Χωρίς στοιχεία για εκκρεμείς συντάξεις

Χωρίς στοιχεία για εκκρεμείς συντάξεις

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καμπανάκι» χτύπησε χθες, όταν το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έβγαλε την έκθεση β΄ τριμήνου χωρίς στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις, επικαλούμενο άρνηση της διοίκησης του ΕΦΚΑ να τα παράσχει. Σε μια χώρα που έχει «καεί» από την απόκρυψη στατιστικών στοιχείων, τέτοια φαινόμενα ξυπνούν άσχημες μνήμες, έστω κι αν πρόκειται απλώς για ένα επιμέρους μέγεθος, όπως είναι οι εκκρεμείς συντάξεις, δηλαδή οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των τελευταίων 90 ημερών (οι παλαιότερες μπαίνουν στην κατηγορία των ληξιπρόθεσμων και γι’ αυτές ο ΕΦΚΑ έδωσε στοιχεία). Τελικά, μετά τον θόρυβο της ανακοίνωσης του γραφείου, του οποίου προΐσταται ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης (φωτ.), βγήκε ανακοίνωση του διοικητή του ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη που αποδίδει σε τεχνικούς λόγους (ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων) την καθυστέρηση, υπόσχεται στοιχεία στο τέλος του μήνα και αναφέρεται σε τεχνητή μείωση των εκκρεμοτήτων το 2018-2019, επί ΣΥΡΙΖΑ. Εμεις να θυμίσουμε απλώς, προς πάσα κατεύθυνση, πως όταν τα στατιστικά χρησιμοποιούνται στο παιχνίδι της πολιτικής, δεν βγαίνει σε καλό.

Αλμα 230% για τη μετοχή της ΔΕΗ μέσα σε έξι μήνες

Για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια η μετοχή της ΔΕΗ έσπασε το φράγμα των 5 ευρώ χθες, κλείνοντας στα 5,9 ευρώ με κέρδη 4,73%, ενώ το τελευταίο 10ήμερο, και μετά τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου, έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 22%. Σημειώνεται πως την τελευταία φορά που η μετοχή της ελληνικής εισηγμένης είχε κλείσει στο επίπεδο των 5 ευρώ ήταν τον Νοέμβριο του 2015. Παρά την κρίση του κορωνοϊού, η μετοχή της ΔΕΗ έχει σημειώσει άλμα σχεδόν 230% από τα χαμηλά του Μαρτίου και το 1,55 ευρώ.

Η ΓΣΕΕ «βλέπει» δραματική αύξηση της ανεργίας

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η ΓΣΕΕ μπροστά στο ενδεχόμενο δραματικής αύξησης της ανεργίας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος εμφανίστηκε άκρως επιφυλακτικός όσον αφορά τις εξαγγελίες μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς διέβλεψε μια πιθανή απαξίωση του ΟΑΕΔ, που ενδέχεται να οδηγήσει τη διαχείριση των προγραμμάτων απασχόλησης σε ιδιωτικές εταιρείες. Ενστάσεις εκφράστηκαν και για το πρόγραμμα επιδότησης των εισφορών για την πρόσληψη 100.000 εργαζομένων, καθώς θεωρήθηκε ότι η οικονομία και ο κόσμος της εργασίας έχουν ανάγκη από στήριξη των υπαρχουσών θέσεων εργασίας.

Η χονδρική τιμή ρεύματος στο ναδίρ

Και όμως συμβαίνει: η Ελλάδα σπάει αύριο την παράδοση των τελευταίων ετών της υψηλότερης χονδρικής τιμής ρεύματος και καταγράφει για πρώτη φορά τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη! Η απρόσμενη αυτή ανατροπή είναι κυρίως αποτέλεσμα μιας συνωμοσίας του σύμπαντος… Από τη μια, το αεράκι δρόσισε και η ζήτηση πέφτει σημαντικά και παράλληλα καλύπτεται κατά 45% από φθηνή παραγωγή ΑΠΕ, αφού οι ανεμογεννήτριες δουλεύουν στο φουλ. Από την άλλη, οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη οδήγησαν προς τα πάνω τις τιμές. Αποτέλεσμα, η Ελλάδα να καταγράφει τη χαμηλότερη τιμή, στα 48 ευρώ/MWh και να αυξάνει τις εξαγωγές προς Ιταλία, όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 59,52 ευρώ/MWh.

Μεγάλη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα

Ενώ οι επενδυτές εξακολουθούν να αποφεύγουν το Χρηματιστήριο Αθηνών εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί η κρίση λόγω της πανδημίας γύρω από την πορεία της οικονομίας και ειδικά του τουρισμού καθώς και λόγω των εντάσεων με την Τουρκία, η εικόνα στην αγορά ομολόγων είναι εντελώς διαφορετική, επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Τα ομόλογα της Ελλάδας έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ και είναι από τα λίγα κρατικά ομόλογα στη Ευρωζώνη που εξακολουθούν να δημιουργούν εισόδημα, επισημαίνει. Οπως εξηγεί ο Γιάκομπ Σουβάλσκι, αναλυτής της ελληνικής οικονομίας στη Scope Ratings, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα δείχνει τη βελτιωμένη μακροπρόθεσμη δυναμική της χώρας. Παράλληλα η γερμανική εφημερίδα τονίζει πως το ότι οι τιμές των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να αυξάνονται οφείλεται και στο γεγονός ότι η ΕΚΤ αγοράζει τίτλους στο πλαίσιο του προγράμματος εκτάκτου ανάγκης για την πανδημία. «Αυτό μειώνει τον κίνδυνο αποτυχίας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή