Μοντέλο… Amazon για κόκκινα δάνεια 

Μοντέλο… Amazon για κόκκινα δάνεια 

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H EKT σχεδιάζει τη δημιουργία ιστοσελίδας για την πώληση των κόκκινων δανείων ευρωπαϊκών τραπεζών που θα δημιουργηθούν από την κρίση λόγω κορωνοϊού, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ανάκαμψη της οικονομίας αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα των νέων NPEs αλλά και να εμποδίσει τα μεγάλα funds που «κυνηγούν» προβληματικά assets (distressed) από το να τα αγοράσουν σε πολύ χαμηλές τιμές. Σύμφωνα με το Reuters, το σάιτ που θα ανεβάσει η ΕΚΤ θα μοιάζει με αυτό της Amazon και η ιδέα πίσω αυτό, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας που μίλησε στο Reuters, είναι ουσιαστικά να ανοίξει μια αγορά σε αγοραστές μικρότερων χαρτοφυλακίων, τύπου Amazon ή eBay. Το σχέδιο της ΕΚΤ, το οποίο θα συζητηθεί σε επίπεδο Ε.Ε. την Παρασκευή, έχει εμπνευστεί από την ιταλική ιστοσελίδα BlinkS, που φέρνει σε επαφή αγοραστές και πωλητές δανείων.

Κόντρα στην κρίση αυξήθηκε ο αριθμός των επιχειρήσεων 

Θετικό είναι το ισοζύγιο συστάσεων – διαγραφών επιχειρήσεων το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα το 2019, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης. Ειδικότερα, το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου του τρέχοντος έτους, η ανακοίνωση αναφέρει ότι συστάθηκαν 22.962 νέες επιχειρήσεις όλων των νομικών τύπων (Α.Ε., ΙΚΕ, ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε.), δηλαδή λιγότερες κατά 2.229 σε σύγκριση με πέρυσι. Από την άλλη, διαγράφηκαν 7.323 επιχειρήσεις, δηλαδή λιγότερες κατά 3.934. Βάσει των παραπάνω, το τελικό ισοζύγιο είναι θετικό, με τις επιχειρήσεις να είναι κατά 1.705  περισσότερες.

Μειώνει τη ζήτηση για γραφεία η τηλεργασία 

Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, όπως σημειώνει η Barclays, κάτι που αναμένεται να μειώσει τη ζήτηση για επαγγελματικά ακίνητα και χώρους γραφείων. Σύμφωνα με έρευνα της Barclays, το 75% των εργαζομένων αξιολογεί θετικά την εμπειρία της τηλεργασίας και το 60% είναι πρόθυμο να την εφαρμόσει και μετά την πανδημία, εάν έχει αυτή την επιλογή. Ετσι, η στροφή στην τηλεργασία αναμένεται να μειώσει τη ζήτηση για γραφειακούς χώρους κατά 10%-20% στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, ενώ μακροπρόθεσμα η πτώση μπορεί να φτάσει το 30%. 

Στα δικαστήρια επί μία 30ετία

Συνεχίζεται η δικαστική «κόντρα» ανάμεσα στην «Κέκροψ» και το ελληνικό Δημόσιο. Ο λόγος για την τύχη της διεκδικούμενης έκτασης των περίπου 300 στρεμμάτων στην περιοχή «Λατομείο» του Παλαιού Ψυχικού. Η υπόθεση συζητήθηκε χθες ενώπιον του Αρείου Πάγου, καθώς το Δημόσιο έχει αιτηθεί την αναίρεση προγενέστερης απόφασης του Εφετείου Αθηνών, με την οποία η ιδιοκτησία της έκτασης περνούσε υπό τον έλεγχο της εισηγμένης εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μία υπόθεση η οποία χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1980… Πάντως, από τα σχεδόν 300 στρέμματα της έκτασης, μόνο ένα μικρό μέρος μπορεί να οικοδομηθεί.

Προστασία για τη Folli μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου

Μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου εξασφάλισε προστασία από τους πιστωτές της η Folli Follie, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου στο πλαίσιο της προσφυγής της εταιρείας στο άρθρο 106α. Η εξέλιξη αυτή, κατά μία ανάγνωση, σημαίνει ότι η εταιρεία διαθέτει χρονικό ορίζοντα μέχρι τις αρχές του τελευταίου μήνα της χρονιάς ωσότου ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστωτές της για τους όρους της συμφωνίας εξυγίανσης βάσει των άρθρων 106β και δ του πτωχευτικού δικαίου. 

Εκ των πραγμάτων η συμφωνία με τους ομολογιούχους αποδεικνύεται ιδιαίτερα σύνθετο εγχείρημα. Ειδικά εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν κατέστη εφικτή η οριστικοποίηση των όρων της, που αναμενόταν να λάβει χώρα την περασμένη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, η Folli Follie έχει ανάγκη από πρόσθετη χρηματοδότηση για να παραμείνει βιώσιμη, έχοντας απολέσει ποσό της τάξεως των 6 εκατ. ευρώ από τη συρρίκνωση των πωλήσεων όσο βρισκόταν σε εξέλιξη το lockdown.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή