Davidian. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής που διαβεβαίωσε πως αμφότερες οι διασυνδέσεις προχωρούν παράλληλα, ώστε να είναι έτοιμες μαζί με την ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι. Τα στελέχη του ΟΛΘ παρουσίασαν άλλωστε το επενδυτικό πρόγραμμα και ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό πως το μεγάλο έργο του 6ου προβλήτα αναμένεται να αποκτήσει ανάδοχο έως τα τέλη του έτους και να αρχίσει έτσι η εκτέλεσή του άμεσα. Επίσης συζητήθηκαν τα σχέδια ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του ΟΛΘ και σε χώρες της Βαλκανικής. Η διοίκηση της εισηγμένης δηλώνει πλήρως ικανοποιημένη για τη θετική ανταπόκριση του πρωθυπουργού και των υπουργών της κυβέρνησης. 

Μνημόνιο συνεργασίας για αειφόρους δραστηριότητες

Η ανάπτυξη των βιώσιμων επενδύσεων, η σωστή τοποθέτηση της ελληνικής αγοράς σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης και η επίτευξη του στόχου μιας πιο βιώσιμης οικονομίας, μέσα από μια σειρά συνεργασιών δράσεων και πρωτοβουλιών, είναι ο στόχος του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αθηνών της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Βασική επιδίωξη είναι η διοχέτευση επενδυτικών κεφαλαίων προς αειφόρους δραστηριότητες.

Οι αμοιβές των διοικητών στα κέντρα υποδοχής 

Με τους νέους διοικητές των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών να έχουν αναλάβει καθήκοντα εδώ και αρκετούς μήνες, με κοινή υπουργική απόφαση ορίζονται οι μεικτές μηνιαίες αποδοχές τους. Συγκεκριμένα, ο βασικός μισθός για το μισθολογικό κλιμάκιο 13 της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ορίζεται σε 1.800 ευρώ, ενώ προβλέπεται και επίδομα θέσης ευθύνης. Στον διοικητή Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης χορηγείται ακόμη αποζημίωση για υπερωρίες, όπως και οικογενειακή παροχή. Συνολικά, η δαπάνη τοποθετείται για το 2020 σε 52,9 χιλ. ευρώ.

Αξιοποίηση έκτασης στο Στρατώνι

Εκταση συνολικής επιφάνειας 38,7 στρεμμάτων, που αφορά το παραλιακό μέτωπο της περιοχής Στρατωνίου στη Χαλκιδική, πρόκειται να αξιοποιηθεί το προσεχές διάστημα. Η ΕΤΑΔ, η οποία είχε την ευθύνη για την αξιοποίηση του ακινήτου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προχώρησε σε συμφωνία για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του εν λόγω ακινήτου από τον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής. Η δημοτική αρχή θα καταβάλλει μίσθωμα στην ΕΤΑΔ και θα έχει πλέον τη δυνατότητα αξιοποίησης της έκτασης. Ηδη, όπως έγινε γνωστό, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση και την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, με στόχο την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. 

Καλύτερος ο Αύγουστος από τον Ιούλιο 

Με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων του ΑΕΠ β΄ τριμήνου, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης (φωτ.), σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, εξέφρασε μια κάποια αισιοδοξία για τον Αύγουστο, λέγοντας ότι πήγε καλύτερα από τον Ιούλιο και από τις προσδοκίες που υπήρχαν. Ο ίδιος, πάντως, δεν αποκάλυψε τις προβλέψεις της κυβέρνησης για το ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου, παρότι πιέστηκε προς αυτή την κατεύθυνση. Περιορίστηκε να πει ότι το β΄ τρίμηνο η ύφεση διαμορφώθηκε εκεί που την περιμέναμε, κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Κατόπιν αυτού ανέφερε ότι προς το παρόν οι προβλέψεις της κυβέρνησης για την ύφεση φέτος (κοντά στο 8% στο δυσμενές σενάριο) δεν αλλάζουν. «Δεν είμαστε οι χειρότεροι», σχολίασε αναφερόμενος στις αρχικές προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που τοποθετούν την ύφεση στην Ελλάδα στο υψηλότερο επίπεδο όλων των χωρών της Ευρωζώνης, κοντά στο 10% για το σύνολο του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή